km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Fekete Péter: A cirkuszművészetnek fontos szerepe lesz az élet újraindításában

Fekete Péter: A cirkuszművészetnek fontos szerepe lesz az élet újraindításában

"A színház, a zene, a szó, a tánc, a látvány maga az élet. Mindezeket a cirkusz, mint nagy hagyományú előadóművészeti ág egyesíti magában; így különös felelősség hárul a cirkuszművészetre az élet újraindításakor" - írta a kultúráért felelős államtitkár.

 

A művészetekben, a művészek járványidőkben felmutatott bátorságának és alkotói józanságának köszönhetően, vélhetőn ott folytatódik minden, ahol megszakadni látszottak az addigi alkotói folyamatok - és az élet folytathatóságának érzetében bennünket leginkább ez erősíthet meg" - olvasható aszombati cirkuszi világnapi üzenetben.
   

A levélben olvasható, hogy a cirkusz a fények világa, "és a sok-sok árnyékkal átélt hónap, lassan megszámlálhatatlanul sok nap után nagyon nagy szüksége van most az embereknek fényre. Mely, akár a növényeket, táplál bennünket és kisarjasztja bennünk, belőlünk a túlélés erős és üdezöld leveleit".
   

A cirkusz a meg nem szüntethető remény, valamennyi előadás valamennyi produkciója összefogás és együttes összpontosítás eredménye: ha leesik, vedd fel, ha megbotlasz, állj fel, ha nem sikerül, fuss neki újra, csak rajtad múlik, hogy megvalósuljon a csoda. "A cirkusz a hit és a bizalom terepe, akár a kupolában repülők hitéről és bizalmáról beszéljünk, akik tudják, hogy a repülés és forgás után erős kezek várják őket, kapcsolják vissza a biztonságos lét lehetőségébe, akár a bohócéról, aki a fűrészpor aranyában bukdácsolva meleg emberségével és esendőségével deríti kedvünket, fakaszt együtt lélegző és érző kacagást bennünk" - írta Fekete Péter.
   

A Fővárosi Nagycirkusz több meglepetéssel is készül a cirkuszi világnap alkalmából. A szombat délután 15 órakor kezdődő - a cirkusz Facebook oldalán ingyenesen nézhető - Dinasztiák "C műsor" előadás Tabatabai Nejad Flóra és a Talamba ütőegyüttes Benne a világ című dalához készült videoklipjének premierjével kezdődik. A közönség előtt először a cirkusz 2019-es Kötéltánc című dalversenyén bemutatkozott dal szövegét Diligens Linda írta, zenéjét Szitha Miklós szerezte.
   

Az előadás szünetében izgalmas kulisszatitkokat ismerhetnek meg a nézők, valamint egyedi cirkuszi karikatúrákat adnak át. A Magyar Karikatúra Szövetség művészei a Köszönjük, Magyarország! program támogatásának köszönhetően elkészítették ötven artistaművész, valamint a cirkuszvilág meghatározó személyiségeinek karikatúráit. Lázár Zoltán grafikusművész-karikaturista fogja átadni a portrék bekeretezett másolatait a Dinasztiák című műsorokban szereplő artistaművészeknek, az eredeti példányok a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek.
   

A cirkuszi világnapot 2007 óta ünneplik minden év április harmadik szombatján. 2010-ig európai cirkusznapként tartották számon, azóta azonban világszerte megemlékeznek róla az utazó és kőcirkuszok, a független újcirkuszi társulatok, valamennyi cirkuszművész, cirkuszi dolgozó és a cirkuszrajongó közönség is. A Fővárosi Nagycirkusz jelenleg az egyetlen nyitva tartó és játszó cirkusz Európában. Az intézmény három hetente új előadással jelentkező Dinasztiák című, online nézhető sorozata a világjárvány idején is fellépési lehetőséget biztosít számos magyar artistaművésznek. A Nászút alcímű "D műsor" premierje április 23-án lesz - tartalmazza a közlemény. (MTI)

 

Fotó: MTI

Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.