km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Fejlesztenek, hogy a hirtelen lezúduló csapadék ne okozzon gondot

Fejlesztenek, hogy a hirtelen lezúduló csapadék ne okozzon gondot

A bel- és csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztési programjának részeként szemléletformáló kampányt indít a város a klímatudatosság jegyében. Minderről sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés.

 

A fenntarthatóság szempontjából az egyik legfontosabb városi beruházás a bel- és csapadékvíz védelmi rendszer fejlesztése - mondta el a mai projektnyitón Horváth Soma alpolgármester. A cél a csatornák rendezésével, a belterületi csapadékvízgyűjtő és -elvezető árokrendszer felújításával az volt, hogy a hirtelen lezúduló csapadék ne okozzon károkat. Tavaly év végéig nyolc helyszínen végeztek munkát, az eredmények már kézzelfoghatóak. 


Az alpolgármester elmondta, közel kilencezer méteren újult meg a rendszer egy Európai Uniós forrásnak köszönhetően.  Magának a projektnek az előkészítése 2016-ban indult, akkor döntött a közgyűlés arról, hogy megvalósul.  


A 800 millió forint értékű beruházás a lakótelepeket és a kertvárost is érintette: dolgoztak a külső Nárai úton, a Rumi úton és a Stromfeld-lakótelepen is. A fejlesztés azért is fontos, mert a klímaváltozás hatásai már érezhetőek - mondta el Németh Ákos. A fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok a klímatudatos településrendezésről beszélt - ennek része a szemléletformálás, amelyre a város komoly hangsúlyt fektet. Kiemelte, az utóbbi évtizedekben megváltozott az időjárás, és ez helyi szinten is érezhető. Egyre forróbbak a nyarak, jellemző az aszály és az özönvízszerű esőzés is. Ezekhez a megváltozott körülményekhez kell alkalmazkodni, gyakorlatilag most már valóban vízgazdálkodásra van szükség.


A “Szombathelyi Zöld Hullám” már elindult az ezer fa ültetésével és a “Vigyázzunk együtt Szombathelyre!” köztisztasági programmal. Elhangzott: fontos, hogy a lakosság vegyen részt a város életében - környezetvédelmi szempontból is.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.