km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Ez egy jó város – interjú dr. Nemény András polgármesterrel a választás után

Ez egy jó város – interjú dr. Nemény András polgármesterrel a választás után

Megnyert polgármester-választás, biztos győzelem mind a 12 körzetben: az Éljen Szombathely! városvezető koalíció teljes sikert aratott az önkormányzati választáson. Az októbertől második ciklusát kezdő polgármesterrel, dr. Nemény Andrással beszélgettünk a voksolás tanulságairól.

– Hogyan látta az esélyeket előzetesen a választás előtt?

– A választókkal való rengeteg találkozás során érződött, hogy megvan a támogatásunk. Bármerre is jártunk, mindig pozitív visszacsatolásokat kaptunk, de ezért az utolsó pillanatig azt gondoltam, hogy bármi lehet. Nem készítettünk közvélemény-kutatást, nem is akartam, mert ha annak az eredménye jó, akkor a jelöltek kevésbé lesznek motiváltak. Ha pedig rossz, akkor meg elmegy a kedvük, úgy voltam vele, hogy inkább dolgozzon végig mindenki és így történt. Az volt bennem a választás napján, hogy ennél több munkát nem tudtunk elvégezni, a választók pedig megítélik az ötéves teljesítményünket.

 

A győzelem egyik kulcsa

– Mekkora munkát végeztek a jelöltek a kampányban?

– Az volt az elvárás, hogy az összes háztartást – ami 2600–3000 körzetenként – fel kell keresniük. Ez majdnem mindenkinek sikerült is, januárban kezdték, és egészen a választásokig mentek. Voltak különbségek, mert nem egyforma nagyságúak a körzetek, régi képviselőnek sokkal könnyebb, mint egy újnak, akit még nem ismernek. De állták a sarat a jelöltek, Szerintem az legyen képviselő, aki legalább egyszer végigjárta a körzetét, és beszélt mindenkivel. Ez volt az egyik kulcsa a győzelmünknek.

– Volt olyan legendás kormánypárti jelölt, aki saját bevallása szerint ötször tette meg ezt a kört.

– Akkor nagyon időben kellett kezdenie, nálunk legtöbbet Horváth Soma ment, egy évvel ezelőtt is felkereste a választókat, meg most is – ennél több fizikailag nem fér bele. A polgárokra kell gondolni, ők se örülnek annak, ha politikus hetente kopog, hogy újra itt vagyok.

– Mi jött ki ezekből a személyes találkozásokból?

– A polgárok elégedettek voltak az eddigi munkával, azt is látták, hogyan lehetne esetleg még jobban csinálni. A szűkebb környezetükben megvoltak a kéréseik, de csak az kér, akinek van bizalma. Az is látszott, hogy a legtöbben nem pártpolitikai alapon szavaztak bizalmat nekünk, hanem annak alapján, amit helyben megtapasztaltak és megéltek. A mi utunk túlmutat a pártokon, várospolitikára építünk, ezért olyan emberek is támogatnak bennünket, akik egyébként másképp szavaznának az országgyűlési választáson. Attól tartottunk, hogy a kormány háborús kampánya elviszi a hangsúlyokat a helyi ügyekről, az elvégzett munkáról – ennek ott lehetett volna nagyobb jelensége, ahol még nem ismerték a jelöltünket. De aztán kiderült, hogy pont ellenkező hatása lett ennek, hiába állították, hogy háborúpárti vagyok, a polgárok nem ezt látták. Mindig is a kompromisszumokra törekedtem a város érdekében, és ezt nem lehet egy szórólappal felülírni. Úgy látom, sok jobboldali szavazó még inkább eljött szavazni és ránk adta le a voksát, noha egyébként a Fideszt választotta az EP-választáson. A háborúnak a 2022-es országgyűlési választáson volt nagy szerepe, most a polgárok elválasztották a helyi ügyektől.

– A saját kampánya mellett milyennek látta a kormánypártét?

– Nem nagyon láttam benne ötletet. A háttérben többen mondták a túloldalon, hogy nehéz minket támadni, mert amit csináltunk, az alapvetően jó volt – még akkor is, ha ők máshova tették volna a hangsúlyokat. Amennyire én tudom, több polgármesterjelölt nemet mondott a felkérésre. Nem láttam igazából a hitet abban sem, aki végül elindult. Egy kihívó nem teheti meg azt, hogy nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, hanem csak a sajtósokon keresztül küldik a véleményét. Ez egy kicsit önfeladás. Aki egy ilyen feladatra vállalkozik, annak kell, hogy legyen több ötlete, lépése, váratlan dobása. Mennie kell előre, neki kell húzni az összes többi jelöltet. Pont az ellenkezőjét láttam, mintha több pályán vagy csatornán mozgott volna a Fidesz kampánya, amit egy zalaegerszegi ember is irányított. Úgy tudom, mellette Horváth Vilmos volt az egyik megmondóember a Vasi Srácokon keresztül, aki amúgy a Dobó SE-t vezeti. Alapvetően szerencsétlen dolog a sportot belevonni a politikába, de megtették a kézilabda esetében is. De ettől még külön tudom kezelni a sportot és a személyeket.

