km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Fogadóóra: Szombathely Central Parkja lehet a huszárlaktanya területe

Fogadóóra: Szombathely Central Parkja lehet a huszárlaktanya területe

Sorozatunkban a város képviselőivel készült interjúból idézünk, ami a Szombathelyi Televízió új műsorában, a Fogadóórában volt látható. Illés Károly alpolgármester, a 2. számú választókerület képviselője a közösségéről, az Észak-Szombathelyen zajló munkáról és jövőbeli tervekről számolt be.

„A Wesselényi utcában nőttem fel és a Gyöngyös patak és a vasútállomás közti területen éltem a fiatalkorom. Ez jórészt a körzetemhez tartozik” – mondta Illés Károly, Szombathely 2. számú választókörzetének képviselője, amikor az északi városrészhez való kötődéséről beszélt a Szombathelyi Televízió új közéleti műsorában, a Fogadóórában. Az alpolgármester megemlítette, hogy gyermekkora óta eltelt jó pár év, sokat változott a környék mind állagában mind összetételében. „Azt kell, mondjam, hogy sajnos a vasútállomás környéke és az azt övező utcákban mind az útburkolat, mind a házak nagyon rossz állapotban vannak, de ezek felújításán folyamatosan dolgozunk” – hangsúlyozta Illés Károly, majd kitért arra is, hogy nagyon sok lakossági megkeresést kap, de alpolgármesterként könnyebb helyzetem van, így a problémákra gyorsabb megoldást tud találni. „Ilyen volt például a Kisfaludy utca parkolási gondjainak megoldása: egyirányosítottuk az utcát és parkolóhelyeket festettünk fel. Ez a munka folytatódik majd a Nádasdy és a Welther Károly utcákkal is” – folytatta a képviselő, aki ezekkel a változtatásokkal részben a közlekedési, részben pedig a parkolási problémákat kíván orvosolni.


Valós a közlekedési probléma


Illés Károly szerint évek óta jelent problémát a városlakóknak a megnövekedett autós- és áthaladó forgalom, ennek csökkentésén is dolgoznak. „Csak a regisztrált gépjárművek ötezerrel növekedtek az elmúlt négy évben. Ezt a jelenlegi úthálózat nem tudja elbírni. Különböző elképzeléseink, törekvéseink vannak, például a 86-as számú főút elvezetése, ami Vép után egy leágazóval fogja elkerülni a várost és úgy csatlakozik az M86-osra. Emellett tervezés alatt van a Puskás Tivadar utca kikötése a 87-esre, ami Zanati városrész élhetőségét fogja majd javítani, hisz a környék leterheltségét csökkenteni fogja” – vetítette előre az alpolgármester.


Új városrész alakulhat


Illés Károly két jövőbeni fejlesztést emelt ki a Szombathelyi Televízió Fogadóóra című műsorában. Az egyik az úgynevezett az intermodális csomópont kialakítása, azaz a buszpályaudvar átköltöztetése a vasútállomásra. A képviselő szerint ezzel egy elhanyagolt terület, az Ady tér rekonstrukciója is várható majd, de a projekt legfontosabb eleme, hogy az utazóközönség egy felszállással tud így eljutni A-ól B-be a vasútállomásról. „A másik jelentős fejlesztést a laktanyánál tervezzük. Az elmúlt 30 évben még ennyi minden még nem történt laktanya-ügyben, mint ebben a ciklusban. Egy új városrész alakulhat ki azon a részen, amin szinte már épület sem található és már nem tartozik műemlékvédelem alá. A koncepcióterv már elkészült, ez alapján készülnek majd el a kiviteli és engedélyeztetési tervek, aztán majd valamikor a megvalósítás” – mondta bizakodóan a választókerület képviselője.


Napelemet kapott a Sportház


A pincétől a padlásig új hőszigetelést kapott az Agora – Művelődési és Sportház, modernizálták a fűtést, valamint új hőcserélő, keringető szivattyúval is ellátták a létesítményt. Az elkészült beruházásnak köszönhetően értékes forintokat takaríthat meg az Agora. „Az épület megújítása az előző ciklusban befejeződött, idei évben meg tudott valósulni a teljes szigetelés, nyílászáró-csere, tetőszigetelés. Megújuló energiával, napelemes rendszerrel láttuk ez az épületet” – számolt be a Szombathelyi Televízióban Illés Károly, aki szerint fontos lépés, hogy a környezetvédelem mellett költséghatékonyabbá vált a Sportház üzemeltetése.

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Érkezik a Facebook társkeresője
Az Egyesült Államok után hamarosan Európán belül is elérhető lesz a Facebook társkereső funkciója a Dating nevű alkalmazás.
Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése
Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
A Falco klubvezetése megpróbálja elérni, hogy a FIBA jóváírja számukra a Novgorod elleni BL-találkozót
A szombathelyiek csupán pár órával a mérkőzés előtt értesültek az oroszoknál produkált pozitív eredményekről, és ezzel együtt a halasztásról.
Operatív törzs: már 1613-szor intézkedtek védelmi intézkedések megszegése miatt
A jogszabály hatályba lépése óta már 1613 esetben intézkedtek a rendőrök védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Felújítják a gencsapáti vasúti átjárót