km/óra
  2022.01.27., csütörtök  •  Angelika napja
Előválasztás 2021: lejátsszák élesben

Előválasztás 2021: lejátsszák élesben

Mind az előválasztáson, mind pedig a jövő évi országgyűlési voksoláson csatatér-körzet lesz a Vas megye 1. számú választókerület (Szombathely és környéke). Dr. Czeglédy Csaba (DK-támogatás) és Ungár Péter (MSZP–Párbeszéd, Jobbik, LMP, Momentum) esélyeit ezúttal a Medián mérte meg, a legizgalmasabb kérdés az, hogy közülük ki tudná nagyobb eséllyel legyőzni jövő áprilisban dr. Hende Csabát, a kormánypárt jelöltjét.  

Nincsen megállapodás, ketten lejátsszák élesben, hangzott el a szombathelyi előválasztásról szóló háttérbeszélgetésben, ezzel nagyjából össze is foglalható, mi a helyzet a választókerületben. (Itt indul az Új Világ Néppárt jelöltjeként a Fideszből kizárt egykori szombathelyi alpolgármester, Koczka Tibor is, azonban jelen állás szerint róla kevésbé szól majd a voksolás.) A két rivális jelölt esélyeit folyamatosan mérték (erről lapunk is beszámolt), egészen idén év elejéig Czeglédy Csaba vezetett a biztos szavazók és a teljes lakosság körében, májusra azonban változott a helyzet. Ungár ekkor 3 százalékkal előzte meg vetélytársát az előbbieknél, míg az utóbbi szegmensben már döntetlen volt az állás. A Medián július közepén végzett el egy újabb felmérést: 1700 fős, reprezentatív mérést végeztek a választókerületben. Ez gyakorlatilag számokkal támasztja alá a bevezetőben említett megállapítást, a kormányváltók 45 százaléka Ungárra, 44 százaléka Czeglédyre szavazna – mindez hibahatáron belül van. A momentumos szavazóknál 62-32 százalékra áll az Ungár – Czeglédy meccs, az MSZP–Párbeszéd híveinél 52-46, a jobbikosoknál 49-40 ez az arány, a DK-szimpatizánsoknál érthető módon 27-66 ez az arány.  


A Medián mérése szerint kistelepüléseken élő ellenzékiek nagyobb arányban szavaznának Ungárra (58-32), Szombathelyen viszont Czeglédynek van jelenleg több választója (45-44). Czeglédy Csaba ismertsége nem meglepő, a politikus 1998 óta (egyetlen kivétellel) egyéni körzetben indult, és nyert is Szombathelyen. Hírnevét az általa működtetett munkaerő-közvetítő hálózat ügyében indult eljárások tépázták meg, ezzel együtt még mindig magas a támogatottsága Szombathelyen. Mindez azért is érdekes, mert az már a korábbi felmérésekből is kiderült, a DK-jelöltjének a többi párt szavazóinak körében nagyobb az elutasítottsága – viszont saját támogatóit jobban tudná mozgósítani.   

 

Jelen állás szerint egy ki-ki meccsen (Hende vs. Czeglédy, illetve Hende vs. Ungár) Hende megverné Czeglédyt (48-42), viszont a kormánypárti képviselő kikapna Ungártól (47-45). A kutatóintézet szerint azért van különbség a két jelölt között, mert Czeglédy Csaba személye megosztó az ellenzéki szavazók körében. (A Závecz legutóbbi kutatása szerint mindkét jelölt megverné a Hendét, Czeglédy pedig azt mondta a Telexnek, jövőre nem lesz jelentősége, hogy ki nyer az előválasztáson, mert bármelyik jelölt szinte százalékra pontosan ugyanannyi szavazatot tud majd begyűjteni.)