– Mit csinált egyébként június 9-én?

– Kétszer is kimentem az árvízhez a Petőfi-telepen, ott kezdtem a napot, szavaztam, és utána visszatértem az elöntött házakhoz. A testvéremékkel töltöttem a napot, egészen estig nem is nagyon foglalkoztam mással. A részvételi adatokat néztem, de azokból nem lehet semmiféle következtetést levonni, ezt már megtanultam. Este fél 8 körül kezdtem el kicsit izgulni, hogy mi lesz. Igazából az első adatokig mindig nagyon izgalmas, mert abból lehet sejteni, hogy mi lesz. Először a polgármesterre leadott voksokat összesítették, az első részeredmény az egyik szentkirályi választókörből jött, ahol az előző választáson nem én nyertem, hanem az ellenfelem. Most viszont 300 szavazattal győztem. Vissza is kellett kérdezni, hogy ez így van-e, nem lehet, hogy fordítva. De így volt, akkor mondtam a többieknek, hogy ennek jó eséllyel az lesz a vége, hogy mindent megnyerünk. Így is lett, elhoztuk az összes körzetet, a 73 szavazókör közül egyben tudott győzni fideszes képviselőjelölt, én valamennyiben jobbnak bizonyultam a kihívómnál.

 

A gondolkodó város

– Rengeteg tanulsággal jár a választás, a szerkesztőségben úgy fogalmaztuk meg, hogy Szombathely gondolkodó, sokat olvasó, rengeteg kultúrát, sportot „fogyasztó”, Nyugat felé figyelő, európai város, tudatos polgárokkal.

– Én úgy látom, Szombathely gondolkodó város, a gondolkodáshoz pedig kell szabadság. Mi jobban megadtuk a gondolkodás szabadságát, mint korábban. Igazából lehet kritizálni, és nem kell félni semmitől sem, sőt jobb kimondani dolgokat őszintén. Ez már önmagában, a mai világban hozzáadott érték. Ha ez a lehetőség megvan, akkor sokkal jobban lehet őszintén beszélni arról is, ami sikerült, meg arról is, ami nem. Mindenben megmondtuk, mi az irány, így a polgárok tudják, mire számíthatnak. Én azt gondolom, a választás ennek is a visszaigazolása volt. Sokan mondták nekünk a választás után, hogy jó szombathelyinek lenni. Ahol több mint ötezer fideszes szavazó átszavaz az egyébként nem kormánypárti városvezetésre, az azt is jelenti, hogy ez egy jó város. Hiszen ezek a választók a politikai gondolkodásukhoz képest tudtak változtatni, a benyomásaik, tapasztalatai alapján. 

– Mit jelent ez a felhatalmazás?

– Nagyon nagy bizalmat és ugyanekkora felelősséget jelentenek, az első nyilatkozatomban már az utóbbiról beszéltem. Mert abban a pillanatban megéreztem, hogy annak is megvan a felelőssége, hogy mindent megnyerünk. Innentől kezdve nem lehet arra hivatkozni, hogy kinek a körzete, ellenzéki vagy sem. Mindegyikben van feladat és dolog, és bennünket fognak megmérni, megítélni öt év múlva. Egy nagyobb közösséget is nehezebb összetartani, ezt már láttam nagyobb városok esetében. Mindig más a kihívás. Amikor egyfős többség van, akkor azt kell összefogni, hogy minden és mindenki összeilleszkedve a helyén legyen. Nagyobb többség esetében mindenkinek megvan az ambíciója, kedve, hogy mit szeretne csinálni. A lehetőségek meg nyilván nem lettek sokkal nagyobbak, ebben az esetben azt kell jól eltalálni, hogy mindenki jó kedvvel tudja végezni a munkáját. Ez több helyen nem sikerült, Miskolcot említeném, ahol öt éve mindent megnyert az ellenzék, és most meg mindent el is veszített. Tehát nem éltek jól ezzel a lehetőséggel, széthúztak – feladat és felelősség lesz, hogy ez itt ne történhessen meg.

– Mire kötelezi a több ezer jobboldali szavazat?

