km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Felnőttoktatás: 20 ágazatban 60 szakmát oktatnak nappali képzésben

Felnőttoktatás: 20 ágazatban 60 szakmát oktatnak nappali képzésben

Nyílt napot tartottak a felnőttkori tanulási lehetőségekről A VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiumban. Itt a város több szakképző intézménye is részt vett, a Szakképzési Centrum pedig a megye területén induló képzéseket mutatta be.

 

16 év feletti diákok és felnőttek gyűltek össze a kereskedelmi iskola aulájában, hogy a felnőttképzési lehetőségekről tájékozódjanak. A nyílt napon részt vett a Hefele Menyhért Építő és Faipari Szakmunkásképző Iskola, a Puskás Tivadar Szakképző Iskola és a Savaria Technikum is, illetve Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum, amely helyszínt is adott a nyílt napnak. Ebben az intézményben azokat a szakmákat indítják felnőttoktatás keretében, amelyekre a legnagyobb kereslet van a piacon, így itt pincérnek, szakácsnak és cukrásznak is lehet tanulni. A közeljövőben a kereskedelmi vonalon is szeretnének több szakot indítani. Az viszont, hogy mennyi idő alatt lehet elsajátítani egy-egy szakot, változó.


Sárayné Süle Gabriella, a VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, rugalmasan tudnak igazodni a felnőttek igényeihez, így egy-, másfél-, illetve kétéves képzések vannak, amik alapszakmákra értendők. Vannak azok a programkövetelményekre épülő szakképesítések, amik akár két-három hónap alatt szakképesítést adnak a jelentkezőknek.


A nyílt napon a Vas Megyei Szakképzési Centrum is részt vett: 20 ágazatban 60 szakmát oktatnak nappali képzésben. A legkedveltebbek közé tartoznak a kereskedelmi, logisztikai, gépészeti, és informatikai szakok, de most újak is megjelennek a palettán, tette hozzá Birosz Pál Tamás, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese, megemlítve a kulturális rendezvényszervező, a szempillaépítő, a dajka képzéseket. 


A felvételi eljárás december elején veszi kezdetét.

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak