km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Félidős eligazítás: választókerületi elnökökkel konzultál Orbán Viktor

Félidős eligazítás: választókerületi elnökökkel konzultál Orbán Viktor

Félidős konzultációt tart Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP választókerületi elnökeivel - közölte a Fidesz vasárnap az MTI-vel. Arról nem szól a közlemény, hogy az önkormányzati választások is szóba kerülnek a megbeszéléseken.

Azt írták, hogy a kormányzati ciklus felénél járva Orbán Viktor értékelő megbeszéléseket folytat a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökével. A jövő héten kezdődő találkozókon szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is - olvasható a közleményben.


Az önkormányzati választás után a Fideszen belül felerősödtek a krtikus hangok, a 10 megyei jogú város és több budapesti kerültet elvesztését követően többen felvetették, hogy a pártnak változtatnia kell a stílusán és a kommunikációján, különben a 2022-es országgyűlési voksoláson bajba kerülhet.
 

Szombathelyen tavaly októberben az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, dr. Nemény András győzött, és a képviselőtestületben többséghez jutott az Éljen Szombathely! választási szövetség.  Hogy lesznek-e következményei a választási vereségnek a vasi megyeszékhelyen, arról egymásnak ellentmondó információk vannak.  Szombathely az 1. számú országgyűlési kerülethez tartozik, ennek elnöke dr. Hende Csaba: A hírek szerint őhozzá köthető az önkormányzati választás kampánya is -  az időnként kifejezetten agresszív, orosz mintára noname oldalakra is kiszervezett, személyeskedő hangvételű, karaktergyilkos kommunikáció nem igazán segítette dr. Balázsy Péter, a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt győzelmét. Balázsy porgramismertetője például nem az elképzelések és az kitűzött célok miatt került be az országos sajtóba, hanem azért, mert Hende Csaba valamiért fontos műsorelemnek tartotta, hogy Neményről a választási nagygyűlés közönségével mondatta ki, hogy hazaáruló


A kérdés az, hogy a szombathelyi vereség mennyire ingatta meg Hende Csaba pozícióját a Fideszen belül. (Balázsy egyébként több szavazatot kapott, mint bármelyik szombathelyi polgármester a korábbi választásokon - azonban ellenfele, Nemény András még ezt is felülmúlta csaknem négyszáz szavazattal és így győzött az ellenzék.) Az eddigi információk szerint két forgatókönyv látszik kibontakozni: az egyik, hogy Hende Csaba, aki Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke el tudja hárítani magától a felelősséget és szétteríti az alsóbb szinteken  - ilyent láttunk már a politikában. A másik változat izgalmasabb, nevezetesen, hogy Hendében megrendült a pártvezetés bizalma - ez egyébként már több ügy kapcsán felvetődött, de a politikus eddig kimanőverezte magát a szombathelyi Fidesz kínos dolgaiból. 
 

Az viszont biztos, hogy a konzultáció nyilvánvalóan arról is szól, hogy kikkel vág neki a Fidesz a 2022-es választásoknak. Hogy az önkormányzati választás mit is jelentett, azt maga Orbán Viktor miniszterelnök világította meg az évnyitó sajtótájékoztatóján - ami pedig ott elhangzott, az jóval árnyaltabb volt, mint a propagandagépezet sulykolt üzenet, mely szerint a Fidesz elsöprő győzelmet aratott. Orbán ugyanis saját felelősségéről beszélt 
és egyebek mellett az alábbiakat mondta,
 

-  Én vagyok a párt elnöke. Minden egyes elvesztett városért nekem is van felelősségem. Vagy azért, mert nem működtem közre abban, hogy jobb jelöltet találjunk, vagy azért nem tudtam a kampányba elegendő energiát beletenni. Vagy pedig nem tudtam közreműködni a győzelmet hozó választási stratégia kidolgozásában. A párt elnöke generális felelősséget visel minden egyes sikerért és kudarcért. egyetlen dolgot tudok felhozni a mentségemre: több helyen nyertünk, mint veszítettünk. Ha nem így lenne, valószínűleg nem is tudtam volna megtartani a pártelnöki tisztséget. Sőt, az önkormányzati választásnak kormányzati szempontból is volt jelentősége, és ennek tudatában voltam. Volt izgulnivalóm, hogy megkapjuk-e azt a támogatást a választáson, hogy most két évig folytassuk-e a munkát. Ezt én megkaptam. Ez csökkenti azt a felelősséget, amit az elveszített helyekért magam is viselek.


Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.