km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
A csoportelső is kipipálva: elképesztő hosszabbításos mérkőzésen verte a Falco a Dijont!

A csoportelső is kipipálva: elképesztő hosszabbításos mérkőzésen verte a Falco a Dijont!

A Falco együttese a csoport éllovasát, a francia Dijon együttesét látta vendégül kedd este a Kosárlabda Bajnokok Ligája D csoportjában – kövesse velünk az eseményeket

 

Az ellenfélről ezt írta a Falco KC hivatalos oldala:

Nagy múlttal rendelkeznek, 1880-ban alakították a csapatot. Hazai mérkőzéseiket a Palais des Sports Jean-Michel Geoffroy-ban játsszák. A létesítmény 4628 ember befogadására alkalmas. A csapat vezetőedzője: Laurent Legnam. A 42 éves szakember 2015 óta tölti be ezt a pozíciót. 1993-ban és 2006-ban francia kupát nyertek, majd utóbbi évben elhódították a szuperkupát is. A Bajnokok Ligájában 5-2-es mérleggel vezetik a csoportot. Csupán a Zaragoza és a Bonn tudta legyőzni őket. Az ellenünk játszott mérkőzést 87-68-ra nyerték meg hazai környezetben. Azon a meccsen Juvonte Reddic és Marko Filipovity volt a két legeredményesebb szombathelyi, 22-22 pontot dobtak. A pontokat és a játékperceket szépen elosztják, azonban így is kiemelkedik David Holston (13,9), és Rasheed Sulaimon (13,2). Meccsenként 82,3 pontot dobnak, 31,3 lepattanót szednek le, és 22,4 gólpasszt osztanak ki.

 

Falco-Vulcano Energia KC - DJA Dijon 82-81 (21-12, 15-24, 23-26, 12-9, 11-10)

Falco: Hooker 9/6, Curry 12/6, Benke 2, Washington 11/6, Reddic 14. Csere: Filipovity 9/6, Váradi 6/3, Perl 16/3, Lake 3.

Dijon: Holston 6/3, Sulaimon 15/9, Ulmer 24/6, Chassang 16, Loum 2. Csere: Julien 7, Solomon 6, Leloup 5.

 

I.negyed

Curry duplájával indult a mérkőzés, majd Chassang válaszolt, így a 3. percben 2-2 volt az állás. Ezután ismét Curry jött, immár egy triplával, amit 2 francia pont követett (5-4). A rövid pontcsend után Hooker is megszerezte első pontjait, így a negyed felénél 7-4-re vezetett a Falco. Ezután Devaughn Washington másodpercei következtek, rövid idő alatt 5 pontot szerzett, így 12-6-ra módosult az eredmény. A franciák nem igazán tudtak mit kezdeni a sárga-feketék védekezésével, 6 perc alatt mindössze 6 pontot voltak képesek dobni. A 7. percben Reddic is beköszönt, így már 6 pontos volt a hazai előny (14-8), majd rögtön jött Filipovity és 8 pontra húzott el a szombathelyi gárda. Ezután mindkét csapat büntetőkből volt eredményes, majd a Dijoniak dobása lejött a gyűrűről, amit Benke büntetett egy duplával, így a különbség már 10 pontra nőtt (20-10). A vendég időkérés után Filipovity büntetőzhetett, amire a franciák duplával válaszoltak, így a negyed végén 9 pontos volt a szombathelyiek előnye (21-12).

