km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Fegyelmezettség és összefogás – erre buzdít dr. Puskás Tivadar

Fegyelmezettség és összefogás – erre buzdít dr. Puskás Tivadar

Szombathely volt polgármestere a kényszerű bezártság ideje alatt is tanít, találkozókat szervez, helytörténeti kutatásba fogott – aktívan tölti a napokat.

 

– Minden felelős embernek kötelessége, hogy a világjárvány miatt hozott intézkedéseket betartsa! Ez annak érdekében szükséges, hogy ne betegedjen meg, és tudatosítsa, hogy ezzel a magatartással mások egészségére is vigyáz! Magam is itthon maradok, csak akkor mozdulok ki, ha éppen időszerű egy nagyobb bevásárlás. Szerencsére a feleségemmel nem szorulunk segítségre e tekintetben, beszerezzük, ami kell.


– Felesége, dr. Mikó Katalin háziorvos, ő most is dolgozik?


– Igen, példamutatóan teszi a dolgát, fáradhatatlanul küzd a láthatatlan ellenséggel, a vírussal. Olyan munkaszervezéssel persze, hogy a rendelés során csak a legszükségesebb esetben van személyes találkozás. Nagyon komolyan kell venni ezt a helyzetet, hiszen a járvány elleni védekezés a háborúra hasonlít. Csak úgy győzedelmeskedhetünk, ha fokozottan figyelünk az előírásokra, egymásra – ez a túlélés záloga! Feleségem tapasztalata szerint a város lakóinak jelentős része így jár el. Különösen fontos az összefogás, a segítő szándék – a mindenféle torzsalkodásokat most háttérbe kell szorítanunk!


– A háborús hasonlattal élve: a frontvonalban állnak a mentők is, csakúgy, mint az egészségügy más dolgozói.


– Fokozott teher hárul most rájuk. Azt mondják a bajtársaim, hogy elsajátítottak több új módszert is, ami eddig nem volt a napi rutin része. Büszke vagyok arra, hogy ennek a szervezetnek lehettem a tagja! Az egészségügyben dolgozók számára természetes, hogy a betegekért mindent megtesznek, ez az ő erkölcsi többletük. Csakhogy amikor nem áll fenn a mostanihoz hasonló veszélyhelyzet, nem vagyunk annyira fókuszban, mondhatjuk, hogy – legalábbis anyagi tekintetben – kevésbé megbecsült a hivatásunk. Pedig hiába szárnyal a gazdaság, hiába vannak színvonalas kulturális programok, ha hiányzik az egészség! A beteg munkavállaló nem tud teljesíteni, nem élvezheti az előadásokat – egészség nélkül mindez fabatkát sem ér!


– Ön a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi képzési központjában tanít: az online oktatási módszer kihívást jelentett?


– Részben igen, hiszen egyik napról a másikra kellett alkalmazkodni az új oktatási metódushoz. Ugyanakkor szereztem már korábban tapasztalatot, mert a diplomásápoló-képzés elindításakor összeállítottunk egy távoktatási tananyagot is. Éppen ma volt egy hosszabb órám a mentőtiszt-hallgatókkal, amit nagyon élveztem. Őszintén szólva, persze hiányzik a közvetlen kapcsolat a hallgatókkal. A felsőoktatásban ez nem szokatlan, de a kisdiákoknak nálunk ismeretlen volt eddig az online iskola. Nemrég kaptam egy fényképet a legkisebb unokámról, aki ült otthon a számítógép előtt, és – miután a tanító néni feltette a kérdést – jelentkezett. Nagyon aranyos jelenet lehetett, jót mosolyogtunk rajta. Ők még kicsik, könnyen megszokják majd ezt is!


– A gyermekeivel, unokáival hogyan tartja a kapcsolatot?


– Egyébként sem könnyű, mert nem Szombathelyen élnek, de mindennap beszélünk telefonon, képeket küldünk az internet segítségével egymásnak. Tudjuk mindannyian, hogy most nincs más választásunk. Otthon kell maradnunk, hogy aztán mielőbb találkozhassunk! Számunkra a húsvét a nagy családi összejövetel ideje volt eddig, nehéz szívvel vesszük tudomásul, hogy most elmarad. Ez az egyik legnagyobb keresztény ünnep, Jézus feltámadása kiutat mutatott a bűnös világból. Jelentsen ez az idei húsvét is mindenkinek örömet, bizakodást az eljövendő jobb időben!


– A tanítás, a felkészülés mellett mivel telnek a napjai?


– Szervezem a mentőknél a szokásos „nyugdíjas búcsúztatómat”, amit április 24-ére hirdettünk meg, de későbbre halasztjuk. Komoly feladat a Puskások ötévente esedékes pinkamindszenti találkozójának a megszervezése is. Mintegy hetvenen vagyunk a világ minden táján. Ez nyár közepén lett volna esedékes, ám – akárcsak az olimpiát – lehet, hogy majd egy év múlva rendezzük meg. A család gyökerei Pinkamindszentről erednek, nem véletlenül vállaltam részt abban, hogy megírjuk a település önkéntes tűzoltó egyesületének történetét. A források egyike az egyesület naplója, amely az 1880-as alapítástól 1946-ig tartalmazza az addig történteket. Szóval, van teendő bőven.


Minden szombathelyinek szeretetteljes, áldott húsvéti ünnepeket, kitartást és jó egészséget kívánok! Vigyázzunk magunkra és egymásra!
 

kapcsolódó cikkek
Segíteni és inspirálni másokat - interjú dr. Nemény Andrással
Segíteni és inspirálni másokat - interjú dr. Nemény Andrással
A járvány miatt különleges körülmények között készülődnek a szombathelyiek a húsvétra, a város polgármesterét, dr. Nemény Andrást kérdeztük az ünnep előtt.
kapcsolódó cikkek
Segíteni és inspirálni másokat - interjú dr. Nemény Andrással
Segíteni és inspirálni másokat - interjú dr. Nemény Andrással
A járvány miatt különleges körülmények között készülődnek a szombathelyiek a húsvétra, a város polgármesterét, dr. Nemény Andrást kérdeztük az ünnep előtt.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Patakmeder mellé csapódott egy Toyota Vépen
A Szombathely felől Vép belvárosa felé tartó autó a Szent Imre utcában egy balra ívelő kanyarban megcsúszott. A jármű 65 éves vezetője már nem tudta elkerülni, hogy az autó egy híd mellett patakmederbe hajtson.
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.