Hogy van-e kormányváltó hangulat, nos, arra az a válasz, hogy van is, meg nincs is. A válaszadók 48 százaléka örülne a jelenlegi kormánynak, 46 százalék viszont nem, a maradék hat százalék nem tudott erre a kérdésre választ adni. A jelöltek mellett a pártok támogatottságára is kíváncsiak voltak a kérdezők: a kerületben a Fidesz listájára 42, az ellenzékre 38 százalék szavazna, a Kétfarkú Kutyapárt 5, a Mi hazánk 4 százalékot vinne, bár itt Szombathelyen helybéli mihazánkost minden valószínűség szerint kevesen láttak.  


Az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek közül a kormányváltást akarók szavazatai közül Karácsony Gergely és Dobrev Klára 26, Jakab 21, Márki-Zay 8, Fekete-Győr András 3, Pálinkás József 4 százalékra számíthat. 


Az előválasztásra már lehet regisztrálni, a jelölteknek két hetük lesz (augusztus 23. és szeptember 6. között), hogy megszerezzék a megfelelő számú (400) ajánlást. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között, a második fordulót pedig október 4–10. között rendezik.


Nem tetszenek az elvonások


A kutatás nemcsak (elő)választási kérdésekkel foglalkozott. A válaszadók értékelhették a szombathelyi városvezetés munkáját 1-től 5-ig terjedő skálán (a nagyon elégedetlen és nagyon elégedett közötti tartományban). A teljes népességben 3,4-es átlagot kapott az önkormányzat. A fideszesek 2,8-ra az ellenzékiek 4-re, minősítették a munkát, míg a pártnélküli válaszadók átlaga 3,4.


A megkérdezettek egyáltalán nem tartják elfogadhatónak, hogy a kormány az elmúlt hónapokban forrásokat vont el a várostól (szintén ötös skálán: 1=egyáltalán nem tartja elfogadhatónak, 5=teljesen elfogadhatónak tartja), az átlag 2,2-re jött ki. (A kormánypárti érték 3,1, az ellenzéki 1,3, a pártnélkülieké 2, de a fideszesek 29 százaléka is 1-es és 2-es értéket jelölt meg.) Ami a politikusok népszerűségét illeti, dr. Nemény András polgármesterről a megkérdezettek 65 százaléka mondta, hogy szívesen látná fontos politikai szerepben. A többiek értékei: Hende 43, Ungár 35, Czeglédy 33 százalék. 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyász: elhunyt Csollány Szilveszter
Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
Közterület-felügyelet: érzik a polgárok bizalmát
Ágoston Sándor 2020. szeptember elsejétől látja el a Közterület-felügyelet irodavezetői feladatait. A december végi közgyűlésen számolt be a felügyelet azóta végzett munkájáról. Most lapunknak is elmondta a legfontosabb változásokat és legnagyobb eredményeket.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
legfrissebbek
A magyar természetfotó nagydíja néven új elismerést alapít a Varázslatos Magyarország 
A díjazottak és a pályázati kategóriák dobogósainak képei a VM évente megjelenő természetfotó-albumában és az ország több prominens kiállítóhelyén megrendezendő kiállításán is előkelő helyet kapnak - áll az összegzésben. 
Online fogadóóra: koronavírus, buszközlekedés és beruházások
Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalán online fogadóórát tartott szerda este. Szóba került az új buszközlekedés, a koronavírus és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fejlesztési beruházásokat érintő felvetése is.
Otthon Centrum: a vidéki albérletpiacon nagyobb mértékben emelkedtek az árak a fővárosinál
A nagyobb vidéki városokban több mint 6 százalékkal emelkedtek az albérletárak.
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos címmel tart a Mesebolt Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház közös bemutatót vasárnap. Az óvodásoknak szóló történetet a 2017-es ősbemutató után 3 fiatal színésszel frissítették fel idén.
Von der Leyen a holokauszt-emléknapról: Európában ismét erősödik az antiszemitizmus
Az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélte: a koronavírus-világjárvány kezdete óta az antiszemita összeesküvés-elméletek és a dezinformáció rohamos terjedésnek indult.