– Nemcsak az átszavazókat, hanem mindenkit képviselni kell, erről szól a helyi politika. Ugyanezt mondtam öt évvel ezelőtt, pedig az nagyon szoros meccs volt. Most még nagyobb figyelemmel kell lennem minden szombathelyire. Ezt az utat választottuk, és ezen megyünk tovább. Politikai színezettől mentesen mondom, hogy ugyanez eredményezett Székesfehérváron 74 százalékot, ami a legnagyobb arányú győzelem megyei jogú városban. Zalaegerszegen, Szegeden is ezt az utat járják. A mi győzelmünk azért különleges, mert öt évvel ezelőtt az egyik legkisebb különbség – 1,3 százalék – volt köztem és Balázsy Péter között. Ebből lett most 33-34 százalék differencia. 2019-ben több mint 16 600-an (ami már akkor rekord volt) szavaztak rám, most több mint 25 ezren. De ha azt nézzük, hogy 2014-ben dr. Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP) 12 500-at kapott, dr. Ipkovich György (ellenzéki koalíció) pedig 12 000-et, akkor egyértelműen látszik, honnét hova jutottunk el. De azt mondom, hogy még van tovább. Ahogyan Fehérváron lehet 70 százalék fölötti aránnyal győzni a városvezetésnek, amiben nem a számok érdekesek, hanem a mögötte lévő bizalom, úgy mi is tudjuk fokozni, lehet nyerni még jobban. Ha valakit a munkája után ítélnek meg, az az igazi teljesítmény. Úgyhogy most erre sarkallok mindenkit.

 

A jobboldali közösség

– A választási eredmény minden szinten megsemmisítő vereség a helyi Fidesz számára.

– Ezzel nekik van feladatuk. Úgy tudom, hogy mindenhol a választókerületi elnök felelősségét nézi a miniszterelnök, viszont úgy értesültem, hogy Hende Csaba a sajátjainak nem ismerte el a felelősségét, hanem azt mondta, hogy azok tehetnek róla, akik elindultak. Akiket egyébként ő választott ki, és a választás előtt úgy nyilatkozott róluk, hogy a valaha volt legerősebb a jelölti csapat és maga a polgármesterjelölt is. Ők szenvedték el ezt a nagy vereséget, most érdekes módon mégsem a saját felelősségét látja benne, hanem másokét. Messziről nézve ez nem járható út. Szombathelyen fontos, hogy legyen egy jó, erős jobboldali, akár fideszes közösség, amellyel partnerségben lehet együttműködni. Városvezetői oldalról, de ugyanúgy a szombathelyi jobboldalnak is fontos. Én úgy látom, hogy a kialakulásának – és ezt nem most mondom először – egy ember a gátja: Hende Csaba. De ez az ő dolguk, mert amíg Hende Csaba lesz, addig biztos vagyok benne, hogy mi mindig jól fogunk szerepelni.

– Mivel folytatják a munkát?

– Lajstromba vesszük a választási ígéreteket, meg a lehetőségeket, ehhez fontos lesz, hogyan teljesül az iparűzési adó. Ennek alapján elkezdjük előkészíteni a helyi útfelújítási programot, illetve az unióst is, ami nagyobb léptékű. Ott a közbeszerzést már nem mi írjuk ki, mert a törvény változott Lázár ötlete alapján, ami lassítja a folyamatokat, de ettől még azok az utak lesznek benne, amiket mi javasoltunk. Az összes programunkat szeretnénk megvalósítani, ahogy eddig is, dolgozunk, ahogyan azt megígértük.

– Milyen önkormányzati politikára számít a kormány részéről?

– Nehéz az országos politikát látni, mert komoly változások voltak a Tisza Párt megjelenésével. Nem lehet megmondani, hogy ez milyen hatással lesz akár az önkormányzatiság kérdésére. A nagyvárosokban alapvetően nem változott a helyzet, Budapest nagyon szoros lett, nincs közgyűlési többsége a polgármesternek, ott olyan időszak jön, ahol az önkormányzatnak más lesz a helyzete, mint eddig. Én azt remélem, hogy a kormány keresi majd a partnerséget. Nyilván van egy másik forgatókönyv, hogy teljesen elvesznek mindent az önkormányzatoktól, és folytatódik a leépítés. Én nagyon remélem, hogy most nem ez az időszak jön. Már csak azért is, mert láthatóan ezt nem értékelték az emberek. Ha jól megnézik a választási eredményt, hogy a fideszes polgármesterek hol értek el jó eredményt, akkor látszik, hogy ott, ahol tettek gesztusokat a másik oldalnak. Nem véletlen, hogy a fehérvári polgármester is őszintén beszélt erről. Valószínűleg az együttműködés ideje jön, az meg nem párosulhat azzal, hogy még több mindent elvesznek az önkormányzatoktól. Most egy kicsit optimistább vagyok, mint az előző ciklusban.

 

A Tisza és áradása

– Hogyan értékeli a Tisza Párt megjelenését?

