km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Falus: nagyon nehéz lesz a fertőzés terjedését megfogni

Falus: nagyon nehéz lesz a fertőzés terjedését megfogni

Nem lépett időben a kormányzat járványügyben augusztusban - nyilatkozta a Népszavának Falus Ferenc volt tiszti főorvos a legújabb járványügyi adatokat kommentálva. Hétfőn 576 új fertőzöttet találtak.

 

Mint írják, a rendkívüli növekedési ütem Falus szerint azt is mutatja, hogy a kormányzat hagyta augusztusban elszabadulni a járványt azzal, hogy engedték a bulikat, a koncerteket, kerti partikat, a falunapokat, a gólyatáborokat, nagyobb esküvőket lebonyolítani – magyarázza a szakember. Hozzátette: most már nagyon nehéz lesz a fertőzés terjedését megfogni.


Újra el kellene kezdeni sulykolni: „maradj otthon”, csak dolgozni lépj ki a lakásból. A 15 főnél nagyobb csoportok találkozását egyértelműen meg kellene tiltani. Ezen felül az egykori tisztifőorvos szerint a kormánynak azonnal elérhetővé kellene tennie az ingyenes tesztelést.


Bár az elmúlt öt napban egyszer sem esett az új vizsgálatok száma hétezer alá, és vasárnap tízezret is megközelítette, ám ez a szakember szerint még mindig nem elég. Úgy véli, mielőbb újabb laborokat kellene bevonni és naponta legalább 15 ezer tesztet végezni. A WHO ajánlása szerint annyi vírus-diagnosztikai vizsgálatra lenne szükség, hogy mindennap öt százalék alatt maradjon a megtalált pozitív esetek aránya. Ez ugyan vasárnap sikerült, de az azt megelőző hét napban egyetlen nap kivételével, mindig 6 százalék feletti volt ez az érték.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.