 

II. negyed

A második negyedben majdnem 2 percet kellett várni az első pontra, a franciák zsákoltak egyet, majd jött Lake duplája, amivel a 13. percben 23-14 volt állás. Perl Zoltán is megmutatta, hogy mekkorát tud zsákolni: egy rossz vendég próbálkozás után egyedül vihette végig és gyönyörűen fejezte be a támadást. Hazai büntetők következtek, majd Dijoni duplák, a 15. percben 27-20-as állásnál időt kért Gasper Okorn. Az időkérés után rögtön Reddic villant egy triplával, majd Ulmer is betalált távolról (30-23). Reddic és Ulmer léptek elő ezekben a percekben pontfelelőssé, utóbbi ismét triplával vétette észre magát. A franciák ebben a negyedben sokkal jobb dobóformát mutattak, mint az első 10 percben, ennek köszönhetően fel is zárkóztak 32-28-ra, majd Reddic dobhatott a büntetővonalról (33-28). Ezután 5 francia pont következett, a Falco pedig nem tudott kosarat dobni, így a negyed vége előtt másfél perccel kiegyenlítettek a vendégek (33-33). Washington keze viszont nem remegett meg, nagyon fontos pillanatban jött tőle a tripla. Némi közjáték után ismét egalizáltak a vendégek, a vezetést viszont nem tudták átvenni, így a szünetben 36-36 volt az állás.

 

III. negyed


A mérkőzésen először átvették a harmadik negyed elején a vezetést a vendégek, de nem örülhettek sokáig, ugyanis a kiváló formában játszó Reddic jelentkezett ismét egy duplával. Egy 4 pontos vendég sorozatot követően Perl gondoskodott róla, hogy ne húzzon el a Dijon, de erre 5 ponttal válaszolt a franciák, amivel már 40-47 volt oda, Gasper Okorn pedig időt is kért ebben a kritikus helyzetben. Az időkérést követően Hooker triplája akadt be, majd egy francia duplára Washington válaszolt. Nem rogyott meg a hazai csapat, Perl és Hooker is triplát tudott dobni. Ezekben a percekben sikerült kosárral befejezni a támadásokat a szombathelyieknek, viszont a vendégekre is igaz volt ugyanez, így maradt náluk az előny, másfél perccel a negyed vége előtt 53-56 volt az állás a javukra. Perl Zoltán pontjainak köszönhetően kiegyenlítettek a sárga-feketék, majd Váradi remek egyéni akciójának és faulttal együtt bedobott kosarának köszönhetően pedig vissza is vették a vezetést a negyed utolsó percében a vasiak (59-58). Rendkívül feszült volt a hangulat az utolsó másodpercekben, a közönség pedig hangos füttyszóval reagált a bírói ítéletekre. A franciáknak sikerült jobban a negyed vége, így az utolsó felvonás előtt 59-62 arányban náluk volt az előny.
 

IV. negyed


Reddic büntetőből szerzett pontja nyitotta a sort az utolsó negyedben, amire csaknem 2 percet kellett várni. Mindkét csapat rendkívül sokat hibázott a negyed elején, rendre jöttek le a dobások a gyűrűről hazai és vendég oldalon egyaránt. Ismét Reddic pontjai következtek, amivel egyenlítettek a hazaiak (62-62). A franciáknak is büntetőből sikerült megszerezni első pontjaikat a negyedben, majd jött Váradi triplája, a vezetés pedig ismét a szombathelyieknél volt. (65-64). Az utolsó 5 percre 2 pontos francia vezetéssel fordultak a csapatok (65-67). Izzott a levegő az Arena Savariában, a hazai szurkolók nehezen viselték a vitatható játékvezetői döntéseket. Filipovity triplája a lehető legjobbkor jött, a 37. percben 1 pontra zárkóztak a hazaiak (69-70). Őrült végjátékra volt kilátás az utolsó pillanatokban, mindössze 2 pont volt a vendég előny másfél perccel a mérkőzés vége előtt. 1 perccel a vége előtt egy francia tripla után hosszasan videóztak a zsűriasztalnál, hogy időn túl dobta-e el a Dijon játékosa, végül nem adták meg a kosarat, így maradt a 2 pontos vendég vezetés és Falco támadhatott. Reddic ki is egyenlített, már csak fél perc volt hátra. A francia kísérlet gyűrűt sem ért, 13 másodperccel a vége előtt, a Falco pedig egy időkérés után támadhatott a győzelemért. Nem sikerült kosárral befejezni a támadást, a franciák szintén időt kértek és 2 másodpercük volt támadni. A dobás lejött a gyűrűről, maradt a 71-71-es állás, ami pedig azt jelentette, hogy hosszabbítás következett a mérkőzésen. 

