km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
ELTE SEK: nagyon várják már a nyüzsgést

ELTE SEK: nagyon várják már a nyüzsgést

A magyar felsőoktatás térképén helye van a vidéki intézményeknek, kifejezetten, ha olyan márkanév áll mögöttük, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Lenkai Nórával, a Savaria Egyetemi Központ (SEK) rektori biztosával beszélgettünk – a remélhetőleg rendes kerékvágású – új tanév kapujában.

 

Rekordszámú hallgató jelentkezett

 

A statisztikák alapján a koronavírus-járvány sem tudott bezavarni a szombathelyi egyetem online-ra kapcsolt beiskolázási kampányának. A 2021-es felvételi számokban: általános eljárásban 915 első helyes jelentkezés érkezett a SEK képzéseire, ami 23 százalékkal magasabb az előző évi érdeklődéshez képest. A jó lendület a beiratkozásnál is kitartott, hiszen normál felvételi eljárásban 701 új hallgatóval kilencszázalékos létszámbővülést sikerült elérnie a campusnak.

 

– Jó tanévkezdés előtti jelnek tűnik, hogy az összeolvadás óta idén fogadják a legtöbb gólyát.

 

– Beérett az elmúlt évek munkájának gyümölcse: a 2017-es integráció óta nem sikerült ennyi hallgatót felvennünk. Persze, azóta sok minden átalakult az intézmény életében, egy tudatos portfólió-tisztításon és egy kommunikációs és marketingstratégia kidolgozásán is túl vagyunk. Hatalmas lelkesedéssel nézünk az új év elébe, főleg, hogy még abban is reménykedhetünk, hogy a pótfelvételin is sok hallgató választ minket. Azt érzékeljük egyébként, hogy a régióban egyre jobban elismerik és felismerik, hogy itt van Szombathelyen az ELTE. Nem véletlenül nagyon jó képességű és szorgalmas fiatalok érkeznek ide, rengetegen 400 pont felett is hozzánk jönnek. Az idei évben a pszichológia lett a slágerszakunk, majdnem hatszázan jelölték meg a másodszor elinduló alapképzésünket. Belőlük válogattuk ki, nagyon magas, 421-es ponthatárral, a legjobb 66-ot. Mellette a gazdasági szakjaink is nagyon futnak, és a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ képzéseire is sokan jelentkeznek. 

 

– A pandémia még nem tűnt el teljesen. Online, hibrid vagy jelenléti oktatással terveznek? 

 

– Résen leszünk, semmilyen eshetőséget sem zárunk ki, de jelenléti oktatással, illetve néhány hibrid módszerrel készülünk. Lesznek kurzusok, amin az elméleti órákat online lehet hallgatni, akár Budapestről is, de a gyakorlati alkalmakat már személyesen, helyben tartjuk meg. Alapvetően úgy indulunk, mintha nem lenne járványhelyzet. Védettségi igazolványhoz kötött gólyahetet szervezünk, rendes tanévnyitónk lesz, illetve sportnapot rendeznénk, és a SegítéSEK karitatív akcióit is folytatnánk ősszel. Nagyon várjuk már, hogy visszatérjen az élet és az a közösségi hangulat a szombathelyi campusra, ami nélkül nem ugyanaz a hely a Savaria Egyetemi Központ. Az elmúlt években szinte csak monitoron láttuk a hallgatóinkat, a tavalyi elsőévesek most fognak az igazi egyetemi élettel megismerkedni, úgyhogy dupla akkor energiával készülünk belevágni a rendes kerékvágású mindennapjainkba.

 

– Perspektíva a szombathelyi egyetem a fővárosi és külföldi lehetőségekkel szemben?

 

– Nagyon sokakat kimondottan vonz a vidéki felsőoktatási intézmények varázsa. Nem mindenki akar vagy tud a nagyvárosok megélhetési és lakhatási költségei mellett tanulni, de ez rengeteg családnál nem is opció, amikor Szombathelyen ugyanolyan, teljes értékű ELTE-diplomát lehet szerezni, miközben kollégiumi elhelyezést, akár több ösztöndíj-lehetőséget is tudunk biztosítani. Természetesen azt se felejtsük el, hogy a vasi megyeszékhely egy gyönyörű és élhető város, ahol a hallgatók megtalálhatják a képzés alatti és utáni számításaikat. Érdekes, hogy még az is jellemző lett, hogy a nagyváros zaja után, mondjuk egy fővárosi alapképzés elvégzését követően, a SEK mesterképzésein folytatják tovább a tanulmányaikat a diplomás hallgatók.

 

– Az iparkamarával közös üzleti kurzust indítanak, amire minden karról várják a jelentkezőket. Mi a céljuk az együttműködéssel?

 

– Az, hogy hús-vér gazdasági tudást és tapasztalatot adjunk az egyetemistáinknak. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával többéves együttműködésre, számos projektre tekintünk vissza, most az volt a célunk, hogy valami igazán rendhagyót adjunk együtt a hallgatóinknak: olyan két féléves, szabadon választható kurzust Üzleti ismeretek címmel, amit a megye és a város prominens vállalkozói oktatnak. Az első félévben a legtapasztaltabb menedzserek, vezetők tartanak órát például a marketing, a cégjog vagy az adósságkezelés gyakorlati oldaláról, ami egy tankönyvben sincsen leírva. A képzés második felében pedig gyakorlati feladatok, céglátogatás, projektmunkák kidolgozása vár a hallgatókra, amelyeket az egyetem és a kamara bíráló bizottsága fog értékelni és díjazni. Eddig 120 gazdaságtudományi karos hallgató vette fel a félévenként három kredites tárgyat, de azt szeretnénk, ha a bölcsészek, a mérnökök és az informatikusok is minél többen csatlakoznának. Remek start-up ötletek, akár konkrét vállalkozások is kialakulhatnak belőle, ha a különböző területek összedugják a fejüket.

 

CsA

 

Fotó: ELTE Savaria Egyetemi Központ

 

Szponzorált tartalom

kapcsolódó cikkek
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám
Több mint 9 százalékkal emelkedett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkező hallgatók száma. Az ősszel induló képzésekről és a ponthatárokról tartottak sajtótájékoztatót a Savaria Egyetemi Központban.
A SEK az ELTE-család szerves része
A SEK az ELTE-család szerves része
A Savaria Egyetemi Központ (SEK) jövőjéről és idei évéről kérdeztük Dr. Borhy Lászlót, a „nagy” Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorát. Kiderült: a szombathelyi vér nem válik vízzé.
címkék
kapcsolódó cikkek
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám
Több mint 9 százalékkal emelkedett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkező hallgatók száma. Az ősszel induló képzésekről és a ponthatárokról tartottak sajtótájékoztatót a Savaria Egyetemi Központban.
A SEK az ELTE-család szerves része
A SEK az ELTE-család szerves része
A Savaria Egyetemi Központ (SEK) jövőjéről és idei évéről kérdeztük Dr. Borhy Lászlót, a „nagy” Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorát. Kiderült: a szombathelyi vér nem válik vízzé.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.