km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Emlékkoncerttel búcsúztak Mérei Tamástól

Emlékkoncerttel búcsúztak Mérei Tamástól

Emlékkoncerttel búcsúzott Mérei Tamástól a Savaria Szimfonikus Zenekar és a közönség szerdán este a Bartók-teremben. Az együttes nemrég elhunyt, korábbi igazgatójának emlékére olyan zeneművek csendültek fel, amelyek a csellóművész zenei pályáját és színes egyéniségét is felidézték.

 

Beethoven egy nagy ember halálára írta az Eroica-szimfóniát, ennek hangjai csendültek fel elsőként a Mérei Tamás emlékére rendezett koncerten. Az 5 éves korától a zene bűvöletében élt csellóművészt a világ nagy színpadain is ismerősként köszöntötte a közönség. Szülővárosába hazatérve a kulturális élet meghatározó személyisége lett: a komolyzene népszerűsítéséért tett erőfeszítéseire jó szívvel emlékeznek a zenekedvelők. 


Az emlékkoncerten a zenekart a Kossuth-díjas karmester, Medveczky Ádám vezényelte, aki Győrben többször is dirigálta a szólócsellista Mérei Tamást, de már főiskolás korában felfigyelt a fiatal tehetségre.  Elmondta, ő vezette annak idején a főiskolai növendék zenekart, amelybe párszor ő is be volt osztva, és már akkor föltűnt életvidámságával, tehetségével. Kiemelte, mindenképpen feltűnő jelenség volt emberileg, művészileg, zeneileg egyaránt.


A hangversenyen fellépett Mérei Tamás egyik utolsó növendéke, valamint egykori tanára és mentora, Onczay Csaba csellóművész. A programban szereplő darabokat tudatosan válogatták össze: felcsendült a Thais opera szeretetet és humánumot kifejező Meditáció-betétje, az Iseumban Mérei Tamás kezdeményezésére újra játszott Varázsfuvola egy részlete, a Hollywood Classics filmzenei sorozatra is utaló Apolló 13 zenéje, valamint az örömtől a mély megrázkódtatásig, az élet különböző színeit megszólaltató 4. szimfónia Brahmstól. 


Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója hozzátette, reméli, hogy a rendezvény méltó búcsú, melyen megpróbálják nem annyira a gyászt hangsúlyozni, hanem inkább a fájdalmat, a tiszteletüket és a szeretetüket szeretnék közvetíteni a zene által. 


Mérei Tamás 2009-től 6 évig volt a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. Az emlékére rendezett hangversenyen művészi pályája és élete főbb állomásait is felidézte Kelemen Zoltán színművész. 
 

kapcsolódó cikkek
Elhunyt Mérei Tamás csellóművész
Elhunyt Mérei Tamás csellóművész
Gyász: hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Mérei Tamás
Gyász: hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Mérei Tamás
Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Mérei Tamás csellóművész, a Savaria Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója.
kapcsolódó cikkek
Elhunyt Mérei Tamás csellóművész
Elhunyt Mérei Tamás csellóművész
Gyász: hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Mérei Tamás
Gyász: hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Mérei Tamás
Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Mérei Tamás csellóművész, a Savaria Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
Csaknem 29 fokosra melegedett a Balaton
Az Afrika felől érkező forró levegő hatására 28,9 Celsius-fokosra melegedett csütörtökre a Balaton vize - tájékoztatta a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-t.
Viharokkal érkezik meg az enyhülés
Pénteken megérkezik a hidegfront, ami kisöpri a kánikulát az országból. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a napos időt a déli órákig kevesebb, délutántól egyre több felhő zavarja.
Ford ütött el egy kerékpárját toló férfit a 8-as főúton, Körmenden
Az idős férfi a kerékpárját tolva szeretett volna átkelni a 8-as főúton, Körmend belterületén, amikor a Szentgotthárd felé tartó osztrák rendszámú Ford elütötte.
Százhúsz éve nem volt ilyen meleg júniusban, az új napi melegrekord 40 fok
Százhúsz éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint csütörtökön. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
Egy nappal meghosszabbítják a hőségriadót
Folytatódik a kánikula az egész ország területén, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította az érvényben lévő hőségriadót.