km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Földrengés: a szombathelyiek segítségnyújtására is szükség van

Földrengés: a szombathelyiek segítségnyújtására is szükség van

Összefogásra, közös segítségnyújtásra kérte fel a szombathelyieket dr. Nemény András, polgármester, hiszen Szombathely testvérvárosát, Sisakot is sújtotta a földrengés. Az ottaniak megsegítésére városunkból többen is humanitárius akcióba kezdtek. A helyi horvát közösség gyűjtéséhez bárki csatlakozhat.

 

Másfél nap alatt egy fél szobányi adomány érkezett a horvát iskola Pázmány Péter körúti épületébe. Nemcsak a városból, hanem a megyéből is keresik az intézményt, hogy adományt küldjenek a földrengés áldozatainak. Dr. Nemény András polgármester is összefogásra szólított fel.  


Mint azt elmondta, Horvátországot december 29-én földrengés rázta meg. Több épület összedőlt, voltak, akik életüket vesztették, van, akit még most is keresnek. Ebben a földrengésben érintett volt testvérvárosunk, Sisak is. Most kell, hogy segítsünk nekik. 

 


A horvát nemzetiségi iskola még egy hétig várja az adományokat. Paukovicsné Horváth Edit igazgató az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy folyamatosan érkeznek az adományok, felajánlások. Péntekig hirdették meg, de természetesen, mivel ma már tudják, hogy szerdán érkezik a teherautó, ezért még hétfőn és kedden is fogadnak adományokat.


A horvátok ismerősökön keresztül, kapcsolataik révén szerveztek fuvart a szállítmánynak, hiszen legtöbbjüknek élő kapcsolata van az anyaországban élő családdal, barátokkal. Horváth Gyula Vladimir hozzátette, az első perctől kezdve az ember szorongással volt idehaza a rokonok iránt, meg mindenki iránt, akit ismer, hiszen rengeteg az ismeretségük az önkormányzat, illetve az egyesület révén.


A Karitász udvarán is tömött kisteherautók várjak az újabb horvátországi fordulót. Ők a földrengés után azonnal reagáltak, és az elmúlt hétvégén már célba is juttatták az első adományokat. Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója kiemelte, az első adomány több mint 2 millió forint értékű volt. Kifejezetten aggregátorokat, Siesta kályhákat kértek, hogy tudjanak melegíteni. Ezek mellett plédeket és élelmiszert tudtak elvinni.


Az iskolák megsemmisültek, a házak lakhatatlanok, az emberek az udvaron töltik az idejüket, a szabad ég alatt főznek - mesélte a stábnak tapasztalatait az első karitászos szállítmány kísérője dr. Horváth Sándor (Narda). Hozzátette, nincsen se áramszolgáltatás, se vízszolgáltatás, semmilyen közműszolgáltatás nem működik. Amikor odakint voltak, látták, hogy leginkább a kémények dőltek össze. 


A következő szállítmányhoz, amely jövő héten kedden indul útnak, már most rengeteg adományt gyűjtött a Karitász. Cégek, magánszemélyek, plébániák segítették és segítik az akciót.

 

Kép: Romokat takarítanak el az emberek Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.