km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Fizetés nélkül vitt el termékeket egy körmendi dohányboltból : 1 év 4 hónap börtönt kapott

Fizetés nélkül vitt el termékeket egy körmendi dohányboltból : 1 év 4 hónap börtönt kapott

A Körmendi Járásbíróság a 2020. szeptember 7-én kihirdetett ítéletével állapította meg a különös visszaeső, más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő vádlott bűnösségét. Az 1 év 4 hónap szabadságvesztést börtönben rendelte végrehajtani azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, továbbá a vádlottal szemben 13.239 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

A tényállás szerint a vádlott 2018. augusztus 30-án 13:30 körül megjelent egy körmendi dohányboltban és az eladótól különböző dohánytermékeket, alkoholt, energiaitalt, illetve kávét kért. Miután az eladó a vádlott által kért termékeket kettő részletben beütötte a pénztárgépbe, a vádlott közölte, hogy nincs nála pénz, de hazamegy érte. Az eladó ekkor azt kérte a vádlottól, hogy amíg visszaérkezik, hagyja a dohányboltban a kért termékeket, mire a vádlott azzal győzködte őt, hogy azokra sürgősen szüksége van, de mindenképpen visszajön rendezni a tartozását, valamint hivatkozott arra is, hogy a többi eladó is adott már neki hitelbe termékeket. A terhelt folyamatos győzködésének hatására az eladó fizetés nélkül átadta a vádlottnak az érintett termékeket, aki azokkal távozott a boltból. A vádlott egy óra múlva visszaérkezett a trafikba és közölte az eladóval, hogy ígérete ellenére nem tudja kifizetni az általa elvitt tételeket, de ígéretet tett arra, hogy másnap mindenképpen rendezi a tartozását. A terhelt ekkor további termékeket is kért az eladótól a korábbiakhoz hasonló indokokkal, sőt ekkor biztosítékul azt is felajánlotta, hogy ott hagyja a bankkártyáját, amelyre azonban végül nem került sor. Az eladó ekkor további dohánytermékeket, alkoholt és energiaitalt adott át a vádlottnak, amelyeket már a pénztárgépbe nem ütött be, hanem feljegyzésein rögzített. A vádlott 108.110 forint értékben jutott hozzá különböző termékekhez fizetés nélkül.


A vádlottnak - ígéreteivel ellentétben - nem állt szándékában az általa elvitt termékek vételárának megfizetése, így az eladót jogtalan haszonszerzés érdekében tévedésbe ejtette, amellyel a dohánybolt sértettnek összesen 108.110 forint kárt okozott, amely az eljárás során részben lefoglalással (94.871 forint értékben) megtérült. A sértett dohánybolt részére a fennmaradó kárt az eladó megtérítette.


Az ítélet ellen a vádlott felmentésért, míg védője elsődlegesen bűncselekmény hiányában való felmentésért, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.


A másodfokú bíróság indokolása szerint a bűncselekményt korábbi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélését követően és néhány nappal a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdése előtt elkövető, többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés - az okozott kár jelentős részének megtérülésére, a ténybeli beismerésre és az időmúlásra is figyelemmel - tettarányos, a generális és speciális prevenciónak megfelelő büntetés, annak enyhítésére nem volt lehetőség.


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.