 

Hosszabbítás


Vendég büntetőkkel indult a ráadás, majd Hooker is próbálkozhatott a büntetővonalról kétszer, de csak az egyik ment be, így nem tudtak egyenlíteni a sárga-feketék (72-73). Ismét Reddic villant, zsákolása után már a hazai oldalon volt az előny (74-73). A franciák visszavették a vezetést, majd újból sikerült kiegyenlíteni (78-78). A vendégek ezután 3 büntetőt dobhattak, Gasper Okorn pedig időt kért 28 másodperccel a hosszabbítás vége előtt. Ezután jött az igazi feketeleves a franciáknak: Perl a büntetője után megszerezte a labdát, majd jött Filipovity és 3 másodperccel a vége előtt bedobta a triplát, ezzel az előny a Falconál volt már (82-81). A franciák már nem tudtak semmit sem csinálni a hátralévő időben, így megnyerte a mérkőzést a Falco!


Filipovity mindent eldöntő triplája:


 


Egy őrült, fordulatokkal teli mérkőzést nyert meg a Falco csapata, elképesztő izgalmakat hozott az utolsó pár perc és a hosszabbítás is, de Perl Zoltánék megőrizték veretlenségüket hazai pályán a Bajnokok Ligájában. A szombathelyiekre szombaton vasi rangadó vár a Körmend otthonában, a Bajnokok Ligájában pedig december 17-én kedden a PAOK otthonába látogatnak a sárga-feketék.
 

 

 

Gasper Okorn


-Nehéz mit mondani egy ilyen mérkőzés után nem sokkal. Egyetlen egy pont döntött az utolsó másodpercekben, a végletekig kiélezett mérkőzés volt. Egy dobás 3 másodperccel a vége előtt, és szerencsénk volt ebben a szituációban, persze Filipovity zseniálisan dobta el a triplát és a lepattanó megszerzése is kulcs volt a győzelemhez, de ezen kívül is nagyon jól dolgoztunk a saját palánkunk alatt, sok labdát szereztünk, ennek külön örülök. Nagyon jó játékosai vannak az ellenfélnek, elég csak Ulmerre gondolni, aki Isztambulban MVP volt. A szurkolóink pedig ismételten fantasztikusak voltak, ők hajszoltak bele minket a győzelembe, nagyon sokat jelent számunkra, hogy ők ott vannak mögöttünk.

 

Laurent Legname


-Sajnos ez egy olyan mérkőzés volt, ahol a végén nem felénk billent a mérleg nyelve. Jól játszott az ellenfél, jók voltak az asszisztok és a labdás mozgások is náluk, egész egyszerűen felülmúltak minket szinte minden mutatóban a mai mérkőzésen, ez pedig a végén győzelmet ért nekik. 

 

Váradi Benedek


-Igazi csapatként tudtunk működni egy rettentő nehéz mérkőzésen. Azt gondolom hól felkészültünk a franciák játékából és tudtuk kontrollálni a mérkőzést néhány periódust leszámítva. Természetesen vannak hibák, amiket ki kell javítani, de ezt az edzőnkkel meg fogjuk beszélni és dolgozni fogunk rajta. Köszönet a szurkolóinkak és a csapattársaimnak is, fantasztikus volt megélni egy ilyen mérkőzést ilyen hangulatban, nélkülük nem sikerült volna.

Lamonte Ulmer


-A Falco igazi csapatként játszott a mai mérkőzésen, végig tudták, hogy mit kell tenniük, hogy megnehezítsék a játékunkat, kiválóan védekeztek. A végére egy picit elfáradtunk, és ezt az utolsó másodpercekben ki is használták.

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.