km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Előjegyzés alapján kérhető az influenza elleni védőoltás

Előjegyzés alapján kérhető az influenza elleni védőoltás

Az influenza évtizedek óta életünk része, az ősz és a hideg idő beköszöntével szinte természetes, hogy beindul a szezonja. A szakemberek arra figyelmeztetnek, aki teheti, minél előbb adassa be magának a védőoltást, amely idén már mindenki számára ingyenes.

 

Október vége, november eleje az influenza elleni védőoltások beadásának kiemelt időszaka. Ennek az idén külön jelentőséget ad a koronavírus- járvány is, ezért mindenkinek ajánlják a betegség megelőzését szolgáló oltást az orvosok.


Nagy Éva háziorvos az SZTV érdeklődésére elmondta, ha valaki megkapja az influenza elleni védőoltást, akkor legalább egy szezonális fertőző betegség ellen védve lesz. Ha valaki az influenzát és a koronavírust is elkapja, akkor a két betegség együtt a tüneteket súlyosbítja, a beteg állapota kritikus helyzetűvé válhat.


A legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat. Most már nem csak ők, hanem mindenki más is térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz, aki élni akar ezzel a lehetőséggel.


„A védőoltást egyre többen kérik, tehát eddig is több száz idős embert oltottunk be minden évben. Most viszont egyre többen jelentkeznek, már most csörög a telefon, hogy mikor jöhetnek védőoltásra. Előjegyzés alapján fogjuk oltani a betegeket. Nem kell várni, nem is szabad a váróban három betegnél többnek egyszerre tartózkodni” – tette hozzá a háziorvos. 


Az oltásra jelentkezni és időpontot kérni telefonon a háziorvosi rendelőkben lehet. Fontos szabály, hogy a lázas, felső légúti, hurutos panaszokkal küzdőket ezúttal sem oltják be, megvárják, míg elmúlnak a tünetek. Ugyanez igaz a koronavírusos, illetve koronagyanús betegekre.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.
Betontuskónak csapódott egy árokba sodródó Fiat Vasasszonyfa határában
A sofőr egy jobbra ívelő kanyarban vesztette el az uralmát a jármű irányítása felett. Az autó a menetirány szerinti jobb oldalon tért le az útról és a felázott árokba sodródott, ahol egy nem várt szilárd akadályba ütközött, írja a 112press.hu.