km/óra
  2021.01.21., csütörtök  •  Ágnes napja
Fesztiválozni is csak biztonságosan!

Fesztiválozni is csak biztonságosan!

Vége a VOLT-nak, de jön a Sziget. A szokásos nyári fesztiválok, ahol fiatalok ezrei buliznak, sátraznak, ám mindez megannyi veszélyt rejt magában. Mire figyeljünk és hogyan készüljünk fel? Ebben segíti a Savaria Fórum olvasóit Dancs István Roland, önvédelmi oktató.

Fiatalság, boldondság, - szokták mondani. Ám ez a lazaság és legyintés mára már inkább intelem, ugyanis nap mint nap érhetik attrocitások, támadások a fiatalokat. Hatványozottan jellemző ez a mostani fesztiválszezonra, amikor a tapasztalatlan tinik önfeledten szórakoznak egy számukra új környezetben, új társasággal és ismeretlen helyszínen. Nem árt felkészülni, ugyanis a jó kedvet azonnal tönkre teheti egy nem várt konfliktushelyzet.

“Elsősorban a megelőzés a fontos. Értem ez alatt, hogy a fiatalok tényleg figyeljenek oda az alkoholbevitelre, arról nem is beszélve, hogyha ezt túlzásba viszik, az nemcsak az egészségre káros hosszú távon, hanem kontrollvesztést is jelenthet”

- magyarázta a Savaria Fórumnak Dancs István Roland, aki a szombathelyi Iron Samson Gym önvédelmi krav-maga oktatója. Szerinte úgy kell alkalmazkodnia a rendezvényhez egy fesztiválozónak, hogy az ne nyomorítsa meg a szórakozását.

“Fel kell ismerni, de leginkább megelőzni a konfliktushelyzeteket mindenkinek. De ez akkor fog működni, ha ezek készség szintté válnak. Igenis tanulja meg minden fiatal, hogy bármikor áldozattá válhat, bármikor megtámadhatják, viszont erre mindenki fel tud készülni, ha időt szán rá”

- mondta Dancs István Roland.

“Említettem már a Savaria Fórumban és ez a fesztiválozókra is igaz, hogy a sikítás, karmolás az minden helyzetben  egy hatékony reakció és a támadót is meg fogja lepni. Figyeljünk a társainkra, a környezetünkre: egy napernyő, egy kulacs vagy egy marék homok is alkalmas az ellenfél megzavarására”

- mutatott rá a szakember, aki részletezte is azokat a lehetőségeket, amiket mindenki eredményesen fel tud használni a fesztiválokon is.

“Megkülönböztetünk botszerű, pajzsszerű és apró tárgyakat, emellett folyadékokat is, amikkel szó szerint az életünket menthetjük és a támadót elriaszthatjuk. De hangsúlyozom: ha ez nem válik ösztönössé, azaz az ember nem tanulja, nem gyakorolja be, akkor nagyon nagy hátránnyal indulhat az áldozat”

- mondta a Savaria Fórumnak Dancs István Roland.

 

kapcsolódó cikkek
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie
Bárkit, bármikor érhet olyan helyzet, ahol meg kell védenie magát. A társadalmunk felgyorsult, az attrocitások pedig már az óvodában elkezdődnek, emiatt is érdemes felkészíteni a kisgyermekeket az önvédelemre. Csak a testi erő számít vészhelyzetben? Hogyan ne legyünk áldozattípusok? A Savaria Fórum Dancs István Roland önvédelmi oktatóval beszélgetett.
kapcsolódó cikkek
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie
Bárkit, bármikor érhet olyan helyzet, ahol meg kell védenie magát. A társadalmunk felgyorsult, az attrocitások pedig már az óvodában elkezdődnek, emiatt is érdemes felkészíteni a kisgyermekeket az önvédelemre. Csak a testi erő számít vészhelyzetben? Hogyan ne legyünk áldozattípusok? A Savaria Fórum Dancs István Roland önvédelmi oktatóval beszélgetett.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Nem jár előnyökkel a tömeges teszten való részvétel: Ausztriában január 24-ig marad egységesen a lezárás
Ausztriában a lezárás január 24-ig mindenkire vonatkozik. Az ingyenes teszt lehetősége nem rövidíti ezt le, miután az ellenzéktől nem kapta meg a támogatást a tervezet. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom csak január 25-én nyílhat meg, írja az orf.at. Az iskolák esetében még nem tiszta, hogy január 18-án vagy 25-én térnek-e vissza a normál oktatásra.
legfrissebbek
Hollandia kijárási tilalmat léptethet életbe a hétvégén
A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől, a kormány emellett az javasolja, hogy az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán.
Trump megköszönte az elmúlt négy évet, és sok sikert kívánt a következő kormánynak
Donald Trump leköszönő amerikai elnök az Andrews támaszponton szerdán elmondott búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak.
Belgrádba kerül a budapesti ATP tenisztorna
Budapest helyett Belgrádban rendeznek áprilisban tornát a férfi teniszezők számára az ATP honlapjának szerdai közlése szerint.
Megkezdődött a gázpisztolyos trafikrabló pere
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.