km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Tarolt a viharos szél: nem kímélt fákat, templomtornyot, háztetőket, se kamiont

Tarolt a viharos szél: nem kímélt fákat, templomtornyot, háztetőket, se kamiont

Az elmúlt napokban több mint 60 esethez vonultak a tűzoltók a viharos szél miatt a megyében. Szombathelyen az evangélikus templom tornyát bontotta meg a szél, egy teherautó pótkocsija borult fel a 84-es főúton, továbbá fákat, villanyoszlopokat sem kíméltek a viharos erejű lökések.

Szombathelyen kedden az evangélikus templom tornyának palafedését, Celldömölkön a piacépület, két lakóépület, valamint egy általános iskola tetőfedését, Sárváron egy hotelépület lemezborítású tetőszerkezetét kezdte meg a viharos erejű szél – áll a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében. Ezenkívül Adorjánházán, Horvátzsidányban, Kőszegen, Jánosházán, Celldömölkön és Szombathely külterületén dőltek telekommunikációs kábelre, közútra és járdákra fák, amelyeket a Vas megyei önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltóknak kellett motorfűrészek segítségével eltávolítani tízegy esetben. 

Fotó: Dénes Bálint/Hosszúpereszteg ÖTE


Szerdán közel ötven alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásokra a viharos erejű, erős szél okozta műszaki mentéseknél Vas megyében. Többségében kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz és meglazult tetőelemek eltávolításához vonultak a tűzoltók. A 84-es számú főúton Borgáta közelében egy teherautó pótkocsiját döntötte oldalára menet közben az erős szél. Szombathelyen a tízemeletes panelház tetején lévő gépészeti tér szigetelése bomlott meg, Salköveskúton pedig egy fa villanyoszlop hasadt ketté, míg Csénye településen nagyméretű palát szakított le a szél. 

Fotó: Dénes Bálint/Hosszúpereszteg ÖTE

 

Szél borította fel a teherautó pótkocsiját 


A viharos szél felborította egy teherautó pótkocsiját – írja a 112 press. Sárvár felé haladt Jánosháza irányából egy MAN teherautó. Egy szélátfúvásos szakaszhoz érve a tandem pótkocsi kilendült, áttért a szemközti sávba, és felborult. Szerencsére szemből semmi nem érkezett, így a teherautó nem ütközött más gépjárművel. A sofőr elmondta, hogy az erős szél miatt körülbelül 45 km/órás sebességgel haladt. A tandem pótkocsiban habszivacs tekercseket szállított, amelyek alig 1 tonnát nyomtak.
Az M86-os autóút Szombathely felőli oldalán, a Győr felé vezető oldal mellett néhány éve aljnövényzettűz miatt súlyosan károsodott egy fenyőerdő. A mostani vihar több tucat fát döntött ki, szerencsére nem az autóút irányába. 

 

Katasztrófavédelem: A szélvihar miatt több mint ezerszer hívták a tűzoltókat


A viharos széllökések miatt több mint ezer esethez riasztották a tűzoltókat szerdán. A legtöbb beavatkozásra Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Somogy és Zala megyében volt szükség – közölte a Katasztrófavédelem csütörtökön a honlapján. A közlemény szerint a keddi naphoz hasonlóan főként kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolítása, valamint megrongálódott tetőszerkezetek és leszakadt vezetékek helyreállítása adott munkát a tűzoltóegységeknek. Azonban a Veszprém megyei Nemesvita határában meghalt egy ember, amikor egy fa rádőlt autójára, a kora délutáni óráktól kezdve pedig öt megye nyolcvannégy településén, csaknem huszonnyolcezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás oszloptörés és vezetékszakadás miatt.


A jövő hét elején ismét viharos szél várható, még a Balaton is megbillenhet


A jövő hét elején ismét viharos szél várható, emiatt hétfőn a Balaton vízszintje is „megbillenhet" – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.  A jövő hét elejére ismét rendkívül erős, még a téli időszakhoz képest is szokatlanul erős nyugatias áramlás alakulhat ki Európa felett. Emiatt a kontinens jókora részén viharos széllökésekre kell számítani, ezek akár orkán erejűek is lehetnek. Magyarországon – részben az Alpok áramlásmódosító hatása miatt – a délnyugati szél érheti el a viharos, számítások szerint óránkénti 70-100 kilométeres sebességet. Az ebből az irányból fújó, ritkán ekkora erősségű szél a nyilvánvaló kellemetlenségek mellett egy érdekes jelenséget is tud okozni: "kibillentheti a magyar tenger vízszintjét" – olvasható a közleményben.
A délnyugat-északkelet irányban közel 80 km hosszú, sekély tó medre ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati vagy északkeleti irányú szél "áttolja" a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.  

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.