km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Előjegyzés alapján kérhető az influenza elleni védőoltás

Előjegyzés alapján kérhető az influenza elleni védőoltás

Az influenza évtizedek óta életünk része, az ősz és a hideg idő beköszöntével szinte természetes, hogy beindul a szezonja. A szakemberek arra figyelmeztetnek, aki teheti, minél előbb adassa be magának a védőoltást, amely idén már mindenki számára ingyenes.

 

Október vége, november eleje az influenza elleni védőoltások beadásának kiemelt időszaka. Ennek az idén külön jelentőséget ad a koronavírus- járvány is, ezért mindenkinek ajánlják a betegség megelőzését szolgáló oltást az orvosok.


Nagy Éva háziorvos az SZTV érdeklődésére elmondta, ha valaki megkapja az influenza elleni védőoltást, akkor legalább egy szezonális fertőző betegség ellen védve lesz. Ha valaki az influenzát és a koronavírust is elkapja, akkor a két betegség együtt a tüneteket súlyosbítja, a beteg állapota kritikus helyzetűvé válhat.


A legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat. Most már nem csak ők, hanem mindenki más is térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz, aki élni akar ezzel a lehetőséggel.


„A védőoltást egyre többen kérik, tehát eddig is több száz idős embert oltottunk be minden évben. Most viszont egyre többen jelentkeznek, már most csörög a telefon, hogy mikor jöhetnek védőoltásra. Előjegyzés alapján fogjuk oltani a betegeket. Nem kell várni, nem is szabad a váróban három betegnél többnek egyszerre tartózkodni” – tette hozzá a háziorvos. 


Az oltásra jelentkezni és időpontot kérni telefonon a háziorvosi rendelőkben lehet. Fontos szabály, hogy a lázas, felső légúti, hurutos panaszokkal küzdőket ezúttal sem oltják be, megvárják, míg elmúlnak a tünetek. Ugyanez igaz a koronavírusos, illetve koronagyanús betegekre.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Szexet ajánlott egy apácának és egy kiskorúnak Budaörsön
Vádat emelt a Budaörsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tavaly májusban szexet ajánlott egy apácának, novemberben pedig egy kiskorút próbált rávenni közösülésre Budaörsön - tudatta a Pest Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.