km/óra
  2020.10.23., péntek  •  Gyöngyi napja
Félidős eligazítás: választókerületi elnökökkel konzultál Orbán Viktor

Félidős eligazítás: választókerületi elnökökkel konzultál Orbán Viktor

Félidős konzultációt tart Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP választókerületi elnökeivel - közölte a Fidesz vasárnap az MTI-vel. Arról nem szól a közlemény, hogy az önkormányzati választások is szóba kerülnek a megbeszéléseken.

Azt írták, hogy a kormányzati ciklus felénél járva Orbán Viktor értékelő megbeszéléseket folytat a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökével. A jövő héten kezdődő találkozókon szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is - olvasható a közleményben.


Az önkormányzati választás után a Fideszen belül felerősödtek a krtikus hangok, a 10 megyei jogú város és több budapesti kerültet elvesztését követően többen felvetették, hogy a pártnak változtatnia kell a stílusán és a kommunikációján, különben a 2022-es országgyűlési voksoláson bajba kerülhet.
 

Szombathelyen tavaly októberben az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, dr. Nemény András győzött, és a képviselőtestületben többséghez jutott az Éljen Szombathely! választási szövetség.  Hogy lesznek-e következményei a választási vereségnek a vasi megyeszékhelyen, arról egymásnak ellentmondó információk vannak.  Szombathely az 1. számú országgyűlési kerülethez tartozik, ennek elnöke dr. Hende Csaba: A hírek szerint őhozzá köthető az önkormányzati választás kampánya is -  az időnként kifejezetten agresszív, orosz mintára noname oldalakra is kiszervezett, személyeskedő hangvételű, karaktergyilkos kommunikáció nem igazán segítette dr. Balázsy Péter, a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt győzelmét. Balázsy porgramismertetője például nem az elképzelések és az kitűzött célok miatt került be az országos sajtóba, hanem azért, mert Hende Csaba valamiért fontos műsorelemnek tartotta, hogy Neményről a választási nagygyűlés közönségével mondatta ki, hogy hazaáruló


A kérdés az, hogy a szombathelyi vereség mennyire ingatta meg Hende Csaba pozícióját a Fideszen belül. (Balázsy egyébként több szavazatot kapott, mint bármelyik szombathelyi polgármester a korábbi választásokon - azonban ellenfele, Nemény András még ezt is felülmúlta csaknem négyszáz szavazattal és így győzött az ellenzék.) Az eddigi információk szerint két forgatókönyv látszik kibontakozni: az egyik, hogy Hende Csaba, aki Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke el tudja hárítani magától a felelősséget és szétteríti az alsóbb szinteken  - ilyent láttunk már a politikában. A másik változat izgalmasabb, nevezetesen, hogy Hendében megrendült a pártvezetés bizalma - ez egyébként már több ügy kapcsán felvetődött, de a politikus eddig kimanőverezte magát a szombathelyi Fidesz kínos dolgaiból. 
 

Az viszont biztos, hogy a konzultáció nyilvánvalóan arról is szól, hogy kikkel vág neki a Fidesz a 2022-es választásoknak. Hogy az önkormányzati választás mit is jelentett, azt maga Orbán Viktor miniszterelnök világította meg az évnyitó sajtótájékoztatóján - ami pedig ott elhangzott, az jóval árnyaltabb volt, mint a propagandagépezet sulykolt üzenet, mely szerint a Fidesz elsöprő győzelmet aratott. Orbán ugyanis saját felelősségéről beszélt 
és egyebek mellett az alábbiakat mondta,
 

-  Én vagyok a párt elnöke. Minden egyes elvesztett városért nekem is van felelősségem. Vagy azért, mert nem működtem közre abban, hogy jobb jelöltet találjunk, vagy azért nem tudtam a kampányba elegendő energiát beletenni. Vagy pedig nem tudtam közreműködni a győzelmet hozó választási stratégia kidolgozásában. A párt elnöke generális felelősséget visel minden egyes sikerért és kudarcért. egyetlen dolgot tudok felhozni a mentségemre: több helyen nyertünk, mint veszítettünk. Ha nem így lenne, valószínűleg nem is tudtam volna megtartani a pártelnöki tisztséget. Sőt, az önkormányzati választásnak kormányzati szempontból is volt jelentősége, és ennek tudatában voltam. Volt izgulnivalóm, hogy megkapjuk-e azt a támogatást a választáson, hogy most két évig folytassuk-e a munkát. Ezt én megkaptam. Ez csökkenti azt a felelősséget, amit az elveszített helyekért magam is viselek.


Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak az intézkedéseken
Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket.
Nem ússzák meg az éttermek és a vendéglátóhelyek
Úgynevezett ágazati vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek italbeszerzéseinek elemzésére.
Felborult egy gépkocsi a 87-es főúton, Kőszeg közelében
Fotókon az 1956-os forradalom szombathelyi eseményei
Az 1956. októberi szombathelyi eseményeket javarészt a szemtanúk elbeszéléséből ismerjük, de hiába kutatunk korabeli fotódokumentumok után. Ha készültek is fényképek, azok a mai napig családok asztalfiókjaiban lapulnak. A történtek hiteles felidézésében mindössze 5 ismert fotó lehet segítségünkre, amelyek ismeretlen készítőtől kerültek a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárába.
Elindult a fűtési szezon, romlott a levegőminőség
Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatása megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).