km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Felnőttoktatás: 20 ágazatban 60 szakmát oktatnak nappali képzésben

Felnőttoktatás: 20 ágazatban 60 szakmát oktatnak nappali képzésben

Nyílt napot tartottak a felnőttkori tanulási lehetőségekről A VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiumban. Itt a város több szakképző intézménye is részt vett, a Szakképzési Centrum pedig a megye területén induló képzéseket mutatta be.

 

16 év feletti diákok és felnőttek gyűltek össze a kereskedelmi iskola aulájában, hogy a felnőttképzési lehetőségekről tájékozódjanak. A nyílt napon részt vett a Hefele Menyhért Építő és Faipari Szakmunkásképző Iskola, a Puskás Tivadar Szakképző Iskola és a Savaria Technikum is, illetve Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum, amely helyszínt is adott a nyílt napnak. Ebben az intézményben azokat a szakmákat indítják felnőttoktatás keretében, amelyekre a legnagyobb kereslet van a piacon, így itt pincérnek, szakácsnak és cukrásznak is lehet tanulni. A közeljövőben a kereskedelmi vonalon is szeretnének több szakot indítani. Az viszont, hogy mennyi idő alatt lehet elsajátítani egy-egy szakot, változó.


Sárayné Süle Gabriella, a VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, rugalmasan tudnak igazodni a felnőttek igényeihez, így egy-, másfél-, illetve kétéves képzések vannak, amik alapszakmákra értendők. Vannak azok a programkövetelményekre épülő szakképesítések, amik akár két-három hónap alatt szakképesítést adnak a jelentkezőknek.


A nyílt napon a Vas Megyei Szakképzési Centrum is részt vett: 20 ágazatban 60 szakmát oktatnak nappali képzésben. A legkedveltebbek közé tartoznak a kereskedelmi, logisztikai, gépészeti, és informatikai szakok, de most újak is megjelennek a palettán, tette hozzá Birosz Pál Tamás, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese, megemlítve a kulturális rendezvényszervező, a szempillaépítő, a dajka képzéseket. 


A felvételi eljárás december elején veszi kezdetét.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet