km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Emelkednek a közlekedési bírságok – ennyit kell majd fizetni

Emelkednek a közlekedési bírságok – ennyit kell majd fizetni

Mintegy 160 ezer forintba kerül majd például, ha valaki jogosulatlanul áll meg mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen, írja a hvg.hu.

Az írás szerint: "Módosította a kormány számos közlekedési szabálysértés bírságtételét. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint augusztus 1-jétől alkalmazzák majd a megemelt büntetéseket. A helyszíni bírságok és a kiszabható pénzbüntetések mértéke is változott.

Szabálytalan előzés

Az elsőbbségi szabályok megsértése például 26 000–52 000 forintba kerül majd, míg a szabálytalan előzés 32 500–65 000 forint bírsággal lesz sújtható.

Lejárt műszaki

Érvénytelen hatósági engedély vagy jelzés esetén, ha a jármű műszaki érvényessége több mint három, de kevesebb, mint hat hónapja járt le, a bírság 31 200–62 400 forint lesz.

Ha az engedély lejárta hat hónap-egy év között van, a bírság 39 600–78 000 forint, egy évnél régebbi lejárat esetén pedig 46 800–93 600 forint lesz.

Tilos megállás

A kisebb fokú közlekedési szabályok megsértéséért, például „megállni tilos” jelzőtábla alatti megállásért 15 600–31 200 forint közötti összegű bírságot lehet majd kiszabni. Jogosulatlan várakozás mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen 65 000–156 000 forintba kerülhet majd.

Ha valaki autópálya és autóút úttestjén vagy leállósávján áll meg, 32 500–65 000 forintra lesz büntethető.

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen való megállásért 39 600–78 000 forint bírság járhat.

Ha valaki az úttest kereszteződésétől 5 méteren belül áll meg, azt hamarosan 46 800 forintra bírságolhatják.

Mobilozás

Akit vezetés közbeni mobiltelefonálásért bírságolnak meg, 26 000–52 000 ezer forintos összegre számíthat.

Szmogriadó

Ha valaki szmogriadó alatt olyan járművel közlekedik, amilyennel nem szabadna, 46 800 forintot fizethet.

Vízi és légi járművek ittas vezetése

Az ilyen járművek ittas vezetéséért 24 000 –46 800 forint közötti bírságot lehet majd kiszabni, ha a véralkohol-koncentráció nem haladja meg a 0,30 gramm/litert vagy a légalkohol-koncentráció a 0,15 milligramm/litert.

Ha magasabb az alkoholkoncentráció, de nem minősül bűncselekménynek, a bírság 31 200–62 400 forint közötti összeg lesz.

Nem gépi meghajtású vízi jármű esetén, ha az alkohol mértéke meghaladja az 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, a bírság 39 600–78 000 forint lehet."

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.