–Szombathelyen is 30 százalék körül kapott az uniós választáson, de azért az a mondás, hogy a Tisza Párt nyerette meg az önkormányzatokkal a választásokat, az nem igaz. Viszont látszik, hogy sok ember számára reményt jelentett az új párt. Akik azt gondolták, hogy nem mehet ez így tovább, azok szavaztak a Tisza Pártra. Így lehetett most legjobban megmutatni a Fidesznek, hogy ez nem jó irány országosan. A tartalmi rész most derül ki majd, hogy igazából mit is tud a párt és Magyar Péter. Nekik nehezebb időszak jön most, akik viszont tisztán akarnak látni velük kapcsolatban, most több információhoz jutnak. Úgyhogy én is kíváncsi vagyok az országos jelenségre. Nyilván látom, hogy a régi ellenzék összezsugorodott, legalábbis a szavazóbázisa, és nem tudom, hogy innen van-e egyébként visszaút.

– Nagyon elméleti kérdés, mit jelent, ha a Tisza Párt megjelenik önkormányzati szinten is?

– Valóban az, mert még azt sem látjuk, hogy mi lesz ezzel a mostani kísérlettel. Ez beteljesül-e, és lesz-e mögötte erő? Közben, 2026-ban országgyűlési választás lesz, ami sok mindent meghatároz. Az én célom, hogy mi együtt maradjunk, és szombathelyiként induljunk a következő önkormányzati voksoláson, és még kevesebb pártpolitikát vigyünk bele. Vagyis olyan erőt tudjunk felmutatni, ami már most is megvan, és ebbe a pártpolitikai logika mentén ne tudjanak betörni, vagy törjön bele a bicskája annak, aki megpróbálkozik ezzel. Most is voltak ilyen próbálkozások, csak nem engedtem ezeknek. Olyan nincsen, hogy megmondja valaki kívülről, hogy ki induljon. Akik itt dolgoztak és az öt évet végiggályázták és folytatni akarták, azok indultak. És ha egy párt ezt másképp gondolja, akkor állítson jelölteket, kíváncsi vagyok, hogy kik fognak indulni velünk szemben. Úgyhogy arra számítok öt év múlva, hogy senki nem gondolja azt az ellenzéki oldalon, hogy érdemes elindulnia velünk szemben.

 

TT

Fotó: Nagy Jácint

címkék
2024, 2024_es_választás, ágh_ernő_képviselő_szombathely, bokányi_adrienn_képviselő_szombathely, Dr._Hende_Csaba, dr_Horváth_Attila_képviselő_Szombathely, dr_lászló_győző_képviselő, dr_Nemény_András, dr_Nemény_András_polgármester_jelölt, Éljen_Szombathely!, EP_képviselő, EP_választás_2024, Európai_Parlament, Európai_Parlament_választás_2024_, fidelitas, Fidesz, Fidesz_frakció_Szombathely, Fidesz_KDNP_EP_lista, fidesz_polgármesterjelölt_szombathely_2024, Fidesz_Szombathelyi_Szervezete, helyi_választási_bizottság_, Hende_Csaba, hende_csaba_országgyűlési_képviselő, Horváth_Gábor_képviselő , Horváth_Soma, horváth_soma_alpolgármester, horváth_soma_alpolgármester_szombathely, horváth_soma_képviselő, illés_károly_képviselő_szombathely, interjú, ipkovich_györgy, ipkovich_györgy_képviselő_szombathely, kelemen_krisztián_képviselő_szombathely, képviselő, képviselő_jelölt, képviselő_Szombathely, László_Győző, lászló_győző_alpolgármester_szombathely, lendvai_ferenc_képviselő_szombathely, Lenkai_Nóra, Lenkai_Nóra_polgármesterjelölt, lenkai_nóra_rektori_biztos, Lukács_Dániel, melega_miklós_képviselő_szombathely, nemény_andrás, nemény_andrás_polgármester, nemény_andrás_polgármesterjelölt, nemény_andrás_polgármester_szombathely, Nemzeti_Választási_Bizottság, Nemzeti_Választási_Iroda, polgármester, polgármester-választás, polgármesteri_hivatal, polgármester_választás, Putz_Attila_képviselő, putz_attila_képviselőjelölt, sátory_károly_képviselő, Szombathely, Szombathelyi_Választási_Bizottság, szombathelyi_önkormányzat, Szombathely_Megyei_Jogú_Város_Önkormányzata, Szombathely_MJV_, Szombathely_Város_Önkormányzata_, szuhai_viktor_képviselő_szombathely, területi_választási_bizottság_, tóth_kálmán_képviselő_szombathely, Választás, Választási_Információs_Szolgálat, választási_műsor, választási_plakát_rongálás, választási_törvény, választási_vitaműsor, választások_2024, választások_Szombathely, választás_Szombathely_2024, önkormányzati_bizottságok_szombathely, önkormányzati_hivatal, Önkormányzati_választás_2024, önkormányzati_választás_2024_, önkormányzati_választás_szombathely_2024, _2024
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.