km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Fülöp Attila: négy új családotthon épül Kőszegen

Fülöp Attila: négy új családotthon épül Kőszegen

Több mint 620 millió forintos beruházással négy új 12 fős családotthon épül fel 2021 végéig Kőszegen, "kitagolva" azt a korszerűtlen körülmények között lévő gyermekvédelmi intézményt, amely jelenleg a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Intézmény falai között működik - közölte a Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón.

 

Fülöp Attila hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek is minél inkább családias környezetben fejlődjenek, ennek feltételeit szeretnék megteremteni. Hozzátette: a gyermekvédelem rendszerében jelenleg 23 ezer állami gondoskodásban részesülő gyermeket tartanak nyilván, akiknek kétharmada nevelőszülőknél, egyharmada pedig intézményekben él. Az elmúlt időszakban igyekeztek megerősíteni a nevelőszülői hálózatot, az intézményeknél pedig az a céljuk, hogy nagy létszámú, korszerűtlen intézmények helyett kisebb létszámú, a családi otthonhoz jobban hasonlító egységek jöjjenek létre - mondta.


Fülöp Attila bejelentette azt is: a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Intézményből is szeretnének 30 eltérő igényű - például beszédjavításra szoruló - gyermeket jobb körülmények közé helyezni. Ehhez elmondása szerint újabb családotthon építésére lesz szükség, amelyre még nincs kiírás, de egy a tárcához tartozó kőszegi szociális intézményen belül kínálkozik lehetőség.


Szólt arról is, meg kívánják oldani az olyan gyerekek és fiatalok elhelyezését is, akik speciális igényűek - például magatartási zavaraik vannak -, de ezt az  intézményt elmondása szerint nem Kőszegre tervezik. (MTI)

 

Fotó: Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) beszél a Kőszegen megvalósuló gyermekvédelmi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón a városban 2020. október 9-én. Középen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára, mellette Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere. MTI/Filep István

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.