km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Fél évszázad kincsei a Képtárban

Fél évszázad kincsei a Képtárban

50. jubileumát ünnepli a Szombathelyi Képtár magyar fal- és tértextil gyűjteménye. A fél évszázados sorozatból grandiózus tárlat nyílt két kiállítóteremben és a galérián, amely május 29-ig tekinthető meg.

 

A talált virágok osztálya című Vigh Krisztina által készített tértextillel is találkozhat az, aki a Szombathelyi Textilbiennálék és -triennálék 50 éve fal- és tértextilekben elbeszélve című kiállítására érkezik a Képtárba. Szombathelyen őrzik és gyarapítják Magyarország legnagyobb kortárs textilgyűjteményét. 


Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgató felidézte, hogy a kezdetét az 1970-es textilbiennálé jelentette , ahol is fal-és tértextileket állítottak ki a Savaria Múzeumban. Azóta 1988-tól  a Szombathelyi Képtár ad helyet a Biennáléknak, triennáléknak, mind a gyűjteménynek. Ennek a gyűjteménynek 475 darabjából most közel 100 darabot állítottak ki. 


Az egyik legfigyelemreméltóbb darab Szilvitzky Margit Tavasz című munkája. 1968-ban készült, és részt vett a híres Ernst Múzeumbeli kiállításon, a nulladik biennálén.  


Vig Károly, a Savaria MHV Múzeum igazgatóhelyettes kiemelte, hogy olyan műfajt honosítottak meg az akkori szervezők Szombathelyen , amely mind léptékében, mind jelentőségében egyedülálló volt az országban. Egy olyan műfaj talált otthonra, amelyre azóta is minden szombathelyi büszke lehet.


A megnyitón a művészeti szakgimnázium tanulói Paganini dallamaival töltötték meg a Képtárat. Elhangzott: a képtár az új látásmódot, új eszközöket és az elődök bátorságát szeretné továbbvinni a jövőben is. 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.