km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Észak- és Közép-Burgenlandban is tombolt a vihar

Észak- és Közép-Burgenlandban is tombolt a vihar

Szerdán késő délután és csütörtökre virradó éjszaka heves zivatarok vonultak át a Felsőpulyai járás felett. Csütörtök reggelig 80 alkalommal kellett vonulniuk a tűzoltóknak. Észak-Burgenlandban is pusztított a vihar: a szentmargitbányai operapremiert a heves esőzések miatt félbe kellett szakítani, olvasható a volksgruppen.orf.at-n.

 

Mint írják, a tűzoltókat utakra dőlt fákhoz és elárasztott pincékhez hívták a leggyakrabban. A heves esőzés mellett egyes területeken jégeső is pusztított. A vihar különösen Felsőpulyát és környékét, valamint Szabadbáránd/Großwarasdorf és Füles/Nikitsch községeket érintette. Egyedül a járási székhelyen 18 alkalommal kellett beavatkoznia a tűzoltóknak.


A csütörtökre virradó éjszaka azután a viharok súlypontja a Felsőpulyai és a Kismartoni járások területére helyeződött át. A vihar még Bizet Carmen című operájának cselekményét is átírta: mivel a premiert a második felvonás szünetében félbe kellett szakítani, a halálos tőrdöfés sem történt meg – Carmen „életben maradt“. A teltházas előadást a hirtelen lezúduló heves eső és a heves széllökések miatt kellett lefújni. A második felvonás utáni szünetben ugyanis valóságos villámárvíz öntötte el a római kori kőfejtőt, amely véget vetett az operaestnek. Az este egészen másképp indult, hiszen csak ritkán teszi egy produkció olyan fizikailag is átélhetővé Sevilla utcáinak fülledt hangulatát, mint egy felhevült kőbánya környezete, tették hozzá. 

 

Illusztráció: pixabay.com

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit.