km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
ELTE SEK: nagyon várják már a nyüzsgést

ELTE SEK: nagyon várják már a nyüzsgést

A magyar felsőoktatás térképén helye van a vidéki intézményeknek, kifejezetten, ha olyan márkanév áll mögöttük, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Lenkai Nórával, a Savaria Egyetemi Központ (SEK) rektori biztosával beszélgettünk – a remélhetőleg rendes kerékvágású – új tanév kapujában.

 

Rekordszámú hallgató jelentkezett

 

A statisztikák alapján a koronavírus-járvány sem tudott bezavarni a szombathelyi egyetem online-ra kapcsolt beiskolázási kampányának. A 2021-es felvételi számokban: általános eljárásban 915 első helyes jelentkezés érkezett a SEK képzéseire, ami 23 százalékkal magasabb az előző évi érdeklődéshez képest. A jó lendület a beiratkozásnál is kitartott, hiszen normál felvételi eljárásban 701 új hallgatóval kilencszázalékos létszámbővülést sikerült elérnie a campusnak.

 

– Jó tanévkezdés előtti jelnek tűnik, hogy az összeolvadás óta idén fogadják a legtöbb gólyát.

 

– Beérett az elmúlt évek munkájának gyümölcse: a 2017-es integráció óta nem sikerült ennyi hallgatót felvennünk. Persze, azóta sok minden átalakult az intézmény életében, egy tudatos portfólió-tisztításon és egy kommunikációs és marketingstratégia kidolgozásán is túl vagyunk. Hatalmas lelkesedéssel nézünk az új év elébe, főleg, hogy még abban is reménykedhetünk, hogy a pótfelvételin is sok hallgató választ minket. Azt érzékeljük egyébként, hogy a régióban egyre jobban elismerik és felismerik, hogy itt van Szombathelyen az ELTE. Nem véletlenül nagyon jó képességű és szorgalmas fiatalok érkeznek ide, rengetegen 400 pont felett is hozzánk jönnek. Az idei évben a pszichológia lett a slágerszakunk, majdnem hatszázan jelölték meg a másodszor elinduló alapképzésünket. Belőlük válogattuk ki, nagyon magas, 421-es ponthatárral, a legjobb 66-ot. Mellette a gazdasági szakjaink is nagyon futnak, és a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ képzéseire is sokan jelentkeznek. 

 

– A pandémia még nem tűnt el teljesen. Online, hibrid vagy jelenléti oktatással terveznek? 

 

– Résen leszünk, semmilyen eshetőséget sem zárunk ki, de jelenléti oktatással, illetve néhány hibrid módszerrel készülünk. Lesznek kurzusok, amin az elméleti órákat online lehet hallgatni, akár Budapestről is, de a gyakorlati alkalmakat már személyesen, helyben tartjuk meg. Alapvetően úgy indulunk, mintha nem lenne járványhelyzet. Védettségi igazolványhoz kötött gólyahetet szervezünk, rendes tanévnyitónk lesz, illetve sportnapot rendeznénk, és a SegítéSEK karitatív akcióit is folytatnánk ősszel. Nagyon várjuk már, hogy visszatérjen az élet és az a közösségi hangulat a szombathelyi campusra, ami nélkül nem ugyanaz a hely a Savaria Egyetemi Központ. Az elmúlt években szinte csak monitoron láttuk a hallgatóinkat, a tavalyi elsőévesek most fognak az igazi egyetemi élettel megismerkedni, úgyhogy dupla akkor energiával készülünk belevágni a rendes kerékvágású mindennapjainkba.

 

– Perspektíva a szombathelyi egyetem a fővárosi és külföldi lehetőségekkel szemben?

