km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Aláírták a duális gépészmérnök-képzés fenntartásáról szóló szerződést

Aláírták a duális gépészmérnök-képzés fenntartásáról szóló szerződést

A gépészmérnök-képzés folytatásáról írt alá megállapodást az önkormányzat, az ELTE és a duális képzésben részt vevő 13 cég ma délelőtt. Az egyetem vállalja, hogy 2024-ig biztosan működteti a szakot, amelyhez a város évente 130 millió forint támogatást ad, a vállalatok pedig továbbra is biztosítják a gyakorlati hátteret és szakmai segítséget.

 

Szombathely jövője szempontjából kiemelkedően fontos, hogy megmaradjon a gépészmérnök-képzés - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Nemény András. Bár a nehéz gazdasági helyzetben a kötelező feladatokra koncentrál az önkormányzat, és a képzés támogatása sokba kerül, nem sajnálják a forrást, mert tudják, hogy megtérül - tette hozzá a polgármester. Idén 64,6 millió forintot ad a város az egyetemnek, a következő években ez az összeg tovább nő. 


A polgármester így fogalmazott: "A 2021-24-es években, minden évben 130 millió forintot fogunk biztosítani a költségvetésünkből erre a célra. Ezért cserébe azt kapjuk, hogy az egyetem vállalja, hogy a szerződés időtartama alatt a szombathelyi duális gépészmérnökképzést folyamatosan fenntartja és működteti."


Borhy László, az ELTE rektora elmondta: a gépészmérnöki szak érdekes színfolt az ELTE portfóliójában, hiszen kari szinten nincs műszaki képzésük.  Hozzátette, alapvető értékük és érdekük, hogy ezt a képzést fenntartsák és fejlesszék, és ha lehet, még tovább erősítsék. 


A duális gépészmérnökképzést 2015-ben indította el a város, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Vas megyében működő nagyvállalatok közösen - reagálva a szakemberhiányra. A gazdaság szereplőinek elvárása a szak tartós fennmaradása, hiszen a stabil szakember-ellátottság biztosítja a fejlődést - mondta el a BPW vezérigazgatója. Mándli Péter kiemelte, a szerződés számára maga az ék, ami megtámasztja a sikeresen elért eredményt, és a következő években biztosítja a képzésnek a meglétét. Biztosítja továbbá a frissen végzett mérnökhallgatókat, akik náluk elkezdenek dolgozni, és hozzáadott értéket teremtenek.


A gépészmérnök-képzésben jelenleg 250 hallgató vesz részt, a duális formára idén 26 hallgatót vettek fel. Két évfolyam már átvehette diplomáját, a végzettek 70 százaléka elhelyezkedett a cégeknél. A sajtótájékoztatón elhangzott: tárgyalások folynak a kormányzattal arról, hogy a képzés minisztériumi támogatásban is részesülhet.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Előadóülés az év élőlényeiről a múzeumban
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.