km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Erdélytől Szombathelyig: 101 év Trianon

Erdélytől Szombathelyig: 101 év Trianon

Jelentős összeggel támogatta tavaly Vargyas Csaba szombathelyi vállalkozó a készülő trianoni emlékhely létrehozását. Az üzletemberrel beszélgettünk az újabb évforduló kapcsán a történelemről, arról, hogyan alakította át az 1920-as döntés generációk sorsát.

 

A beszélgetés során pillanatok alatt elevenedett meg, hogyan hatott az erdélyi gyökerű család történetére a közép-európai történelem. A Marosújváron csendőrként szolgált székely dédapának nem volt maradása a frissen megalakult román államban az I. világháború után, így, ott felszámolva mindent, családostól áttelepült a megszállás alatt lévő Magyarországra. A románok internálták, a fogolytáborban elszenvedett kegyetlen bánásmód vezetett későbbi halálához.

 

A következő generáció életét az újabb világégés kuszálta össze: Vargyas Csaba nagyapját Budapesten lökték be egy fogolymenetbe, amelyben nem volt meg a létszám, és hat év kaukázusi fogság után tért haza. A család másik ága a Felvidékről származott, a felmenők között volt MÁV-alkalmazott, aki szombathelyi megbízást kapott, így az okolicsányi és marosújvári családtörténet Felvidék és Erdély, Budapest után a vasi megyeszékhelyen folytatódott, folytatódik tovább.  

 

– Mennyire őrzi a székely-magyar identitást a család napjainkban?  

 

– Teljesen, mindenkor vállaltuk, vallottuk az ezzel kapcsolatos dehonesztáló megjegyzéseket, kontextus függvényében lereagálom, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyom. Így lettem nevelve. A békediktátum évfordulójára – hasonlóan családi eseményekhez – minden évben 16 óra 32 perckor emlékezünk, ilyenkor megáll az élet. A Trianonra való emlékezésben nekünk, utódoknak össze kell fognunk, ennek belső igénynek kellene lennie a véleményem szerint, ez motivált akkor, amikor támogattam az emlékmű létrehozását. A kezdeményezést elindító csapat felé a teljes a bizalmam, ezért is álltam be mögéjük.  

 

Hogy a szombathelyi emlékhely ügye egészen a 100. évfordulóig húzódott, arra nincsen elfogadható magyarázat, főleg abban a megyében, amelyik az egyik legnagyobb területi veszteséget szenvedte el. A felajánlott összeget nem mennyiségben, hanem értékben kell mérni, az a fontos, hogy mi lesz belőle. A pénzért akkor érdemes dolgozni, ha ilyen dolgokra is jut belőle. 

 

– Felkereste-e már az erdélyi települést, ahonnét a trianoni döntés kimozdította az őseit?  

 

– Én még nem, a nagyszüleim jártak ott – ők találkoztak dédapám testvérével, aki nem volt hajlandó elhagyni Erdélyt. Pedig lett volna rá alkalom: a cégem révén van érdekeltségem Marosvásárhelyen. Ez a látogatás komoly hiányosságokból adódó feladatom. Tavalyelőtt estem át szívműtétem, ilyenkor az ember átértékel mindent, feleszmél, és ritmust vált. Úgy fogalmaztam meg, ezeket a dolgokat addig kell megtenni, amíg az embert a gondviselés a tenyerén tartja, és éppen nem tapsol egyet. 

 

– 100 év telt el Trianon óta, és nincsen konszenzus abban, hogyan kellene kezelni ezt a kérdést, lesz-e rá valamilyen megnyugtató megoldás.

 

– Én úgy látom, szép lassan lenyomják a magyarság torkán. Nézzük meg, egy-egy rendezvényen mennyien vannak, mennyire öltöztetik a lelküket nemzetibe, mennyire akarják megélni a történelmet. De ez igaz a nemzeti ünnepeinkre, laposodik az identitástudat. Amit mindenkinek ajánlok, keresse fel a várpalotai Trianon-múzeumot, látni kell, hogy mi történt a magyarsággal.

 

– Vagyis úgy látja, hogy nem lesz ebből megbékélés, feldolgozás, kibeszélés, egymás félelmeinek megértése, elfogadása?

 

– Megbocsátás lehet, a megbékélés csak tunyaságból adódhat, ezt beletörődésnek gondolnám. A mindenkori vezetőinknek nagy a felelőssége abban, hogyan tartják egyben a magyarságot.  És nem csak abból áll, hogy a határokon kívül maradt magyarokat támogatjuk helyenként indokolatlanul. Itthon, az ifjúságnál lenne fontos, hogy tudják és érezzék, mit jelent magyarnak lenni. Lehet magyarnak születni, de azzá kell válni, érdemesülni. 

 

– A nemzeti és az európai gondolat nem hozható össze egymással? A határok nélküliség nem lehet gyógyír a múlt sebeire?

 

–  Nem, biztosan nem. 

 

– Az Európai Unió alapgondolata abból a felismerésből született a pusztító második világháborút követően, hogy Nyugat-Európa nemzetei előbb-utóbb sikeresen kiirtják egymást, ha rivalizálnak, és egyeduralomra törtnek. Közép-európai szinten hogyan valósulhat meg ez?

 

– Ez itt nem megy. Ha ebben az irányban gondolkodtak volna a győztesek az I. világháború után, akkor a wilsoni alapelvek szerint az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek autonóm fejlődést biztosítanak, ami egy szövetségi államot jelentett volna. Ez nem lett volna rossz elképzelés, de végül teljesen más irányba fordult a történet, ennek az eredménye pedig ismert, és érezzük a mai napig is.  A véleményem miatt értek olyan vádak, hogy lázadó és irredenta vagyok. Úgy fogalmaznék, hogy nem vagyok langyos. Teszem a dolgomat úgy, ahogy azt helyesnek látom, nem hiszem, hogy ezért engem meg kell ítélni. Én így látom a világot, szerencsére módom és lehetőségem van arra, hogy meg is éljem a mindennapokban. 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.