km/óra
  2020.09.21., hétfő  •  Máté, Mirella napja
Félidős eligazítás: választókerületi elnökökkel konzultál Orbán Viktor

Félidős eligazítás: választókerületi elnökökkel konzultál Orbán Viktor

Félidős konzultációt tart Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP választókerületi elnökeivel - közölte a Fidesz vasárnap az MTI-vel. Arról nem szól a közlemény, hogy az önkormányzati választások is szóba kerülnek a megbeszéléseken.

Azt írták, hogy a kormányzati ciklus felénél járva Orbán Viktor értékelő megbeszéléseket folytat a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökével. A jövő héten kezdődő találkozókon szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is - olvasható a közleményben.


Az önkormányzati választás után a Fideszen belül felerősödtek a krtikus hangok, a 10 megyei jogú város és több budapesti kerültet elvesztését követően többen felvetették, hogy a pártnak változtatnia kell a stílusán és a kommunikációján, különben a 2022-es országgyűlési voksoláson bajba kerülhet.
 

Szombathelyen tavaly októberben az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, dr. Nemény András győzött, és a képviselőtestületben többséghez jutott az Éljen Szombathely! választási szövetség.  Hogy lesznek-e következményei a választási vereségnek a vasi megyeszékhelyen, arról egymásnak ellentmondó információk vannak.  Szombathely az 1. számú országgyűlési kerülethez tartozik, ennek elnöke dr. Hende Csaba: A hírek szerint őhozzá köthető az önkormányzati választás kampánya is -  az időnként kifejezetten agresszív, orosz mintára noname oldalakra is kiszervezett, személyeskedő hangvételű, karaktergyilkos kommunikáció nem igazán segítette dr. Balázsy Péter, a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt győzelmét. Balázsy porgramismertetője például nem az elképzelések és az kitűzött célok miatt került be az országos sajtóba, hanem azért, mert Hende Csaba valamiért fontos műsorelemnek tartotta, hogy Neményről a választási nagygyűlés közönségével mondatta ki, hogy hazaáruló


A kérdés az, hogy a szombathelyi vereség mennyire ingatta meg Hende Csaba pozícióját a Fideszen belül. (Balázsy egyébként több szavazatot kapott, mint bármelyik szombathelyi polgármester a korábbi választásokon - azonban ellenfele, Nemény András még ezt is felülmúlta csaknem négyszáz szavazattal és így győzött az ellenzék.) Az eddigi információk szerint két forgatókönyv látszik kibontakozni: az egyik, hogy Hende Csaba, aki Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke el tudja hárítani magától a felelősséget és szétteríti az alsóbb szinteken  - ilyent láttunk már a politikában. A másik változat izgalmasabb, nevezetesen, hogy Hendében megrendült a pártvezetés bizalma - ez egyébként már több ügy kapcsán felvetődött, de a politikus eddig kimanőverezte magát a szombathelyi Fidesz kínos dolgaiból. 
 

Az viszont biztos, hogy a konzultáció nyilvánvalóan arról is szól, hogy kikkel vág neki a Fidesz a 2022-es választásoknak. Hogy az önkormányzati választás mit is jelentett, azt maga Orbán Viktor miniszterelnök világította meg az évnyitó sajtótájékoztatóján - ami pedig ott elhangzott, az jóval árnyaltabb volt, mint a propagandagépezet sulykolt üzenet, mely szerint a Fidesz elsöprő győzelmet aratott. Orbán ugyanis saját felelősségéről beszélt 
és egyebek mellett az alábbiakat mondta,
 

-  Én vagyok a párt elnöke. Minden egyes elvesztett városért nekem is van felelősségem. Vagy azért, mert nem működtem közre abban, hogy jobb jelöltet találjunk, vagy azért nem tudtam a kampányba elegendő energiát beletenni. Vagy pedig nem tudtam közreműködni a győzelmet hozó választási stratégia kidolgozásában. A párt elnöke generális felelősséget visel minden egyes sikerért és kudarcért. egyetlen dolgot tudok felhozni a mentségemre: több helyen nyertünk, mint veszítettünk. Ha nem így lenne, valószínűleg nem is tudtam volna megtartani a pártelnöki tisztséget. Sőt, az önkormányzati választásnak kormányzati szempontból is volt jelentősége, és ennek tudatában voltam. Volt izgulnivalóm, hogy megkapjuk-e azt a támogatást a választáson, hogy most két évig folytassuk-e a munkát. Ezt én megkaptam. Ez csökkenti azt a felelősséget, amit az elveszített helyekért magam is viselek.


Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megszüntetik az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását
Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország megszünteti az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását. A hír péntek délelőtt az osztrák Belügyminisztérium honlapján jelent meg.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
A szeptember 1-re tervezett magyar határzárról közölt cikket a kurier.at. Az Ausztriában dolgozó magyar ingázók ügyében már történt egyeztetés, hivatalos bejelentés hétfőn várható.
Ausztriai magyar ingázók: órákkal a határzárás előtt még nagy a bizonytalanság
Csak találgatni tudnak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók, hogy a szeptember 1-én életbe lépő, a határzárról szóló kormányrendelet intézkedései nyomán mi vár rájuk. 
legfrissebbek
Rétvári: országosan 17 ambuláns mintavételi pont segíti az ingyenes tesztelést
Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Őrbottyánban, az új egészségház avatásán.
Magabiztosan jutott tovább a MOL Magyar Kupában a Haladás
Mátyus János együttese a Szegedi VSE-t verte 0-3 arányban a Mórahalmon rendezett mérkőzésen. Rácz duplázott, rajta kívül Tóth Barna talált be szombathelyi részről.
A jövő hét második felében fordul ősziesebbre az időjárás
A jövő hét elején is sok lesz a napsütés és marad a meleg, többfelé 30 Celsius-fok közeli értékekkel, a hét második felében viszont csapadékosabb idő várható. A hétvégére hűl is az idő, egyre inkább 20 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
Tovább csökkent az új fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában
Tovább csökkent az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.
Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen
Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészsége védelmében - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon vasárnap megjelent tájékoztatóban.