km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Fertőtlenítéssel készülnek az iskolák a tanévkezdésre

Fertőtlenítéssel készülnek az iskolák a tanévkezdésre

Gőzerővel készülnek az általános iskolákban a tanévkezdésre: a higiénia most mindennél fontosabb. Folyamatos fertőtlenítés, védőtávolság: a szigorú járványügyi előírások betartása az intézményvezetők szerint nem könnyű - van, ahol néhány döntést még csak most hoznak meg.

 

A népegészségügyi központ előírásának megfelelően a gyakori takarítás elsejétől a mindennapok része lesz az iskolákban. Ez nem kevés plusz terhet ró az intézményekre, a Dési Huber Általános Iskolában a takarító személyzet időbeosztását a tanítás rendjéhez igazították - folyamatosan dolgoznak majd a szakemberek. A fertőtlenítéshez a Szombathelyi Tankerületi Központ adja vegyszert. Flasch Péterné intézményvezető az SZTV érdeklődésére elmondta, éppen most kapta a tankerület főosztályvezetőjétől az információt, hogy a héten sorra kerül a tisztító-, fertőtlenítőszerek kiszállítása. Jövő hét keddre teljesen harci díszben kezdhetik a tanévet, minden feltételnek meg tudnak felelni.


Az intézményben mintegy kétszáz diák tanul, most szellősebbé tették a tantermeket számukra: kivitték a felesleges bútorokat, így messzebb ülhetnek egymástól a diákok. A bejárat és a kijárat is elkülönül majd egymástól, de a szünetekben is szeparációt terveznek. Az elsősök például csoportbontásban tanulnak majd. 


Vizaverné Horváth Zsófia tanító hozzátette, email-en keresztül nagyon sok kérdés érkezett a füzetborítótól kezdve a váltócipőig, illetve a szülőket az érdekelte nagyon, hogy külön lesznek-e a gyerekek, megtartják-e a távolságot. Mindenkit megnyugtattak, hogy elindul az első osztály.


A Bercsényiben is javában készülnek az induló tanévre, a nagytakarítással már elkészültek. A gyerekek higiéniás oktatása már megtörtént a járványidőszak első hullámának elején, de illusztrációk most is segítik a járvány elleni szabályok helyes alkalmazását. 


Beke Eszter intézményvezető szerint mivel a gyerekek a digitális oktatás ideje alatt nem találkoztak egymással, nehéz lesz azt megértetni velük, hogy nem ölelkezünk, nem megyünk egymás közelébe, és hogy tartsák meg azt a másfél méter távolságot. Nemrég kapta meg ő is az intézkedési tervet, természetesen az iskolájuk arculatára fogják átírni, a saját protokolljukat fogják kidolgozni.


A központi intézkedési tervvel összhangban egyedi szabályozásra is szükség lesz egyes tantárgyak - például a testnevelés és a technika, barkácsolás - terén is. Erről a napokban hoznak majd döntést az intézményben.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.