km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Elmarad az idei Savaria Történelmi Karnevál

Elmarad az idei Savaria Történelmi Karnevál

Elmarad az idei Savaria Történelmi Karnevál, szeptemberben viszont egy másik rendezvénnyel kedveskednek a szombathelyieknek, ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. igazgatója.

 

Dr. Nemény András polgármester bejelentette, Szombathely idén nem rendezi meg a Savaria Karnevált. Hozzátette, a járványhelyzet miatt nem tudtak más döntést hozni a karnevállal kapcsolatban. Több százezres rendezvényről van szó, melyen sok külföldi is részt vesz, a biztonsági előírásokat, szabályokat pedig egy ilyen kaliberű rendezvénynél nem lehet tartani. Hozzátette, nem akartak olyan helyzetbe kerül, hogy egy esetleges gócpont alakuljon ki, s tragédia legyen belőle, erre a világban láthattunk már példát. Elmondta, a karnevált nem lehet pótolni, viszont mindenképpen szeretnének adni valamit a szombathelyieknek. 


Egy más típusú rendezvényt hoznak létre, mely élményt adhat, segítheti a kereskedőket, de kíméli  a pénztárcákat is.  Erről Horváth Soma alpolgármester beszélt. Visszautalt arra, hogy a koronavírus-járvány a város kulturális, művészeti életében nehézségeket okozott, az új rendezvénnyel szeretnének a helyi zenekaroknak, művészeknek, fellépőknek teret adni. Az új rendezvény szeptember közepén lenne, a részletekről nyár végén számolnak majd be. 


Grünwald Stefánia megköszönte mindenki türelmét, mivel rengeteg megkeresés érkezett az elmúlt időben a karnevállal kapcsolatban, de tudatosan nem adtak ki információt a pletykák elkerülése miatt. Szerettek volna minél előbb A-t vagy B-t mondani, ezért állásfoglalást kértek a hatóságoktól, de konkrét választ ebben a helyzetben senki nem mert mondani. Így az egyetlen lehetőség a karnevál lemondása maradt. Az új rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte még, nem a karnevál "kistestvére" lesz, nem szeretnék helyettesíteni a város legnépszerűbb eseményét.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet
Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál
Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: kinyit a Víztorony és a KRESZ-park, megrendezik a kék sétát az autizmussal élőkért, húsvétra hangolódhatunk, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.