km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Eltörlik a kötelező maszkot az osztrák iskolákban

Eltörlik a kötelező maszkot az osztrák iskolákban

Jövő héttől teljesen eltörlik a kötelező maszkviselést az iskolákban. Ezt Martin Polaschek oktatási miniszter jelentette be szerdán. Eddig a többek között a folyosókon és a mosdókban is kellett viselni a diákoknak a maszkot. Magában az osztályteremben már jó ideje nem kellett maszkot viselni, számolt be róla az orf.at.

 

Mint írják, az iskolákban már egy ideje nem volt kötelező a maszk viselése a tanórákon, vagy és tornatermekben. A folyosókon, a ruhatárban, az ebédlőben (kivéve étkezéskor) azonban a tanulóknak az alsó tagozatig száj-orrvédő maszkot, az idősebbeknek pedig FFP2 maszkot kellett viselniük. Martin Polaschek oktatási miniszter szerdán kifejtette, hogy a maszkról most lemondanak, mert a fertőzések száma csökken.

Jelenleg egyetlen iskolát vagy osztályt sem zártak be a Covid-megbetegedések miatt. Ausztria-szerte 463 iskolás gyermek PCR-tesztje bizonyult pozitívnak ezen a héten. Polaschek szerint a heti PCR-vizsgálatot az iskolákban „egyelőre“ – „amíg szükségesnek tűnik“ – fenn kell tartani.


Azok a gyerekek és fiatalok, akik nem érzik magukat biztonságban, továbbra is felvehetik a maszkot – mondta az oktatási miniszter. Egyedi megoldásokat kell találni azon családok számára, amelyek tagjai különösen veszélyeztetettek a koronavírus miatt. Polaschek szerint az iskoláknak és az oktatási igazgatóságnak meg kell vizsgálniuk az egyedi eseteket, és megoldást kell találniuk az érintettek számára.


Most, hogy az iskolai maszkhasználat megszűnik, tovább csökken azoknak a helyeknek a száma, ahol még mindig maszkot kell viselni. Kötelező feltenni többek között a tömegközlekedésben, a taxikban, a létfontosságú kereskedelemben, a bankokban, a drogériákban, a gyógyszertárakban, az irodában, valamint az ápolási és egészségügyi intézményekben.

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.