km/óra
  2022.10.03., hétfő  •  Helga napja
Favédelmi terv a beruházásokhoz

Favédelmi terv a beruházásokhoz

A bagolyvári körforgalom építése során átvágták egy helyi védettség alatt álló platánfa gyökereit. A szakmérnöki vizsgálat feltárta, hogy a fa szerencsére nem szenvedett visszafordíthatatlan károsodást. Hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló probléma, favédelmi tervet kell készíteni a beruházásokhoz.

 

Általában közfelháborodást okoz, ha egy építkezés miatt fákat kell kivágni. Gyakran hallani hasonló esetről az országos hírekben. Ez Szombathelyen ugyan nem igazán jellemző, de ahogy a fenti példa is mutatja, olykor előfordulhat.


Dr. Károlyi Ákos jegyző utasításba adta a Polgármesteri Hivatal illetékes osztályainak a favédelmi protokollt. Ezentúl egyetlen új tervezői közbeszerzési vagy beszerzési eljárás sem indulhat favédelmi terv bekérése nélkül. Minden olyan belső szervezeti egység, amely beruházásokkal, építkezésekkel foglalkozik, felelős az új favédelmi eljárás betartásáért. A Kommunális Iroda munkatársai döntenek arról, hogy egy-egy pályázat vagy beruházás kapcsán indokolt-e ez a feltétel. Amennyiben a tervezőt már korábban kiválasztották, a kivitelező feladata lesz a favédelmi terv elkészítése.


Németh Ákos, fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok kérdésünkre elmondta, apró, ám fontos lépéssel gyarapodott a szombathelyi ökopolitika, ami remélhetőleg mindenkit elégedettséggel tölt el. A fák környezetünk fontos elemei, ezért lényeges, hogy minden lehetséges eszközzel védjük őket.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja
Továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja.
Szombathelyen és Sárváron is többször tankolt, de egyszer sem fizetett
Az ősemberek genetikájának kutatása kapta az orvosi Nobelt
Pääbo munkásságával átalakította az ember eredetének kutatását, mivel az általa kifejlesztett megközelítések lehetővé tették a DNS-ben lévő bázisok sorrendjének a vizsgálatát. 
Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség
Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.
Maradandó fogyatékosságot szenvedett el a motoros, vádat emeltek a sofőr ellen