km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
Együtt szeretnének gondolkodni a nézőkkel

Együtt szeretnének gondolkodni a nézőkkel

Endrődy Krisztián színész húsz, párja-alkotótársa, Alberti Zsófi tíz éve Szombathely színházi vérkeringésének részese. Krisztián volt az egyik motorja a Szombathelyi Színházbarátok Egyesülete létrejöttének (2000). Utóbb a Kamara Savaria (2006) mindeneseként ténykedett, majd az egyik alapító tagja lett a Weöres Sándor Színháznak. Zsófi a színművészeti egyetemről szerződött a WSSZ-be. Kisfiuk öt és féléves.

 

– A deszkákon még egyiküket sem láttuk rossznak.  


Endrődy Krisztián: – Köszönjük! Jöjjön el próbára, ott néha muszáj rossznak is lenni! (Nevet.) Az én életemben a legelső professzionális előadás a Sóska, sült krumpli volt, ami nagy örömünkre legendássá vált. Ehhez persze kellett az is, hogy 2000-ben megalapítottuk a Szombathelyi Színházbarátok Egyesületét, Dömötör Tamással és Pavelkovits Lászlóval az élen. Döme határozta meg a művészeti irányt, Pavelkovits Lacinak köszönhettük az anyagi fedezet előteremtését, én meg hol játszottam, hol egyeztettem, hol díszleteztem, mindegy volt, csak legyen színháza Szombathelynek. A Sóska sikere után később megnyertük a Vidor Fesztivált a Magyar a holdon című előadásunkkal, amit a tatabányai Jászai Mari Színházzal közösen hoztunk létre. A Czukor-show, amit Döme írt és rendezett, pedig a POSZT-ról hozott szakmai elismeréseket. 2008-tól kelhetett életre a WSSZ, Jordán Tamással, aki minket is leszerződtetett. Abszolút meghatározó élmény volt a 9700! Az első próbán ott találtam magam a színpadon, jobbra tőlem Kiss Mari ült, balra Vlahovics Edit, Trokán Péter...


Alberti Zsófi: – Én 2010-ben csatlakoztam a csapathoz. Akkor végeztem az SZFE-n, és nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy leszerződtet Jordán Tamás, ráadásul Jeles Andrással dolgoztam itt először. Hamar szombathelyi lettem. Sajnos a 9700-at én csak felvételről láttam, lenyűgözött a társulat csapatjátéka. Sok emlékezetes előadásban részt vehettem. A falu rossza volt az egyik kedvencem, de Mohával (Mohácsi János rendező) bármikor örömmel dolgozom. Jordán Tamás a legjobb rendezőket hívta hozzánk mindig. Szigorúan szakmai szempontok alapján. Az előadásainkkal nemcsak tetszeni akarunk a nézőknek, hanem együtt gondolkodni velük, egy-egy fontos történetet alaposan körbejárni. Ezért akárkivel dolgozunk is, egyvalami mindig ugyanaz: az igényesség és a rengeteg munka. Az idei évadban Valló Péter, Mohácsi János, Zsótér Sándor, Czukor Balázs, Réthly Attila és Máté Gábor rendez nálunk. Ha most diplomáznék, erre a névsorra ugyanolyan nagy örömmel szerződnék ide, mint tíz évvel ezelőtt. 


Endrődy Krisztián: – Reményeink szerint ezt jövőre is elmondhatjuk...  Hamarosan kiderül, kik pályáznak az igazgatói székre (Jordán Tamás mandátuma 2021. január 31-én jár le – szp). Bízunk abban, hogy olyan igazgató követi Tamást, aki a szellemiségét továbbviszi, nyilván a saját elképzeléseivel gazdagítva, és főleg, hogy szakmai szempontok alapján születik majd meg a döntés...


Alberti Zsófi: - Az biztos, hogy nem szeretnénk megélhetési színészek lenni. Ez Misu születésével még fontosabbá vált. Azt szeretnénk neki megmutatni, hogy olyan foglalkozást kell választani, amiben az ember kiteljesítheti a személyiségét. Hároméves volt, én éppen főpróbahéten indultam el otthonról a színházba, amikor elkezdett alkudozni, hogy ne menjek, maradjak vele otthon. Mondtam neki, vigasztalásul, hogy nem akarok menni, de muszáj. Erre ő: „De anya, ez nem igaz, te akarsz menni!” Elnevettem magam: „Igen, igazad van, Misu, akarok menni...” Úgy érzem, bár az ilyen helyzet mindig jár kis lelkiismeret-furdalással, hogy jól van ez így. Érzi, látja, hogy nem azért megyek be a színházba minden este, mert nincs más választásom, hanem mert szeretek ott lenni. 

 

Szenkovits Péter 

 

Fotó: Alberti Zsófi (Róza, színésznő) és Endrődy Krisztián (Kányai fogadós) a Mohácsi János-rendezte Liliomfiban/Mészáros Zsolt 
 


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.
legfrissebbek
NKK: növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve hétfőn a honlapján.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Futsal: remek mérkőzésen vette el a DEAC veretlenségét a Haladás
A rendkívül kiélezett, sok fordulatot hozó találkozón a szombathelyiek hátrányból tudtak fordítani, a győztes találatot Henrique szerezte.
Elegük lett a montenegrói vendéglátósoknak
Tiltakoznak a montenegrói cégtulajdonosok, mert a kormány bevezette, hogy a vendéglátóhelyek mellett a plázákba lépéskor is oltási igazolást kell felmutatni – adta hírül az MTI.
Húsz fok alatt marad a keddi hőmérséklet
A közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzőek.