km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Felfüggesztett börtönre ítéltek egy bántalmazó nevelőszülőt

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy bántalmazó nevelőszülőt

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és eltiltott a gyerekekkel való foglalkozástól a Zalaegerszegi Járásbíróság egy nőt, aki nevelőszülőként éveken át bántalmazott két rábízott kislányt - tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

 

Vándor Virág felidézte, hogy a vádlott 2014 decemberétől nevelőszülőként gondozta az akkor három hónaposan hozzá került ikreket. A nő négyéves koruktól rendszeresen bántalmazta, fakanállal ütötte a gyerekeket, ha szerinte nem viselkedtek megfelelően, nem fogadtak szót, "hisztiztek" vagy veszekedtek. Előfordult, hogy büntetésként nem adott nekik enni, illetve rendszeresen azzal fenyegetőzött, hogy "kirúgja őket a házból".


A kislányoknak a bántalmazások következtében végtagjaikon, hasukon, hátukon véraláfutásaik keletkeztek. A folyamatos verés hatására féltek a nőtől, aki megtiltotta nekik, hogy a történtekről bárkinek is beszéljenek, mert akkor "elviszik őket" a családtól.


A gyerekek 2021 szeptemberében kerültek iskolába, ahol többször jelezték az osztályfőnöknek, hogy nem szeretnének hazamenni, de az otthoni bántalmazásokról sosem beszéltek. Egy testnevelésórán az osztályfőnökük mindkét gyereken észrevette a verések nyomait, ezért értesítette a lányok gyámját, így pár nappal később új nevelőszülőnél helyezték el őket.


A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat kétrendbeli kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, amit súlyosbított, hogy közfeladatot ellátó személyként követett el. Két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, továbbá véglegesen eltiltották bármely olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött fiatal nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, de a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős. (MTI)

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.