km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Érdekes történelmi előadás lesz a múzeumban

Érdekes történelmi előadás lesz a múzeumban

Későbronzkori hatalmi központok Vas megyében címmel tartanak előadást a Savaria Múzeumban vasárnap délután 3 órától.

A Varga Cserga Péter által létrehozott Facebook-eseményen így invitálják az érdeklődőket. "Ez alkalommal, a későbronzkor (Kr. e. 13. – 9. századi időszak) világát kíséreljük meg felidézni, a Savaria Múzeum állandó kiállításának, bronzkori termében. Szokásunkhoz híven a tágabb összefüggések áttekintésével keresünk válaszokat arra, hogy hol, miért, milyenkorabeli megfontolások alapján jöttek létre azok a magaslati települések, melyek aztán évszázadokon keresztül, egy-egy terület regionális hatalmi központjai voltak.

Virtuális történelmi barangolásunk során „látogatást teszünk” a Mediterráneum és Anatolia tájain, vagy éppen a mai Németország és Ausztria földjén. Ezeken a területeken az utóbbi évszázad során - de különösképpen, az elmúlt néhány évtizedben - olyan adatokat sikerült összegyűjteni, melyek fényt derítenek a 3000 évvel ezelőtti hétköznapokra. Bepillantást engednek, egy-egy „időkapszulán”, egy-egy töredékes „mozaik szemcsén” keresztül a korabeli viszonyokba, a kor emberének életébe.

Ennek segítségével kaphatunk választ arra, hogy milyenek is lehettek a hétköznapok és az ünnepek a Nyugat-Dunántúlon is áthaladó Borostyánkőút vonalán és annak tágabb környezetébe létesült hegyi erődökbe, melyek védelmet nyújtottak a korabeli katonaiarisztokrácia, kereskedő és iparos rétegek számára, hogy a vidékünkön virágzó későbronzkori kultúrát működtessék.

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.