km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Félmilliárd forintból újítják fel a Bolyai iskolát

Félmilliárd forintból újítják fel a Bolyai iskolát

Közel hárommilliárd forint vissza nem térítendő pályázati támogatásból hat gyakorló iskoláját korszerűsíti az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Ebből a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium félmilliárd forintban részesül, megújul az infrastruktúra, és eszközbeszerzésre is jut pénz. Így a következő tanévet már jóval modernebb körülmények között kezdhetik meg a diákok és a pedagógusok.

 

Kedden tartották a hivatalos projektnyitó rendezvényt a Bolyaiban. Dr. Borhy László, az ELTE rektora beszédében hangsúlyozta, a beruházás alapvető célja, hogy támogassa a gyakorló iskolákban zajló pedagógusképzést, közvetlenül hozzájáruljon az utánpótlás biztosításához, csökkentve ezzel a pedagógushiányt. Elmondta: további, intézményi korszerűsítést célzó pályázatok vannak folyamatban, bíznak benne, hogy ezek is kiemelt támogatásban részesülnek majd. Köszöntőt mondott Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, a projektet pedig Pintér Zsolt, az egyetem pályázati központjának igazgatóhelyettese mutatta be részletesen.


A Bolyai gimnáziumot 500 millió forintból korszerűsítik: 40 tanterem újul meg, interaktív táblákat, számítógépeket, laptopokat, bútorokat szereznek be, fejlesztik az iskolarádiót és a wifi-hálózatot is, az aulából eltűnik a régi, kockás csempeburkolat.


– Az intézménynek vannak 1974-ben épült részei, amelyekhez azóta nem nyúltunk. Legutóbb 170 millió forintból sikerült felújítani az öltözőket és a mellékhelyiségeket. Most újjáépítjük a közösségi tereket, a régi tornatermünket és a futófolyosót, a gyerekek nagy örömére pedig egy játszóteret is kialakítunk az udvaron mintegy 25 millió forintból. A megvalósításra szánt idő szűkös, durván egy évünk van rá – fogalmazott Papp Tibor, a Bolyai gimnázium igazgatója. Hozzátette: a digitális oktatás fejlesztése kiemelt cél, ennek jelentőségét a Covid-időszak mutatta meg igazán. Szeretnék a leendő tanárokat 21. századi technológiákra, módszertanra megtanítani. Céljuk, hogy készség szinten használják a digitális, érintőképernyős táblákat, eszközöket, hiszen ez a diákok számára is rendkívül motiváló a tanórai munka során.


A fejlesztés indokolt és időszerű. A Bolyai Vas vármegye egyik legnagyobb oktatási intézménye, 12 évfolyamon jelenleg 1010 diák tanul. Gimnáziumi tagozaton három nagy specializáció választató: reál, biológia és kémia. Utóbbi kettő főleg az egészségtudományi területen való továbbtanulást készíti elő. 43 vezető tanár nappali tagozaton mintegy 80, levelező formában 57 hallgató szakmai tanítási gyakorlatát látja el. A gimnázium hosszú évek óta kiválóan teljesít, és minőséget képvisel: 2022-ben a 100 legjobb magyar középiskola rangsorában az előkelő 26. helyet foglalta el.


A közbeszerzés hamarosan lezajlik, nyárra tervezik a felújítási munka dandárját, így a 2023/2024-es tanévben már modernebb körülmények fogadják a tanulókat és tanáraikat.


kzs

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.