km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Fertőtlenítéssel készülnek az iskolák a tanévkezdésre

Fertőtlenítéssel készülnek az iskolák a tanévkezdésre

Gőzerővel készülnek az általános iskolákban a tanévkezdésre: a higiénia most mindennél fontosabb. Folyamatos fertőtlenítés, védőtávolság: a szigorú járványügyi előírások betartása az intézményvezetők szerint nem könnyű - van, ahol néhány döntést még csak most hoznak meg.

 

A népegészségügyi központ előírásának megfelelően a gyakori takarítás elsejétől a mindennapok része lesz az iskolákban. Ez nem kevés plusz terhet ró az intézményekre, a Dési Huber Általános Iskolában a takarító személyzet időbeosztását a tanítás rendjéhez igazították - folyamatosan dolgoznak majd a szakemberek. A fertőtlenítéshez a Szombathelyi Tankerületi Központ adja vegyszert. Flasch Péterné intézményvezető az SZTV érdeklődésére elmondta, éppen most kapta a tankerület főosztályvezetőjétől az információt, hogy a héten sorra kerül a tisztító-, fertőtlenítőszerek kiszállítása. Jövő hét keddre teljesen harci díszben kezdhetik a tanévet, minden feltételnek meg tudnak felelni.


Az intézményben mintegy kétszáz diák tanul, most szellősebbé tették a tantermeket számukra: kivitték a felesleges bútorokat, így messzebb ülhetnek egymástól a diákok. A bejárat és a kijárat is elkülönül majd egymástól, de a szünetekben is szeparációt terveznek. Az elsősök például csoportbontásban tanulnak majd. 


Vizaverné Horváth Zsófia tanító hozzátette, email-en keresztül nagyon sok kérdés érkezett a füzetborítótól kezdve a váltócipőig, illetve a szülőket az érdekelte nagyon, hogy külön lesznek-e a gyerekek, megtartják-e a távolságot. Mindenkit megnyugtattak, hogy elindul az első osztály.


A Bercsényiben is javában készülnek az induló tanévre, a nagytakarítással már elkészültek. A gyerekek higiéniás oktatása már megtörtént a járványidőszak első hullámának elején, de illusztrációk most is segítik a járvány elleni szabályok helyes alkalmazását. 


Beke Eszter intézményvezető szerint mivel a gyerekek a digitális oktatás ideje alatt nem találkoztak egymással, nehéz lesz azt megértetni velük, hogy nem ölelkezünk, nem megyünk egymás közelébe, és hogy tartsák meg azt a másfél méter távolságot. Nemrég kapta meg ő is az intézkedési tervet, természetesen az iskolájuk arculatára fogják átírni, a saját protokolljukat fogják kidolgozni.


A központi intézkedési tervvel összhangban egyedi szabályozásra is szükség lesz egyes tantárgyak - például a testnevelés és a technika, barkácsolás - terén is. Erről a napokban hoznak majd döntést az intézményben.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.