km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Egy friss magyar kutatás szerint a 60 évesek negyedénél, a 80 évesek felénél nem termel antitestet a Sinopharm

Egy friss magyar kutatás szerint a 60 évesek negyedénél, a 80 évesek felénél nem termel antitestet a Sinopharm

Újabb bizonyíték született arra, hogy az idősek jelentős részénél nem eredményez antitestszint-emelkedést a Sinopharm vakcinája, olvasható a 444.hu-n.

 

Mint írják, Ferenci Tamás biostatisztikus és Sarkadi Balázs biokémikus kutatásában 450 embert vizsgáltak legalább két héttel a második dózis beadása után. Az eredményeket hétfőn tették közzé. 


Összegyűjtötték a legfontosabb tanulságokat:


•    az 50 év alatti tesztalanyok 90 százalékánál termelődött antitest a kínai vakcina után,
•    60 év körül 25 százalék a valószínűsége, hogy a szervezetünk egyáltalán nem termel antitestet,
•    a 80 éveseknél ez már 50 százalék,
•    a 60 éveseknél 60-75 százalék a valószínűsége, hogy csak kis mennyiségű antitest termelődik,
•    az idősebbeknél ez még nagyobb.


A kutatás szerint az antitestszint nem függ az alany nemétől, ahogy attól sem, hogy mennyi idő telt el a második adag beadása után. A vizsgálat során olyan típusú tesztet használtak, amivel az mRNS-vakcinák működését ellenőrizték a klinikai kutatások első és második fázisában - emelték ki.


A Sinopharmot világszerte több mint 50 országban használják, köztük Magyarországon. Az itthoni engedélyezés pillanatában nem ismertük a klinikai tesztek harmadik fázisának részletes eredményeit, de a gyógyszerhatóság által nyilvánosságra hozott dokumentumból világos volt, hogy a gyártó szinte kizárólag 60 év alatt vizsgálta a vakcina hatékonyságát. A kormány mégis engedélyezte az idősek Sinopharmmal való oltását. Több mint félmillió 60 évnél idősebb ember kapta ezt a vakcinát. Ferenci és Sarkadi tanulmánya szerint a nemzetközi irodalomban egyre több bizonyíték van arra, hogy az antitestszintből nagy biztonsággal következtethetünk a tünetes megbetegedéssel szembeni védettségünkre - fogalmaznak.


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.