km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Fontos, hogy jól segítsen a város

Fontos, hogy jól segítsen a város

Bő két héttel a választások előtt nemcsak a kampány szolgáltat témákat és ügyeket, hanem az ukrajnai orosz agressziónak a következményei is. Dr. Nemény Andrást aktuális ügyekről kérdeztük.

 

– Mintha mégiscsak indulna a választásokon, ez abból látszik, hogy Hende Csaba képviselő folyamatosan önt szólítja meg különböző témák kapcsán.  


– Úgy tűnik, hogy van valamilyen beakadás, ami szerintem hiba az ő részéről. Egyrészt azért, mert én nem indulok, másrészt pedig támogatottságban én jobban állok, ha mégis velem akarja megvívni a meccset, akkor abból, szerintem, nem jön ki jól. Azt látom, hogy kényszeresen mindenre reagálni akar, pedig a politikában is igaz a mondás, ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna, ő azonban nem tartja magát ehhez. Olyan témákat tart felszínen, amelyek neki nem jók.


Kell egy kormányhatározat  


– Az egyik ilyen a régi strand ügye, újságíróként is nehéz volt követni a fordulatokat, nemhogy olvasóként, ám még mindig vannak fejlemények a tengeri kígyóként tekeredő történetben. 


– A képlet egyszerű lett, sikerült a vállalkozóval letárgyalni egy olyan megoldást, amire senki nem számított, hogy a vételáron és pluszköltségeiért visszaadja a területet. Tette mindezt azért, mert közös egyeztetésünkön Hende Csaba ígéretet tett arra, hogy erre és a parkolóépítésére forrást hoz. A vállalkozó azért szabott még februárban március végi határidőt, mert, ha mégis marad az eredeti elképzelés, a lakások építése, akkor a terveket be kell adni, mert elveszíti a kedvezményes áfát. Az látható, hogy a képviselő ki akar ebből bújni, olyan mondatokra hivatkozik, amelyeket egyéb a kormány nevében ígéretet tevő Gulyás Gergely sem mondott. Például, hogy a kormány majd ad pénzt, csak legyen a parkolóra kiírt feltételes közbeszerzés, hogy kiderüljön, mennyi az ára. De ez soha nem így működött, és más területére nem is lehet közbeszerzést kiírni. A Belügyminisztériumtól érkező fejlesztési forrásoknál is megkaptuk az összeget, utána mondtuk meg, melyik utcák legyenek felújítva, még engedélyes tervek sem voltak. Itt időhúzásról van szó, és az látszik, ezt az ígéretét sem tudja teljesíteni a képviselő. Az utolsó levélben azt írtam, hogy a vállalkozót szabadítsuk ki a történetből, és előbb a területvásárlást támogassa a kormány. A parkolóépítés hosszú évek óta húzódik, az várhat még néhány hónapot, erre nem jött válasz. Egy kormányhatározat kellene ehhez, és választások előtt erre azért nagyobb esély lenne, a kormány minden héten ülésezik, ez egy 3 perces napirendi pont, és kész. Az külön szépsége a történetnek, hogy a képviselő kvázi hazugnak nevezett, azt állítva, a belügyminiszterrel folytatott tárgyaláson nem is esett szó az ügyről. Én úgy találkoztam Pintér Sándorral, hogy emailben előre megírtam a témákat, ez volt az egyik, és erről tájékoztattam a polgárokat is.  Azért hoztam elő az ügyet ott, mert az önkormányzatok támogatásáért a Belügyminisztérium a felelős. Nem akarom minősíteni a képviselő kijelentését, betudom a kampány miatti felfokozott állapotának.  


Felmérték a lehetőségeket 


– Egy másik fontos téma az ukrán menekülteké, többen érkeztek Szombathelyre is.


– Az volt az alapgondolat, a város gyűjtse össze a rendelkezésére álló lehetőségeket, és azokat kínálja fel, ennél többet ne, mert az semmi jóra nem vezet. Emellett más az egészségügyi ellátás és az oltások rendszere Ukrajnában, nekünk a város biztonságát szem előtt tartva kellett jól segítenünk. Ezért teremtettük meg az egészségügyi szűrés lehetőségét a menekültek számára. Hogy mennyi embert tud befogadni a város, azt azoknak a lakás célú helyiségeknek a száma határozza meg, amelyekben normálisan lehet élni, ám nem tartoznak a szociális bérlakás rendszerbe. Cégek helyiségeiről, sportolók szállásairól vagy éppen a Karitász által felszabadított helyekről van szó. Ezek beteltek. Vannak még magánszemélyek által felajánlott helyek, ezek pár hónapra szólnak, ezeket is kiközvetítjük, de nem jelentenek hosszú távú megoldást egy elhúzódó konfliktus esetén. Van egy másik szint, amikor a kormány dönt menekültek idetelepítéséről, ez máshol megtörtént már, az országban sok helyen laknak nem használt iskolákban, tornacsarnokokban. Ebben a városnak nincsen mozgástere, hiszen az állam hozza meg a döntést. Az itt élő ukrán munkavállalók családtagjainak a fogadása is egy adottság, a székesfehérvári polgármester azt mondta, az ottani dolgozók negyven százaléka hozta, hozza a családját. Bekértük a munkáltatóktól, hány ukrán alkalmazottjuk van, a héten kapjuk az adatokat – nagyon sokan dolgoznak közülük Sárváron, de egy részük itt lakik. Egyelőre saját keretből állja a költségeket a város, a belügyminiszter mondott olyat, hogy lesz majd egyfajta fejkvóta, de ahhoz regisztráció kell, még kialakulatlan a rendszer.  


– Kampányhajrában vagyunk, mire számít a hátralévő két és fél hétben? 


– Attól tartok, vannak még betárazva olyan dolgok, amelyek a közvéleményt akarják majd erősen befolyásolni. A Pegasus-botrány óta látjuk, hogy mindenki megfigyelhető titkos eszközökkel. Biztosan lesz kísérlet ellenzéki szereplők lejáratására, főleg az időszak vége fele, mert egy hír ma már nem sokáig tartja magát.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
legfrissebbek
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet
Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál
Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: kinyit a Víztorony és a KRESZ-park, megrendezik a kék sétát az autizmussal élőkért, húsvétra hangolódhatunk, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.