km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Fókuszban az idősek védelme - Kiberbiztonsági Konferenciát tartottak a szombathelyi városházán

Fókuszban az idősek védelme - Kiberbiztonsági Konferenciát tartottak a szombathelyi városházán

Elsőkézből tanulhatott rengeteget a kiberbűnözők által leginkább veszélyeztetett korosztály péntek délután, ugyanis rendőrök, informatikusok és áldozatsegítők tartottak érdekes és informatív előadásokat a városháza első emeleti nagytermében.

Május 17-én, pénteken délután Kiberbiztonsági Konferenciát tartottak a szombathelyi városháza első emeleti nagytermében, melyet közösen szervezett meg a szombathelyi önkormányzat, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ. A fókuszban az egyik legveszélyeztetettebb korosztály, az idősek védelme volt, így egyáltalán nem volt meglepő, hogy ez a korosztály töltötte meg a nagytermet.

Elsőként Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket és mondott köszönetet mindenkinek, aki közreműködött és segített abban, hogy megvalósulhasson a konferencia. Majd Dr. Nemény András polgármester mondott beszédet, amit azzal kezdett, hogy szerencsére ritkán ül ennyi rendőr között, de most különösen jó érzéssel tölti el ez, hiszen növeli az ember biztonságérzetét és sokat tanulhatunk is tőlük.

„Az, hogy most itt vagyunk együtt, onnan indult, hogy pont a szombathelyi rendőrkapitányság beszámolóját hallgattuk meg Kelemen Krisztián elnök úrral és az éves értékelésnél elhangzott, hogy Szombathely alapvetően egy biztonságos város, hozzá kell tenni, itt mindig jobb a közbiztonság, mint az országos átlag. Vannak azonban olyan bűncselekmény-típusok, amik rontják ezt a statisztikát, melyekre oda kell figyelni. Ezek pedig nem mások, mint a kiberbűncselekmények, amik száma ugrásszerűen megnőtt. Elnök úrral pedig mind a ketten, egymástól függetlenül ugyanarra a következtetésre jutottunk: nekünk ebben dolgunk van. Ha pedig már városként dolgunk van, akkor megpróbáljuk megteremteni a legjobb feltételeket, hogy önök és mi is tudjunk tanulni, hogy csökkentsük ezt a statisztikai adatot, mert ezt leginkább a tudással, az információ átadásával lehet elérni, így született meg a konferencia ötlete” – mondta.

Majd felidézte, amikor végiggondolta, hogy mit fog mondani a megnyitón, eszébe jutott a néhány évvel ezelőtt megjelent Unoka című film, melyben Jordán Tamás egy nagyszülőt játszik, akitől az unokájára hivatkozva, a tipikus unokázós csalás módszerével ellopják a vagyonát: telefonon hívják, hogy baj van az unokával és azonnal kell fizetni, ő pedig egyből segíteni akar, mert a nagyszülők már csak ilyenek. Mint mondta, ez az elmúlt évtized egyik klasszikus csalási módszere, de közben folyamatosan változik a világ, a digitalizáció, az internet és a mesterséges intelligencia terjedése egyre több és szélesebb lehetőséget nyújt azoknak, akik csalni akarnak. Mi, hétköznapi emberek pedig szépen lassan kezdünk rájönni, hogy hiába hisszük azt, hogy fel vagyunk vértezve azzal a tudással, aminek hála nem leszünk áldozatok, ez nem feltétlenül van így.

„Az én generációm sem az interneten nőtt fel, egy idő után kezdtük csak megtanulni. Én egyébként elég későn, mert nagyon sokáig ellenálltam, hogy ne vigye el az életemből az értékes perceket, de aztán sajnos én is belekerültem ebbe a malomba, és benne vagyok azóta is. Viszont nekem sincs meg az a tudásom, ami például a mai generációknak. Édesanyám is rendszeres használó, és úgy próbálja megoldani a problémákat, hogyha valami nem ért, hívja az unokáit, akik odamennek, és próbálnak neki segíteni. De nem lehet mindig ott lenni és segíteni, úgyhogy az a jó, ha mi magunk is megtanuljuk az alapokat, és így tudunk védekezni, mert sajnos előfordul, hogy az ember néha rákattint valamire, amire nem kellene és már megvan a baj. Ezzel küzdünk nap mint nap és ezért is gondolom, hogy van ezzel dolgunk, mert a tudás valójában a biztonság. Szombathely városának pedig nagyon fontos a biztonság, az elmúlt években ezt láthatták is, hiszen nagyon sok formában megjelenhet. Nálam egy körforgalom építése a szén-monoxid érzékelők és a különböző támogatások is biztonságot jelentenek” – tette hozzá.

Majd Kelemen Krisztián is elmondta, hogy valóban egymástól függetlenül jutott eszükbe dr. Nemény András polgármesterrel a konferencia ötlete tavaly tavasszal, ő pedig a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnökeként azonnal el is kezdett dolgozni egy olyan konferencia megvalósításán, mellyel széleskörben segíthetnek a lakosságnak az ilyen jellegű csalások elkerülésében.

„A tavalyi évben a kiberbűnözők globálisan 8000 milliárd dollár kárt okoztak a lakosságnak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha a kiberbűnözők is egy ország lennének, akkor a világ harmadik leggazdagabb országáról beszélhetnénk. 2023-ban Magyarországon 30 milliárd forintot csaltak ki a lakosságtól a kiberbűnözők” – sorolta a megdöbbentő számokat.

Majd köszönetet mondva a rendőrségnek a kemény munkáért kijelentette: egy hatékony rendőrséggel teljes mértékben megvan az emberek szubjektív biztonságérzete, ezért is ilyen stabil Szombathely közbiztonsága. De szükség van egy óvatos és felkészült lakosságra is, ezért vagyunk most itt, ezért tájékoztat folyamatosan a rendőrség és ezért jelent meg a Savaria Fórumban is egy hirdetéssorozat, melyben a kiberbiztonságra és csalások ellen hívták fel a lakosság figyelmét.

A bevezető előadást a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, Némethné dr. Zsigó Zita r. alezredes tartotta a bűnmegelőzés aktuális kérdéseiről.

A vagyonvédelemről Darabosné Karba Katalin alezredes, kiemelt főnyomozó beszélt, majd a rövid délutáni kávészünet után Barabás Mónika r. őrnagy, alosztályvezető-helyettes és Koltay Miklós rendőrségi informatikus tartott tartalmas előadást a fő témáról, a kiberbiztonságról.

Az újabb rövid szünet után az áldozatsegítés fontosságáról és lényegéről beszélt Kámán-Németh Martina, a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora, a konferencia végén pedig kérdezhettek is a résztvevők, kérdéseikre pedig kielégítő választ kaphattak a szakértőktől.

CzB

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.