km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Felújítanák a Felsőcsatári Gyermeküdülőt

Felújítanák a Felsőcsatári Gyermeküdülőt

Az AGORA üzemeltetésében lévő Felsőcsatári Gyermeküdülő fejlesztési lehetőségeiről egyeztetett a helyszínen Horváth Zoltán igazgató és dr. Czeglédy Csaba városatya, a térség országgyűlési képviselőjelöltje. Mindketten úgy vélekedtek: a felújításra forrást kell szerezni, majd azt követően egy többfunkciós pihenőhellyé, üdülőközponttá kell alakítani a jelenleg rossz állapotban lévő intézményt.

 

A téma nem újkeletű: amint azt Horváth Zoltántól megtudtuk, az elmúlt esztendőben többször is egyeztetett a kérdésben dr. Czeglédy Csabával, a keddi helyszínbejárás ennek a következő lépése volt. 


Derhán Józsefnétől, az épület egykori gondnokától megtudtuk: az Országos Pedagógus Szakszervezeté volt az épület, amely 1939-40-ben készült el. 1948-ban, a határzárt követően a határőrséghez került az ingatlan, amely 1952-ben további melléképületekkel bővült. A táboroztatás 1957-ben kezdődött, az első diákok a Hollán Ernő úti általános iskolából érkeztek. 1979-ben az épületegyüttes átesett egy nagyobb felújításon, ezt követően került a gyermeküdülő a szombathelyi közművelődéshez – 1980-ban, még javában a tanácsi érában járunk. Később aztán az Úttörőház, majd a Gyermekek Háza lett az üzemeltetője, így került tulajdonképpen az AGORA-hoz a Felsőcsatári Gyermeküdülő.  


Az elmúlt években fogadott látogatókat a létesítmény, amely mára tényleg alapos felújításra szorul. Az 57 fős, egykori népszerű gyermektábor csodálatos környezetben található, szinte valamennyi szombathelyi felnőttnek van kellemes emléke az üdülőről.


Horváth Zoltán folyamatosan egyeztet a városvezetéssel a létesítménnyel kapcsolatban, s mint kiemelte: erőteljes lobbitevékenységgel sikerülhet pénzt szerezni a projektre.   


– Folyamatosan foglalkozunk a kérdéssel, az elmúlt időszakban több kisebb kiigazításra futotta a keretünkből, de lényegi felújítás nem történt az épületben. Ugyanakkor azt valamennyien tudjuk, hogy az üdülő nagyszerű környezetben található a Pinka völgyében – ez elképesztő értéket jelenthet számunkra. Ha bármiféle forrást hozzá tudnánk rendelni a projekthez, akkor az épületet kibővítenénk, és nem kizárólag gyermeküdülőként hasznosítanánk. Turisták számára is megnyitnánk a téliesítetté átalakított ingatlant, de kiváló otthona lehetne a felújított épületegyüttes főiskolai képzéseknek, művészeti táboroknak, vagy akár csapatépítő tréningeknek. A kérdés folyamatosan napirenden van, azzal azonban tisztában kell lenni, hogy ehhez erőteljes politikai lobbitevékenységre van szükség – fogalmazott Horváth Zoltán, aki dr. Czeglédy Csabával is egyeztetett már a témában.  


– Egyrészt sajnos a hányattatott sorsú balatonberényi gyermeküdülő miatt is folyamatosan foglalkoztatott a kérdés, kiemelve azt a tényt, hogy legalább azokra az értékeinkre vigyázzunk, amelyek még megvannak. A tavalyi esztendőben sokan azzal a problémával fordultak hozzám, hogy nem találtak senkit az üdülőben, többen azt hitték, hogy már ki sem nyit többé a létesítmény. A kérdésről azt gondolom: a helyi önkormányzattal együttműködve az épület melletti terület megvásárlásával lehetne egy jelenős bővítést és felújítás megtervezni, és akkor idilli környezetben lehetne egy modern, többfunkciós gyermeküdülőnk. Az elmúlt 11 évben sajnos nem nagyon történt itt sem komolyabb felújítás – nekünk, politikusoknak épp az a dolgunk, hogy forrást teremtsünk az ilyen beruházásokra – hangsúlyozta dr. Czeglédy Csaba, a térség országgyűlési képviselőjelöltje.

 

Krilov István
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.