km/óra
  2020.11.29., vasárnap  •  Taksony napja
Fellobbant a láng: megkezdődött a XX. Savaria Történelmi Karnevál

Fellobbant a láng: megkezdődött a XX. Savaria Történelmi Karnevál

A római legiosok bevonulásával, a polgármester ünnepi beszédével és rendezvény lángjának a fellobbantásával csütörtök este hivatalosan is megkezdődött a XX. Savaria Történelmi Karnevál.

Este nyolc órakor vonult fel a Savaria Legio felvezetésével a Fő téri színpadhoz az ünnepi menet. A korhű katonai ruházatba és páncélba öltözött hagyományőrzőket a városi közgyűlés tagjai követték. Dr. Puskás Tivadar polgármester megnyitó beszédében elmondta, hogy a rendezvény által megidézett korszakok az ókorban kezdődnek és a XX. századig tartanak. Az évszázadok történelme, az ősök értékei fontosak a szombathelyiek számára, a tradíciókra alapozva lehet a jelent és a jövőt felépíteni Savaria földjén. A városlakókat és a vendégeket meginvitálta a történelmi játékra, amely Közép-Európa legnagyobb históriás rendezvénye.


A polgármester a legiosok segítségével fellobbantotta a karnevál lángját, amelyet aztán egészen vasárnap estig a Történelmi Témapark őrtornyában őriznek a csapatok. A ceremónia azt is jelentette, hogy a több napos rendezvény 400 műsorszámból álló programfolyama  útjára indult csütörtök este. A Fő téren az 
ARTariff artistái szórakoztatták a közönséget, a Témaparkban tüzes játék kezdődött, a Borok Utcája színpadán pedig a szombathelyi színészek zenekara, a mágikus mintha lépett fel.


Fotók: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat
Felragyogott a téren advent fénye
Már ég a Berzsenyi téren található adventi koszorú első gyertyája. A koronavírus-járvány miatt szűk körben, meghitt ünnepségen gyújtotta meg dr. Nemény András polgármester a gyertyát, mely a növekvő fényt szimbolizálja.
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.