km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Megnyílt a jubileumi Ferkovics-kiállítás

Megnyílt a jubileumi Ferkovics-kiállítás

Ferkovics József roma származású képzőművész 60. születésnapja alkalmából jubileumi kiállítás nyílt az Agorában. A grafikus, festőművész Vas megye közgyűlésének emlékérmét is átvette.

 

A megnyitón az alkotó társadalmi, művészeti munkásságát méltatták.  


– Hűséges lakosa Szombathelynek, aki a saját közösségéért szeretne tenni – mondta Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. – Benne megfér a roma és a magyar identitás együtt, ez nem vetélkedik egymással, hanem békességben megéli ő ezt, és, ahogy a festményein is látható, tovább is tudja adni. 


Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke Ferkovics József megyei identitását emelte ki, és az alkotónak átadta Vas megye közgyűlésének emlékérmét.


Ferkovics József nevéhez köthető a Herényi Alkotótábor is. Nemcsak helyi kötődésű munkájáért hálás neki a városvezetés, erről Horváth Soma alpolgármester beszélt. Olyan ember él közöttünk, aki nemcsak országosan, hanem nemzetközileg is elismert. Szívbe markoló holokauszt-sorozata komoly érdeklődésre tett számot szerte a világban.  Az állami gondozásból induló művész kalandos életpályájának legkedvesebb helyszíneként Szombathelyt nevezte meg. Évek óta szervezi a Herényi Alkotótábort is.

 

A most megnyílt kiállításon a könyvesboltokban már elérhető albumához és az új könyvéhez készült alkotásai, valamint életműve válogatott festményei is láthatók. Ferkovics József jubileumi kiállítása szeptember 21-ig látogatható a Sportházban.

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.