 

– Nagyon sokakat kimondottan vonz a vidéki felsőoktatási intézmények varázsa. Nem mindenki akar vagy tud a nagyvárosok megélhetési és lakhatási költségei mellett tanulni, de ez rengeteg családnál nem is opció, amikor Szombathelyen ugyanolyan, teljes értékű ELTE-diplomát lehet szerezni, miközben kollégiumi elhelyezést, akár több ösztöndíj-lehetőséget is tudunk biztosítani. Természetesen azt se felejtsük el, hogy a vasi megyeszékhely egy gyönyörű és élhető város, ahol a hallgatók megtalálhatják a képzés alatti és utáni számításaikat. Érdekes, hogy még az is jellemző lett, hogy a nagyváros zaja után, mondjuk egy fővárosi alapképzés elvégzését követően, a SEK mesterképzésein folytatják tovább a tanulmányaikat a diplomás hallgatók.

 

– Az iparkamarával közös üzleti kurzust indítanak, amire minden karról várják a jelentkezőket. Mi a céljuk az együttműködéssel?

 

– Az, hogy hús-vér gazdasági tudást és tapasztalatot adjunk az egyetemistáinknak. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával többéves együttműködésre, számos projektre tekintünk vissza, most az volt a célunk, hogy valami igazán rendhagyót adjunk együtt a hallgatóinknak: olyan két féléves, szabadon választható kurzust Üzleti ismeretek címmel, amit a megye és a város prominens vállalkozói oktatnak. Az első félévben a legtapasztaltabb menedzserek, vezetők tartanak órát például a marketing, a cégjog vagy az adósságkezelés gyakorlati oldaláról, ami egy tankönyvben sincsen leírva. A képzés második felében pedig gyakorlati feladatok, céglátogatás, projektmunkák kidolgozása vár a hallgatókra, amelyeket az egyetem és a kamara bíráló bizottsága fog értékelni és díjazni. Eddig 120 gazdaságtudományi karos hallgató vette fel a félévenként három kredites tárgyat, de azt szeretnénk, ha a bölcsészek, a mérnökök és az informatikusok is minél többen csatlakoznának. Remek start-up ötletek, akár konkrét vállalkozások is kialakulhatnak belőle, ha a különböző területek összedugják a fejüket.

 

CsA

 

Fotó: ELTE Savaria Egyetemi Központ

 

Szponzorált tartalom

kapcsolódó cikkek
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám
Több mint 9 százalékkal emelkedett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkező hallgatók száma. Az ősszel induló képzésekről és a ponthatárokról tartottak sajtótájékoztatót a Savaria Egyetemi Központban.
A SEK az ELTE-család szerves része
A SEK az ELTE-család szerves része
A Savaria Egyetemi Központ (SEK) jövőjéről és idei évéről kérdeztük Dr. Borhy Lászlót, a „nagy” Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorát. Kiderült: a szombathelyi vér nem válik vízzé.
címkék
kapcsolódó cikkek
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám
Több mint 9 százalékkal emelkedett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkező hallgatók száma. Az ősszel induló képzésekről és a ponthatárokról tartottak sajtótájékoztatót a Savaria Egyetemi Központban.
A SEK az ELTE-család szerves része
A SEK az ELTE-család szerves része
A Savaria Egyetemi Központ (SEK) jövőjéről és idei évéről kérdeztük Dr. Borhy Lászlót, a „nagy” Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorát. Kiderült: a szombathelyi vér nem válik vízzé.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
A válaszadók nagyjából kétharmada szintén maximum 10 alkalmazást használt nagyobb gyakorisággal.
Egy apa ölhette meg lányait Aszódon
A 46 éves férfi - nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra - álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács közelében egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.
 Mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön 
A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Hamis pozitív Covid-teszttel akarta elkerülni a börtönt egy tolvaj
A hamis teszt beszerzésében a férfi egy 28 éves ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavételkor, tavaly decemberben százezer forintot adott át a 48 éves nőnek.
Ötkilónyi heroint akart Magyarországra csempészni egy német férfi
A dupla falú kofferben a férfi tizenhárom, fóliába tekert csomagban heroint rejtett el.