km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Emlékkoncerttel búcsúztak Mérei Tamástól

Emlékkoncerttel búcsúztak Mérei Tamástól

Emlékkoncerttel búcsúzott Mérei Tamástól a Savaria Szimfonikus Zenekar és a közönség szerdán este a Bartók-teremben. Az együttes nemrég elhunyt, korábbi igazgatójának emlékére olyan zeneművek csendültek fel, amelyek a csellóművész zenei pályáját és színes egyéniségét is felidézték.

 

Beethoven egy nagy ember halálára írta az Eroica-szimfóniát, ennek hangjai csendültek fel elsőként a Mérei Tamás emlékére rendezett koncerten. Az 5 éves korától a zene bűvöletében élt csellóművészt a világ nagy színpadain is ismerősként köszöntötte a közönség. Szülővárosába hazatérve a kulturális élet meghatározó személyisége lett: a komolyzene népszerűsítéséért tett erőfeszítéseire jó szívvel emlékeznek a zenekedvelők. 


Az emlékkoncerten a zenekart a Kossuth-díjas karmester, Medveczky Ádám vezényelte, aki Győrben többször is dirigálta a szólócsellista Mérei Tamást, de már főiskolás korában felfigyelt a fiatal tehetségre.  Elmondta, ő vezette annak idején a főiskolai növendék zenekart, amelybe párszor ő is be volt osztva, és már akkor föltűnt életvidámságával, tehetségével. Kiemelte, mindenképpen feltűnő jelenség volt emberileg, művészileg, zeneileg egyaránt.


A hangversenyen fellépett Mérei Tamás egyik utolsó növendéke, valamint egykori tanára és mentora, Onczay Csaba csellóművész. A programban szereplő darabokat tudatosan válogatták össze: felcsendült a Thais opera szeretetet és humánumot kifejező Meditáció-betétje, az Iseumban Mérei Tamás kezdeményezésére újra játszott Varázsfuvola egy részlete, a Hollywood Classics filmzenei sorozatra is utaló Apolló 13 zenéje, valamint az örömtől a mély megrázkódtatásig, az élet különböző színeit megszólaltató 4. szimfónia Brahmstól. 


Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója hozzátette, reméli, hogy a rendezvény méltó búcsú, melyen megpróbálják nem annyira a gyászt hangsúlyozni, hanem inkább a fájdalmat, a tiszteletüket és a szeretetüket szeretnék közvetíteni a zene által. 


Mérei Tamás 2009-től 6 évig volt a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. Az emlékére rendezett hangversenyen művészi pályája és élete főbb állomásait is felidézte Kelemen Zoltán színművész. 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.