km/óra
  2022.01.27., csütörtök  •  Angelika napja
A távhőszolgáltatás rejtelmeibe avatták be a látogatókat az Erőművek éjszakáján

A távhőszolgáltatás rejtelmeibe avatták be a látogatókat az Erőművek éjszakáján

Több ezer szombathelyi lakásba juttat hőt és meleg vizet a Szombathelyi Távhőszolgáltató, erről tudhattak meg többet a Vízöntő utcai kazánházba látogató érdeklődők pénteken, az Erőművek Éjszakáján. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal országos rendezvénye a hatékony energiafelhasználásra is felhívta a figyelmet.

 

Hőmanó fogadta a látogatókat a harmadik Erőművek éjszakáján. Este hatkor rajtolt az első csoport: az érdeklődők munkavédelmi sisakban és láthatósági mellényben járhatták végig a távhőszolgáltató hatalmas kazánházát. Előzetes regisztráció után 10 fős csoportokban lehetett végigsétálni a létesítményen, és belesni a vezérlőbe. Érdekességben idén sem volt hiány, a legnagyobb kazán épp karbantartás miatt nyitva volt, így a kíváncsi szemek jobban láthatták a lényeget. 


Az Erőművek Éjszakájának fő szervezője idén is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amelynek célja, hogy az energia- és távhőtermelés kulisszatitkainak bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes okosan bánni erőforrásainkkal. 


Kocsis Tóth Ildikó, a Szombathelyi Távhőszolgáltató kft. sajtóreferense kifejtette, ha valamit megismerünk, akkor sokkal közelebb kerülünk hozzá. Hozzátette, a távhőszolgáltatás, az a szolgáltatás, melyből lakóként leginkább azt érzékeljük, hogy meleg-e a radiátor, illetve, hogy meleg víz folyik-e a csapból. Ám nagyon izgalmas megnézni azt, hogy milyen munka van a mögött, hogy mindez meg tudjon valósulni. Ebből kaptak ízelítőt a látogatók. 


A program a tudatos energiafelhasználást igyekszik közelebb hozni a lakókhoz, mely, ha nem szól közbe a vírus, jövőre is várja az érdeklődőket.

 


Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyász: elhunyt Csollány Szilveszter
Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
Közterület-felügyelet: érzik a polgárok bizalmát
Ágoston Sándor 2020. szeptember elsejétől látja el a Közterület-felügyelet irodavezetői feladatait. A december végi közgyűlésen számolt be a felügyelet azóta végzett munkájáról. Most lapunknak is elmondta a legfontosabb változásokat és legnagyobb eredményeket.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
legfrissebbek
A magyar természetfotó nagydíja néven új elismerést alapít a Varázslatos Magyarország 
A díjazottak és a pályázati kategóriák dobogósainak képei a VM évente megjelenő természetfotó-albumában és az ország több prominens kiállítóhelyén megrendezendő kiállításán is előkelő helyet kapnak - áll az összegzésben. 
Online fogadóóra: koronavírus, buszközlekedés és beruházások
Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalán online fogadóórát tartott szerda este. Szóba került az új buszközlekedés, a koronavírus és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fejlesztési beruházásokat érintő felvetése is.
Otthon Centrum: a vidéki albérletpiacon nagyobb mértékben emelkedtek az árak a fővárosinál
A nagyobb vidéki városokban több mint 6 százalékkal emelkedtek az albérletárak.
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos címmel tart a Mesebolt Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház közös bemutatót vasárnap. Az óvodásoknak szóló történetet a 2017-es ősbemutató után 3 fiatal színésszel frissítették fel idén.
Von der Leyen a holokauszt-emléknapról: Európában ismét erősödik az antiszemitizmus
Az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélte: a koronavírus-világjárvány kezdete óta az antiszemita összeesküvés-elméletek és a dezinformáció rohamos terjedésnek indult.