km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Furfangos csodavilágba várja az AGORA a felfedezőket

Furfangos csodavilágba várja az AGORA a felfedezőket

Ingyenes programlehetőséget, izgalmas kalandokat kínál az AGORA táborozó csoportoknak és egyéni kalandoroknak július 4-e és 9-e között. A furfangos csodavilág kinyitja kapuit az AGORA Művelődési és Sportházban.

 

Az AGORA egész nyáron próbál tartalmas programokat kínálni a gyerekeknek. Nemcsak táborokat szerveznek, hanem július elején egy különleges játszótérrel kedveskednek a vakációjukat töltőknek.  


– Furfangos csodavilág néven ingyenes programlehetőséget kínálunk – mondta el érdeklődésünkre Kiss Andrea közművelődési igazgató. – Ez egy interaktív kiállítás lesz, mely a fizika és a természet különböző törvényszerűségeit mutatja be közérthető és játékos módon. A tárlat egész héten várja az érdeklődőket. Emellett kinyit az interaktív játszóház is, melyben mindenki talál kedvére való kihívást. Lesznek fizikai eszközök, zsonglőrködők, ördöglakatok, óriásjáték-részleg, társasjáték és népi játékok. A program ingyenes lesz, csoportoknak viszont regisztrációhoz kötött, 25-30 főt tudunk egyszerre fogadni.  


A fizikai eszközök részlegében megtalálhatók majd azok a fizikát népszerűsítő, látványos kísérleti eszközök, melyeknek megtekintése és kipróbálása legtöbbszőr őszinte csodálatot vált ki. Megnézhető a 3 méteres óriásbuborék-készítő alkalmatosság, toronymagasságba lőhető rakétakilövő-állomás, napfényt összegyűjtő óriásnagyító, mellyel lyukat égethetünk bármely falevélre, valamint a híres-neves camera obscura, vagyis egy óriás fényképezőgép, amibe akár bele is bújhatunk.


A fejlesztő eszközök a látogatók figyelemének nagyfokú koncentrációját kívánó alkalmatosságok tárháza. Ezekkel a különleges eszközökkel játszva megáll az idő, és észre sem vesszük a homokóra apró szemcséinek megállíthatatlan lepergését.


A zsonglőrködők részlegében is kedvét lelheti mindenki, aki hajlamos cirkuszi akrobaták utánzására. Kipróbálható itt mindenfajta ördögi ügyességet kívánó eszköz. Ha ide látogatsz, megcsodálhatod és kipróbálhatod tányérpörgetést, buzogánydobálást, ördögbotos és diabolós trükköket, és, ha van kedved, még az egykerekű biciklire is felpattanhatsz.


A népi játékok között pedig letűnt századok nagyszerű játékai várják a nagyközönséget. Ezek az eszközök természetes anyagokból, természetes egyszerűséggel készültek, és ugyanolyan örömet okoz a velük váló játék, mint hajdanán élt eleinknek.


A játszóházban 30-40 játékkal kedveskednek a szervezők, hasonlóan, mint a korábbi programok során. A játékok nagy része most is fejlesztő játék lesz, így a gyerekek játszva tanulhatnak meg új dolgokat. Nagycsoportosoktól várják az érdeklődőket egy héten keresztül. S bár leginkább csoportok bejelentkezésére számítanak, azoknak sem kell elkeseredniük, akik egyedül érkeznének, ők is kipróbálhatják a játékokat. Az egyéni látogatóknak nem kell előre bejelentkezniük, s akár csoportok mellé is beférnek. Az MSH nyitvatartási idejében, 9 és 17 óra között várják a kalandra és az új információkra vágyókat. 

 

Fotó: pixabay.com

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!
Megyei I. osztály: a Vasváré a nap egyetlen hazai győzelme
A Rábapaty a Csepreg, a Király SE a Táplánszentkereszt, míg a Szentgotthárd a Bük otthonából távozott három ponttal.