km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Fertőtlenítéssel készülnek az iskolák a tanévkezdésre

Fertőtlenítéssel készülnek az iskolák a tanévkezdésre

Gőzerővel készülnek az általános iskolákban a tanévkezdésre: a higiénia most mindennél fontosabb. Folyamatos fertőtlenítés, védőtávolság: a szigorú járványügyi előírások betartása az intézményvezetők szerint nem könnyű - van, ahol néhány döntést még csak most hoznak meg.

 

A népegészségügyi központ előírásának megfelelően a gyakori takarítás elsejétől a mindennapok része lesz az iskolákban. Ez nem kevés plusz terhet ró az intézményekre, a Dési Huber Általános Iskolában a takarító személyzet időbeosztását a tanítás rendjéhez igazították - folyamatosan dolgoznak majd a szakemberek. A fertőtlenítéshez a Szombathelyi Tankerületi Központ adja vegyszert. Flasch Péterné intézményvezető az SZTV érdeklődésére elmondta, éppen most kapta a tankerület főosztályvezetőjétől az információt, hogy a héten sorra kerül a tisztító-, fertőtlenítőszerek kiszállítása. Jövő hét keddre teljesen harci díszben kezdhetik a tanévet, minden feltételnek meg tudnak felelni.


Az intézményben mintegy kétszáz diák tanul, most szellősebbé tették a tantermeket számukra: kivitték a felesleges bútorokat, így messzebb ülhetnek egymástól a diákok. A bejárat és a kijárat is elkülönül majd egymástól, de a szünetekben is szeparációt terveznek. Az elsősök például csoportbontásban tanulnak majd. 


Vizaverné Horváth Zsófia tanító hozzátette, email-en keresztül nagyon sok kérdés érkezett a füzetborítótól kezdve a váltócipőig, illetve a szülőket az érdekelte nagyon, hogy külön lesznek-e a gyerekek, megtartják-e a távolságot. Mindenkit megnyugtattak, hogy elindul az első osztály.


A Bercsényiben is javában készülnek az induló tanévre, a nagytakarítással már elkészültek. A gyerekek higiéniás oktatása már megtörtént a járványidőszak első hullámának elején, de illusztrációk most is segítik a járvány elleni szabályok helyes alkalmazását. 


Beke Eszter intézményvezető szerint mivel a gyerekek a digitális oktatás ideje alatt nem találkoztak egymással, nehéz lesz azt megértetni velük, hogy nem ölelkezünk, nem megyünk egymás közelébe, és hogy tartsák meg azt a másfél méter távolságot. Nemrég kapta meg ő is az intézkedési tervet, természetesen az iskolájuk arculatára fogják átírni, a saját protokolljukat fogják kidolgozni.


A központi intézkedési tervvel összhangban egyedi szabályozásra is szükség lesz egyes tantárgyak - például a testnevelés és a technika, barkácsolás - terén is. Erről a napokban hoznak majd döntést az intézményben.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.