km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Megnyílt a jubileumi Ferkovics-kiállítás

Megnyílt a jubileumi Ferkovics-kiállítás

Ferkovics József roma származású képzőművész 60. születésnapja alkalmából jubileumi kiállítás nyílt az Agorában. A grafikus, festőművész Vas megye közgyűlésének emlékérmét is átvette.

 

A megnyitón az alkotó társadalmi, művészeti munkásságát méltatták.  


– Hűséges lakosa Szombathelynek, aki a saját közösségéért szeretne tenni – mondta Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. – Benne megfér a roma és a magyar identitás együtt, ez nem vetélkedik egymással, hanem békességben megéli ő ezt, és, ahogy a festményein is látható, tovább is tudja adni. 


Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke Ferkovics József megyei identitását emelte ki, és az alkotónak átadta Vas megye közgyűlésének emlékérmét.


Ferkovics József nevéhez köthető a Herényi Alkotótábor is. Nemcsak helyi kötődésű munkájáért hálás neki a városvezetés, erről Horváth Soma alpolgármester beszélt. Olyan ember él közöttünk, aki nemcsak országosan, hanem nemzetközileg is elismert. Szívbe markoló holokauszt-sorozata komoly érdeklődésre tett számot szerte a világban.  Az állami gondozásból induló művész kalandos életpályájának legkedvesebb helyszíneként Szombathelyt nevezte meg. Évek óta szervezi a Herényi Alkotótábort is.

 

A most megnyílt kiállításon a könyvesboltokban már elérhető albumához és az új könyvéhez készült alkotásai, valamint életműve válogatott festményei is láthatók. Ferkovics József jubileumi kiállítása szeptember 21-ig látogatható a Sportházban.

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját
Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.