km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Felújítanák a Felsőcsatári Gyermeküdülőt

Felújítanák a Felsőcsatári Gyermeküdülőt

Az AGORA üzemeltetésében lévő Felsőcsatári Gyermeküdülő fejlesztési lehetőségeiről egyeztetett a helyszínen Horváth Zoltán igazgató és dr. Czeglédy Csaba városatya, a térség országgyűlési képviselőjelöltje. Mindketten úgy vélekedtek: a felújításra forrást kell szerezni, majd azt követően egy többfunkciós pihenőhellyé, üdülőközponttá kell alakítani a jelenleg rossz állapotban lévő intézményt.

 

A téma nem újkeletű: amint azt Horváth Zoltántól megtudtuk, az elmúlt esztendőben többször is egyeztetett a kérdésben dr. Czeglédy Csabával, a keddi helyszínbejárás ennek a következő lépése volt. 


Derhán Józsefnétől, az épület egykori gondnokától megtudtuk: az Országos Pedagógus Szakszervezeté volt az épület, amely 1939-40-ben készült el. 1948-ban, a határzárt követően a határőrséghez került az ingatlan, amely 1952-ben további melléképületekkel bővült. A táboroztatás 1957-ben kezdődött, az első diákok a Hollán Ernő úti általános iskolából érkeztek. 1979-ben az épületegyüttes átesett egy nagyobb felújításon, ezt követően került a gyermeküdülő a szombathelyi közművelődéshez – 1980-ban, még javában a tanácsi érában járunk. Később aztán az Úttörőház, majd a Gyermekek Háza lett az üzemeltetője, így került tulajdonképpen az AGORA-hoz a Felsőcsatári Gyermeküdülő.  


Az elmúlt években fogadott látogatókat a létesítmény, amely mára tényleg alapos felújításra szorul. Az 57 fős, egykori népszerű gyermektábor csodálatos környezetben található, szinte valamennyi szombathelyi felnőttnek van kellemes emléke az üdülőről.


Horváth Zoltán folyamatosan egyeztet a városvezetéssel a létesítménnyel kapcsolatban, s mint kiemelte: erőteljes lobbitevékenységgel sikerülhet pénzt szerezni a projektre.   


– Folyamatosan foglalkozunk a kérdéssel, az elmúlt időszakban több kisebb kiigazításra futotta a keretünkből, de lényegi felújítás nem történt az épületben. Ugyanakkor azt valamennyien tudjuk, hogy az üdülő nagyszerű környezetben található a Pinka völgyében – ez elképesztő értéket jelenthet számunkra. Ha bármiféle forrást hozzá tudnánk rendelni a projekthez, akkor az épületet kibővítenénk, és nem kizárólag gyermeküdülőként hasznosítanánk. Turisták számára is megnyitnánk a téliesítetté átalakított ingatlant, de kiváló otthona lehetne a felújított épületegyüttes főiskolai képzéseknek, művészeti táboroknak, vagy akár csapatépítő tréningeknek. A kérdés folyamatosan napirenden van, azzal azonban tisztában kell lenni, hogy ehhez erőteljes politikai lobbitevékenységre van szükség – fogalmazott Horváth Zoltán, aki dr. Czeglédy Csabával is egyeztetett már a témában.  


– Egyrészt sajnos a hányattatott sorsú balatonberényi gyermeküdülő miatt is folyamatosan foglalkoztatott a kérdés, kiemelve azt a tényt, hogy legalább azokra az értékeinkre vigyázzunk, amelyek még megvannak. A tavalyi esztendőben sokan azzal a problémával fordultak hozzám, hogy nem találtak senkit az üdülőben, többen azt hitték, hogy már ki sem nyit többé a létesítmény. A kérdésről azt gondolom: a helyi önkormányzattal együttműködve az épület melletti terület megvásárlásával lehetne egy jelenős bővítést és felújítás megtervezni, és akkor idilli környezetben lehetne egy modern, többfunkciós gyermeküdülőnk. Az elmúlt 11 évben sajnos nem nagyon történt itt sem komolyabb felújítás – nekünk, politikusoknak épp az a dolgunk, hogy forrást teremtsünk az ilyen beruházásokra – hangsúlyozta dr. Czeglédy Csaba, a térség országgyűlési képviselőjelöltje.

 

Krilov István
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.