km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Fogadóóra: egy nagy lakóközösség a Derkovits - beszélgetés Horváth Somával

Fogadóóra: egy nagy lakóközösség a Derkovits - beszélgetés Horváth Somával

Sorozatunkban a város képviselőivel készült interjúból idézünk, ami a Szombathelyi Televízió új műsorában, a Fogadóórában volt látható. Horváth Soma a 4. számú választókerület képviselője a közösségéről, az Derkovits városrész északi felén zajló munkáról és jövőbeli tervekről számolt be.

„A Derkovits a város legrégebbi lakótelepe. Manapság 16-17 ezer ember lakik itt, Derkovits Gyula, Szombathely szülötte szegény sorsú családból származott. Korán felfedezték tehetségét, nagyon sok olyan műve volt, amiben a munkássorsot mutatta be. Talán nem véletlen, hogy róla nevezték el a lakótelepet, hisz a múlt században itt élők közül többen megjelenhettek a művészetében”– mondta Horváth Soma, Szombathely 4. számú választókörzetének képviselője, amikor a Derkovits lakótelep nevének eredetéről beszélt a Szombathelyi Televízió új közéleti műsorában, a Fogadóórában.

A politikus Derkovits Gyula kapcsán megemlítette a képzőművészről elnevezett általános iskola fennállásának 50 éves évfordulójára rendezett ünnepséget is, ahol Jordán Tamás színigazgató egy közös versszavalással tette még grandiózusabbá az eseményt. „Hatalmas élmény volt, én magam is részese voltam és együtt szavaltam a diákokkal” - emlékezett vissza Horváth Soma.

A képviselő kitért arra is, hogy jelenlegi választókörzetének környéken nőtt fel, a nagyszülei az elsők között költöztek a lakótelepre, a nagymamája pedig a mai napig itt lakik. „A gyermekkorom fontos és meghatározó része a Derkovits, a megválasztásom előtt viszont szomorúan láttam, hogy a korábban szép parkok elhanyagoltakká váltak, az utak elöregedettek. Úgy éreztem, hogy olyan emberként, akit érdekel a közélet, a civil szervezetek világa és a környezete, ezen képes vagyok változtatni” - mondta Horváth Soma.


Parkolók épültek
 

A 4. számú választókörzet képviselője örömmel számolt be sikeres munkájáról.

„Rengeteg fejlesztést hajtottunk végre az elmúlt négy és fél évben. Parkokat, játszótereket újítottunk és építettünk fel. Sok járda is megújult, például a Bem és Váci utcákban, és még a nyáron a Szűrcsapó utcában tovbbi két helyszínen is lesz felújítás. Fontos előrelépés, hogy sikerült létrehozni egy kisebb parkolót a Paragvári utca 79. és a Szűrcsapó 2. között. Tervben van és a költségvetésben is szerepel a Szűrcsapó 22. melletti területen 40 férőhelyes parkoló kialakítása, ami remélem, hogy egy éven belül el is készül” - vetítette előre a politikus, majd megemlítette: újabb három helyszínen kezdődik el parkolók megtervezése a kerületében.


Nagy lakóközösség a Derkovits


A körzethatárok nem bontják meg a városrész egységét, a Derkovitshoz tartozó választókerületek képviselői között nagyon szoros az együttműködés. „A Domus áruház mögött éveken keresztül nagyon rossz állapotú padok voltak. Ennek felújítását hárman, László Győző és Kopcsándi József képviselőtársaimmal kezdeményeztük, hisz közös érdekünk volt, hogy ez a mindannyiunkat érintő terület is megújuljon. Közösen látogatunk rendezvényeket, közösen gondolkodunk projektekben is” - utalt a Derkovits városrész három körzetének képviselői összefogására Horváth Soma. Napi kapcsolat az emberekkel Horváth Soma elmondta: képviselői munkájának fontos része, hogy testközelből tapasztalja meg a kerületet érintő kisebb-nagyobb problémákat, ezért minden héten legalább egyszer, de van, hogy kétszer körbejárja a köztereket. „Ez azért nagyon fontos, mert nagyon sok dolgot nem vennék észre, ha nem találkoznék és nem szembesülnék velük. Ilyenkor találkozok az itt élőkkel, beszélgetünk, a pozitív visszajelzéseken túl elmondják azt is, hogy mit lehetne még fejleszteni, milyen problémák merültek fel” - részletezte a Szombathelyi Televízió Fogadóóra című műsorában a város 4. számú választókörzetének, a Derkovits városrész északi részének képviselője.

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Érkezik a Facebook társkeresője
Az Egyesült Államok után hamarosan Európán belül is elérhető lesz a Facebook társkereső funkciója a Dating nevű alkalmazás.
Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése
Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
A Falco klubvezetése megpróbálja elérni, hogy a FIBA jóváírja számukra a Novgorod elleni BL-találkozót
A szombathelyiek csupán pár órával a mérkőzés előtt értesültek az oroszoknál produkált pozitív eredményekről, és ezzel együtt a halasztásról.
Operatív törzs: már 1613-szor intézkedtek védelmi intézkedések megszegése miatt
A jogszabály hatályba lépése óta már 1613 esetben intézkedtek a rendőrök védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.