km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Fényár, tojáslikőr, különleges főételek – karácsony a tengerentúlon

Fényár, tojáslikőr, különleges főételek – karácsony a tengerentúlon

Marvin Clark, a Falco amerikai légiósa a nyáron érkezett a vasi megyeszékhelyre, és hasznos, jó játékával hamar belopta magát a szombathelyi szívekbe. A sárga-feketék erőcsatára mesélt nekünk arról, hogy hazájában hogyan telnek a karácsonyi ünnepek, s mi az, ami ebben az időszakban a legfontosabb számára. 

 

"Ahogy minden országban, úgy nálunk is megvannak a karácsonyi ünnepek, a várakozás, készülődés jellegzetességei, elengedhetetlen hagyományai. Ahogy látom, Magyarországon is szépen fel vannak díszítve a házak, épületek, bevásárlóközpontok, ez az Egyesült Államokban is így van, fényárban úszik minden ilyenkor. Kívül is, valamint belül is különböző díszek, dekorációk kerülnek fel, és a karácsonyfaállítás is nagyon fontos része az ünnepeknek. Emellett az ajándékozás is szokás, mindig megpróbáljuk kitalálni, hogy mivel tudjuk meglepni a családtagjainkat, szeretteinket. Sok helyen december 25-én reggel, ébredés után történik az ajándékozás, ezzel indul karácsony napja, de vannak, akik Szenteste napján, 24-én bontják ki a csomagokat. Hagyományos ételeink közé tartozik a pulyka, általában töltött pulykát szoktunk enni, de nagyon sok asztalra kerül sonka, illetve marhasült is.

 

Népszerű még nálunk a Yorkshire-puding is, ami nem egy édes, hanem egy sós étel, és köretként szoktunk fogyasztani a korábban említett húsokhoz. Nagyon népszerű még hazánkban az áfonyaszósz, ami szinte minden háztartásban az asztalra szokott kerülni, de mondhatnám a rakott zöldbabot, illetve a Mac’n Cheese-t is. Természetesen az édességek sem maradhatnak ki a sorból, nagyon sok süteményt fogyasztanak ilyenkor a családok, többek között mézeskalácsot is. Ami az étkezésre általában jellemző még, hogy ilyenkor mindenből sokkal több szokott készülni, több napra történik ilyenkor a főzés. Nem lehet kihagyni a felsorolásból a tojáslikőrt (eggnog) sem, ami ugyancsak közkedvelt ebben az időszakban, és általában fahéjjal szoktuk ízesíteni.

 

Az ételek, különböző fogások, bár nagyrészt ugyanazok, mégis sokféle módon készülhetnek. A receptek sokszor családonként változnak, akik féltve őrzik egy-egy finom fogás elkészítésének módját. Sok országhoz hasonlóan itt is megvannak a hagyományos, nélkülözhetetlen karácsonyi dalok. Az éneklés nálunk is jelen van, és szorosan hozzátartozik a karácsonyozáshoz, már a készülődés napjaiban, heteiben is szinte mindenhol ezek szólnak. Én személy szerint nagyon szeretem az ünnepeknek a hangulatát, és mindig öröm, hogy legalább ilyenkor egy kicsivel több időt tudok tölteni a családommal.

 

Az év közben ez sajnos nem mindig adatik meg, hiszen sokat utazom, a Falco előtt is külföldön, Franciaországban, valamint Belgiumban kosárlabdáztam. Számomra sokkal inkább arról szól a karácsony, hogy együtt legyünk, meglátogassuk a rokonokat, barátokat, ismerősöket. Szerencsére egyébként nálunk nagyon ügyelnek arra, hogy senki se legyen egyedül az év legszebb időszakában, így sokszor kicsit baráti összejövetelhez is lehet hasonlítani a nagy ebédeket, vacsorákat – barátok egyébként ugyancsak adnak ajándékot a másiknak –. A legfontosabb, hogy azokkal legyünk, akiket szeretünk, és hogy legyen hol, valamint kivel tölteni az ünnepeket" – fogalmazott a  szombathelyiek légiósa.


Malomsoki Cintia

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Ítélet született a kalandparkos halálos baleset ügyében
A Kőszegi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a vádlottakat.
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.