km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Újranyitás: várólista a fodrászoknál, létszámkorlátozás a boltokban

Újranyitás: várólista a fodrászoknál, létszámkorlátozás a boltokban

Szomorú adatot hozott a szerda: az elmúlt 24 órában minden eddiginél többen, 311-en vesztették életüket a koronavírus fertőzés miatt. Az országban viszont meghaladta a 2,5 milliót az oltottak száma, így a központi ígéretnek megfelelően mától kinyithattak az üzletek és a szolgáltatók is. A boltoknak legkésőbb 21.30-kor kell bezárniuk, a kijárási korlátozás pedig este 10-től reggel 5-ig tart. Az éttermek továbbra is csak elvitelre dolgozhatnak, a szállodáknak még várniuk kell a nyitásra. Az üzletekben életbe lépett a létszámkorlátozás. 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat bent.

 

A szépségipart meglepte, hogy március 8-án nekik is be kellett zárniuk, hiszen a higiéniára itt fokozottan figyeltek, és a vendégek is időpontra érkeztek, tehát működött az egy fodrász, egy vendég szabály. A kényszerpihenő alatt sem tétlenkedtek: takarítottak, feltöltötték a készleteket. A beszállítóik szükség esetén a számlák átütemezését is megengedték.


Oláhné Horváth Erzsébet fodrász az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy mindenki felélte a kis tartalékait. A cég, akivel kapcsolatban vannak, viszont engedte, hogy a lejárt számlákat átütemezzék. Ha még egy-két hónapig zárva kellett volna maradniuk, az mindenkit súlyosabban érintett volna, de ezt az egy hónapot azért ki lehetett bekkelni a véleménye szerint.


Horváth Lilla 17 éve kozmetikus. Azt mondja, szerencsére a járulékokat és a bérleti díjat nem kellett fizetnie, de így is nehéz volt az elmúlt négy hét bevétel nélkül. A család most csak a férje keresetére tudott támaszkodni. A vendégeknek sok esetben telefonon adott tanácsot a szépségápolásra. Nagyon várták már az újranyitást.


„A tegnap este azzal telt, hogy telefonálgattunk, a Facebookon írogattunk a vendégekkel, meg kellett szervezni a mai napot, hogy minél előbb el tudjunk kezdeni dolgozni” – árulta el. 


A többivel együtt kinyithattak a belvárosi divatüzletek is. Az egyik ajtóban felirat figyelmeztet a létszámkorlátozásra: 10 vásárló tartózkodhat egyidejűleg bent. A dolgozók és a vásárlók biztonsága érdekében is fontos, hogy mindenki betartsa az előírást. A családtagokkal együtt 8 főnek ad munkát a vállalkozás.


Bereczky János, a Hófehérke Divatáruház  üzletvezetője elmondta, nem érte váratlanul a nyitás őket olyan szempontból, hogy készen álltak rá, a kollégák is tűkön ültek. Nagyon várták, hogy a megszokott módon dolgozhassanak. A zárvatartás alatt házhoz szállítottak ingyenesen Szombathelyen, illetve csomagokat küldtek annak, akik megkereste őket internetes felületen keresztül. 


A Family Center bevásárlóközpontban 27 üzlet fogadhatja újra a vásárlókat. A bevásárlóközpontban az üzletekkel egyeztetve döntöttek arról, hogy a vásárlói létszámkvótát a kicsik maguk ellenőrzik. A kézfertőtlenítő már szeptember óta rendelkezésre áll, és a távolságtartásra is felhívják a figyelmet.


Farkas Richárd bevásárlóközpont-igazgató elmondta, hogy már egy héttel ezelőtt hallották az erről szóló híreket, ezért nem volt meglepő. Természetesen kereskedő partnereik örültek neki, ők pedig elkezdték a felkészülést már a múlt héten az egészségügyi biztonságok betarthatóságának a biztosítására. Tehát a múlt hét óta dolgoznak azon, hogy aki mától kezdődően érkezik hozzájuk, az teljes biztonságban legyen.


Az igazgató arról tájékoztatott, ha a hétvégén nagyobb lenne az érdeklődés, akkor az üzletek előtt várakozózónákat alakítanak ki. A nyitás első ütemében a boltoknak legkésőbb 21.30-kor kell bezárniuk, a kijárási korlátozás pedig este 10-től reggel 5-ig tart.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.