km/óra
  2021.09.22., szerda  •  Móric napja
Gál József könyvet ír Szombathely hegedűvirtuózáról

Gál József könyvet ír Szombathely hegedűvirtuózáról

A Savariában született Koncz János (1894–1937) hegedűművészről írja legújabb könyvét az idén Berzsenyi Dániel-díjjal kitüntetett dr. Gál József pedagógus, helytörténész. A hegedűvirtuóz nevét háromévente megrendezett országos tehetségkutató verseny „őrzi”. Szolid (zsák)utca viseli nevét, Sárváron pedig a zeneiskola.

 

Dr. Gál József seregnyi anyagot gyűjtött össze Koncz Jánosról. Ám bízik abban, hogy föllelhetők még további információk, melyek árnyalhatják a géniuszról kirajzolódó képet. Örömmel venné, ha az újabb adalékokat megosztanák vele, hogy kötete még átfogóbb lehessen.

 

Koncz Jánost csodagyerekként tartották számon, ugyanis már négyévesen – amikor aprócska hegedűjével a zongora alá bújt, mikor Irén nővére gyakorolt – a nehéz etűdöket ügyesen leutánozta, utána „cincogta”.

 

Kilencéves, amikor nagyközönség elé áll az 1903-as zeneiskolai vizsgán. A Szombathelyi Friss Újság ekként számol be erről: „Bámulatosan játszik! Ez a kisfiú valósággal zseni!”. A Vasvármegye arról is ír, hogy „játékát hosszú tapssal és bonbonniére-rel honorálták”. 1905-ben már a Zeneegylet vonósnégyesének egyik tagjaként lép pódiumra. Ekkortájt jegyzik le azt is, hogy „a közeljövő egyik legnagyobb hegedűművészét fogja ünnepelni Koncz személyében a világvárosok zeneszerető közönsége. A vizsgakoncert fénypontja ezúttal is Koncz Jani volt”. 1906: növendékhangversenyen utoljára hallhatja a szombathelyi közönség. Jóllehet a következő esztendőben is föllép szülőhelyén, de ekkor már, mint fővárosi lakos. Idézet a Vasvármegye méltatásából: „Bámulva hallgattuk a tehetség és tudás ilyen fokú megnyilvánulását egy gyermekben”. Ezüst babérkoszorút kap a Zeneegylet vezetőitől. 1909-ben – tizenöt évesen! – veszik fel a Zeneakadémiára. 

 

1912-ben, tizennyolc évesen jön ismét haza koncertezni. Vasvármegye-i summázat: „Semmi csodagyerek. Férfias energia.” 1915: „Koncz Janiból most már egészen János lett: érett, kész művész, akit városunk büszkélkedéssel vallhat magáénak”. 1921: „Csillogtatta tökéletes technikáját, s adta tanújelét kész, elmélyedt művészetének”.

 

Itáliában telepedik le s ott él úgy fél évtizedig. Bologna, Firenze, Genova, Milano, Róma ünnepli. Pályafutásának csúcsa: 1926. augusztus 29., a Salzburgi Ünnepi Játékok. Mozart G-dúr hegedűversenyét játssza. A Bécsi Filharmonikusokat Bruno Walter (1876-1962), korszakos karmester dirigálja. A Wiener Journal lelkendezik: „Koncz János puha, gyöngyházfényű tónussal játszik, mely valósággal elbűvölő”. A Vasvármegye helyszíni beszámolója szerint: „Nem engedték le a pódiumról a művészt. A karmester a közönség előtt gratulált Koncz Jánosnak”. 

 

Fellépések sorozata következik Budapesten és honi vidéki nagyvárosokban. Sajtóvisszhangok: „Országszerte a legszívesebben hallgatott hegedűsök közé tartozik”. „Olyan művész, akinek nagyszerű technikai tudása, megvesztegetően lírai tónusa, előadása eredetisége és szellemessége oly csodás harmóniába olvad össze, mint nála, bizonyára nincs”. „Amikor ő játszik, senki sem tud ellentmondásra, analízisre gondolni, hanem halálosan élvezi azt, amit kap”. A Hír című lapból: „A kivételesen nagy előadóművészek ritka galériájába tartozik, aki méltán reprezentálja a magyar géniuszok inspirációját és teremtőerejét”. 

 

1932. januári, szombathelyi koncertjét a rádió is közvetítette – volna. Ám tífusz támadta meg szervezetét. S bár még fölépült, 1933-ban és ’34-ben is „szuggesztív, átfogó erejű” koncertet adott itthon, 1936 őszén rosszabbodott az állapota, majd rövid időre újra erőre kapott. A következő esztendőre negyven olaszországi és tizenöt németországi koncertre kötött szerződést. Karácsony táján ismét rosszul lett. Életének 43. évében, 1937. január 16-án halt meg Budapesten. A Farkasréti temetőben, a főváros által adományozott díszsírhelyre temették. Elhanyagolt sírjából 1986-ban exhumálták. Feleségével, Keömley Bianka énekesnővel közös sírban nyugszanak a Jáki úti temetőben. Mellszobra – Schaár Erzsébet alkotása – a zeneiskola aulájában látható. 
                                                                         

Szenkovits Péter

kapcsolódó cikkek
Vas megye madarainak névjegyzéke
Vas megye madarainak névjegyzéke
Dr. Gyurácz József és dr. Kóta András összefoglaló műve százötven év madármegfigyelésének eredményeit tárja az olvasók elé. A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről a szerzőkkel beszélgettünk.
címkék
kapcsolódó cikkek
Vas megye madarainak névjegyzéke
Vas megye madarainak névjegyzéke
Dr. Gyurácz József és dr. Kóta András összefoglaló műve százötven év madármegfigyelésének eredményeit tárja az olvasók elé. A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről a szerzőkkel beszélgettünk.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
legfrissebbek
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.
Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be
A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.