km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Fülöp Attila: négy új családotthon épül Kőszegen

Fülöp Attila: négy új családotthon épül Kőszegen

Több mint 620 millió forintos beruházással négy új 12 fős családotthon épül fel 2021 végéig Kőszegen, "kitagolva" azt a korszerűtlen körülmények között lévő gyermekvédelmi intézményt, amely jelenleg a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Intézmény falai között működik - közölte a Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón.

 

Fülöp Attila hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek is minél inkább családias környezetben fejlődjenek, ennek feltételeit szeretnék megteremteni. Hozzátette: a gyermekvédelem rendszerében jelenleg 23 ezer állami gondoskodásban részesülő gyermeket tartanak nyilván, akiknek kétharmada nevelőszülőknél, egyharmada pedig intézményekben él. Az elmúlt időszakban igyekeztek megerősíteni a nevelőszülői hálózatot, az intézményeknél pedig az a céljuk, hogy nagy létszámú, korszerűtlen intézmények helyett kisebb létszámú, a családi otthonhoz jobban hasonlító egységek jöjjenek létre - mondta.


Fülöp Attila bejelentette azt is: a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Intézményből is szeretnének 30 eltérő igényű - például beszédjavításra szoruló - gyermeket jobb körülmények közé helyezni. Ehhez elmondása szerint újabb családotthon építésére lesz szükség, amelyre még nincs kiírás, de egy a tárcához tartozó kőszegi szociális intézményen belül kínálkozik lehetőség.


Szólt arról is, meg kívánják oldani az olyan gyerekek és fiatalok elhelyezését is, akik speciális igényűek - például magatartási zavaraik vannak -, de ezt az  intézményt elmondása szerint nem Kőszegre tervezik. (MTI)

 

Fotó: Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) beszél a Kőszegen megvalósuló gyermekvédelmi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón a városban 2020. október 9-én. Középen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára, mellette Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere. MTI/Filep István

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.