km/óra
  2021.02.25., csütörtök  •  Mátyás napja
Gál József könyvet ír Szombathely hegedűvirtuózáról

Gál József könyvet ír Szombathely hegedűvirtuózáról

A Savariában született Koncz János (1894–1937) hegedűművészről írja legújabb könyvét az idén Berzsenyi Dániel-díjjal kitüntetett dr. Gál József pedagógus, helytörténész. A hegedűvirtuóz nevét háromévente megrendezett országos tehetségkutató verseny „őrzi”. Szolid (zsák)utca viseli nevét, Sárváron pedig a zeneiskola.

 

Dr. Gál József seregnyi anyagot gyűjtött össze Koncz Jánosról. Ám bízik abban, hogy föllelhetők még további információk, melyek árnyalhatják a géniuszról kirajzolódó képet. Örömmel venné, ha az újabb adalékokat megosztanák vele, hogy kötete még átfogóbb lehessen.

 

Koncz Jánost csodagyerekként tartották számon, ugyanis már négyévesen – amikor aprócska hegedűjével a zongora alá bújt, mikor Irén nővére gyakorolt – a nehéz etűdöket ügyesen leutánozta, utána „cincogta”.

 

Kilencéves, amikor nagyközönség elé áll az 1903-as zeneiskolai vizsgán. A Szombathelyi Friss Újság ekként számol be erről: „Bámulatosan játszik! Ez a kisfiú valósággal zseni!”. A Vasvármegye arról is ír, hogy „játékát hosszú tapssal és bonbonniére-rel honorálták”. 1905-ben már a Zeneegylet vonósnégyesének egyik tagjaként lép pódiumra. Ekkortájt jegyzik le azt is, hogy „a közeljövő egyik legnagyobb hegedűművészét fogja ünnepelni Koncz személyében a világvárosok zeneszerető közönsége. A vizsgakoncert fénypontja ezúttal is Koncz Jani volt”. 1906: növendékhangversenyen utoljára hallhatja a szombathelyi közönség. Jóllehet a következő esztendőben is föllép szülőhelyén, de ekkor már, mint fővárosi lakos. Idézet a Vasvármegye méltatásából: „Bámulva hallgattuk a tehetség és tudás ilyen fokú megnyilvánulását egy gyermekben”. Ezüst babérkoszorút kap a Zeneegylet vezetőitől. 1909-ben – tizenöt évesen! – veszik fel a Zeneakadémiára. 

 

1912-ben, tizennyolc évesen jön ismét haza koncertezni. Vasvármegye-i summázat: „Semmi csodagyerek. Férfias energia.” 1915: „Koncz Janiból most már egészen János lett: érett, kész művész, akit városunk büszkélkedéssel vallhat magáénak”. 1921: „Csillogtatta tökéletes technikáját, s adta tanújelét kész, elmélyedt művészetének”.

 

Itáliában telepedik le s ott él úgy fél évtizedig. Bologna, Firenze, Genova, Milano, Róma ünnepli. Pályafutásának csúcsa: 1926. augusztus 29., a Salzburgi Ünnepi Játékok. Mozart G-dúr hegedűversenyét játssza. A Bécsi Filharmonikusokat Bruno Walter (1876-1962), korszakos karmester dirigálja. A Wiener Journal lelkendezik: „Koncz János puha, gyöngyházfényű tónussal játszik, mely valósággal elbűvölő”. A Vasvármegye helyszíni beszámolója szerint: „Nem engedték le a pódiumról a művészt. A karmester a közönség előtt gratulált Koncz Jánosnak”. 

 

Fellépések sorozata következik Budapesten és honi vidéki nagyvárosokban. Sajtóvisszhangok: „Országszerte a legszívesebben hallgatott hegedűsök közé tartozik”. „Olyan művész, akinek nagyszerű technikai tudása, megvesztegetően lírai tónusa, előadása eredetisége és szellemessége oly csodás harmóniába olvad össze, mint nála, bizonyára nincs”. „Amikor ő játszik, senki sem tud ellentmondásra, analízisre gondolni, hanem halálosan élvezi azt, amit kap”. A Hír című lapból: „A kivételesen nagy előadóművészek ritka galériájába tartozik, aki méltán reprezentálja a magyar géniuszok inspirációját és teremtőerejét”. 

 

1932. januári, szombathelyi koncertjét a rádió is közvetítette – volna. Ám tífusz támadta meg szervezetét. S bár még fölépült, 1933-ban és ’34-ben is „szuggesztív, átfogó erejű” koncertet adott itthon, 1936 őszén rosszabbodott az állapota, majd rövid időre újra erőre kapott. A következő esztendőre negyven olaszországi és tizenöt németországi koncertre kötött szerződést. Karácsony táján ismét rosszul lett. Életének 43. évében, 1937. január 16-án halt meg Budapesten. A Farkasréti temetőben, a főváros által adományozott díszsírhelyre temették. Elhanyagolt sírjából 1986-ban exhumálták. Feleségével, Keömley Bianka énekesnővel közös sírban nyugszanak a Jáki úti temetőben. Mellszobra – Schaár Erzsébet alkotása – a zeneiskola aulájában látható. 
                                                                         

Szenkovits Péter

kapcsolódó cikkek
Vas megye madarainak névjegyzéke
Vas megye madarainak névjegyzéke
Dr. Gyurácz József és dr. Kóta András összefoglaló műve százötven év madármegfigyelésének eredményeit tárja az olvasók elé. A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről a szerzőkkel beszélgettünk.
címkék
kapcsolódó cikkek
Vas megye madarainak névjegyzéke
Vas megye madarainak névjegyzéke
Dr. Gyurácz József és dr. Kóta András összefoglaló műve százötven év madármegfigyelésének eredményeit tárja az olvasók elé. A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről a szerzőkkel beszélgettünk.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Kiszámolták: ekkora hitelt lehet felvenni az átlagbérrel
Az országos bruttó átlagbér 2020 decemberében 449 400 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggeli közlése alapján, ami nettó 298 900 forint átlagos havi jövedelmet jelentett a munkavállalók számára. A Bank360 kiszámolta, mekkora személyi kölcsönre elég ez az összeg a túlzott eladósodást gátló szabályok mellett.
Futsal: csillagos ötösre vizsgázott a Haladás Debrecenben
A szombathelyiek nagyon magabiztosan, bajnokaspiránshoz méltó játékkal verték a DEAC gárdáját.
Sir Alex Ferguson a világ legjobb edzője
A skót Sir Alex Ferguson lett minden idők legjobb edzője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS), amely az elmúlt negyedszázadban klubedzőként és válogatott szövetségi kapitányként elért eredmények együttes figyelembe vételével készítette el a listát
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Ausztriában a vendéglátó- és szállodaipar mielőbbi nyitást követel
Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.