km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Gál József könyvet ír Szombathely hegedűvirtuózáról

Gál József könyvet ír Szombathely hegedűvirtuózáról

A Savariában született Koncz János (1894–1937) hegedűművészről írja legújabb könyvét az idén Berzsenyi Dániel-díjjal kitüntetett dr. Gál József pedagógus, helytörténész. A hegedűvirtuóz nevét háromévente megrendezett országos tehetségkutató verseny „őrzi”. Szolid (zsák)utca viseli nevét, Sárváron pedig a zeneiskola.

 

Dr. Gál József seregnyi anyagot gyűjtött össze Koncz Jánosról. Ám bízik abban, hogy föllelhetők még további információk, melyek árnyalhatják a géniuszról kirajzolódó képet. Örömmel venné, ha az újabb adalékokat megosztanák vele, hogy kötete még átfogóbb lehessen.

 

Koncz Jánost csodagyerekként tartották számon, ugyanis már négyévesen – amikor aprócska hegedűjével a zongora alá bújt, mikor Irén nővére gyakorolt – a nehéz etűdöket ügyesen leutánozta, utána „cincogta”.

 

Kilencéves, amikor nagyközönség elé áll az 1903-as zeneiskolai vizsgán. A Szombathelyi Friss Újság ekként számol be erről: „Bámulatosan játszik! Ez a kisfiú valósággal zseni!”. A Vasvármegye arról is ír, hogy „játékát hosszú tapssal és bonbonniére-rel honorálták”. 1905-ben már a Zeneegylet vonósnégyesének egyik tagjaként lép pódiumra. Ekkortájt jegyzik le azt is, hogy „a közeljövő egyik legnagyobb hegedűművészét fogja ünnepelni Koncz személyében a világvárosok zeneszerető közönsége. A vizsgakoncert fénypontja ezúttal is Koncz Jani volt”. 1906: növendékhangversenyen utoljára hallhatja a szombathelyi közönség. Jóllehet a következő esztendőben is föllép szülőhelyén, de ekkor már, mint fővárosi lakos. Idézet a Vasvármegye méltatásából: „Bámulva hallgattuk a tehetség és tudás ilyen fokú megnyilvánulását egy gyermekben”. Ezüst babérkoszorút kap a Zeneegylet vezetőitől. 1909-ben – tizenöt évesen! – veszik fel a Zeneakadémiára. 

 

1912-ben, tizennyolc évesen jön ismét haza koncertezni. Vasvármegye-i summázat: „Semmi csodagyerek. Férfias energia.” 1915: „Koncz Janiból most már egészen János lett: érett, kész művész, akit városunk büszkélkedéssel vallhat magáénak”. 1921: „Csillogtatta tökéletes technikáját, s adta tanújelét kész, elmélyedt művészetének”.

 

Itáliában telepedik le s ott él úgy fél évtizedig. Bologna, Firenze, Genova, Milano, Róma ünnepli. Pályafutásának csúcsa: 1926. augusztus 29., a Salzburgi Ünnepi Játékok. Mozart G-dúr hegedűversenyét játssza. A Bécsi Filharmonikusokat Bruno Walter (1876-1962), korszakos karmester dirigálja. A Wiener Journal lelkendezik: „Koncz János puha, gyöngyházfényű tónussal játszik, mely valósággal elbűvölő”. A Vasvármegye helyszíni beszámolója szerint: „Nem engedték le a pódiumról a művészt. A karmester a közönség előtt gratulált Koncz Jánosnak”. 

 

Fellépések sorozata következik Budapesten és honi vidéki nagyvárosokban. Sajtóvisszhangok: „Országszerte a legszívesebben hallgatott hegedűsök közé tartozik”. „Olyan művész, akinek nagyszerű technikai tudása, megvesztegetően lírai tónusa, előadása eredetisége és szellemessége oly csodás harmóniába olvad össze, mint nála, bizonyára nincs”. „Amikor ő játszik, senki sem tud ellentmondásra, analízisre gondolni, hanem halálosan élvezi azt, amit kap”. A Hír című lapból: „A kivételesen nagy előadóművészek ritka galériájába tartozik, aki méltán reprezentálja a magyar géniuszok inspirációját és teremtőerejét”. 

 

1932. januári, szombathelyi koncertjét a rádió is közvetítette – volna. Ám tífusz támadta meg szervezetét. S bár még fölépült, 1933-ban és ’34-ben is „szuggesztív, átfogó erejű” koncertet adott itthon, 1936 őszén rosszabbodott az állapota, majd rövid időre újra erőre kapott. A következő esztendőre negyven olaszországi és tizenöt németországi koncertre kötött szerződést. Karácsony táján ismét rosszul lett. Életének 43. évében, 1937. január 16-án halt meg Budapesten. A Farkasréti temetőben, a főváros által adományozott díszsírhelyre temették. Elhanyagolt sírjából 1986-ban exhumálták. Feleségével, Keömley Bianka énekesnővel közös sírban nyugszanak a Jáki úti temetőben. Mellszobra – Schaár Erzsébet alkotása – a zeneiskola aulájában látható. 
                                                                         

Szenkovits Péter

kapcsolódó cikkek
Vas megye madarainak névjegyzéke
Vas megye madarainak névjegyzéke
Dr. Gyurácz József és dr. Kóta András összefoglaló műve százötven év madármegfigyelésének eredményeit tárja az olvasók elé. A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről a szerzőkkel beszélgettünk.
címkék
kapcsolódó cikkek
Vas megye madarainak névjegyzéke
Vas megye madarainak névjegyzéke
Dr. Gyurácz József és dr. Kóta András összefoglaló műve százötven év madármegfigyelésének eredményeit tárja az olvasók elé. A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről a szerzőkkel beszélgettünk.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi plazma pont
Nyújtsd a kezed és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi plazma pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.
Hét migránst fogtak a rendőrök Rábapatynál
A rendőrök 2021. május 7-én 17 óra 30 perc és 2021. május 8-án 5 óra 30 perc között hét migránssal szemben intézkedtek, közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.