km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Ellenzéki vezető a város élén: Nemény András Szombathely új polgármestere (interjú)

Ellenzéki vezető a város élén: Nemény András Szombathely új polgármestere (interjú)

Három jól felkészített polgármesterjelölt közül választhattak a szombathelyiek múlt vasárnap az időnként hektikus kampányidőszak után. Balázsy Péter (Fidesz) és Nemény András (ÉSZ!) között néhány száz szavazat döntött az utóbbi javára (Koczka Tibor – független – a 3. helyen végzett), így ellenzéki vezető irányítja a várost. Szombathely új polgármestere kedden válaszolt lapunk kérdéseire.

– Hogyan értékeli a lezajlott kampányt?


– A választók is értékelték, a miénkre egyébként sokan mondták, hogy soha nem volt ennyire profi. Ez azért esik jól, mert nem külsős cég működtetette, hanem a közvetlen csapatom és én.


– Volt-e olyan kampányelem, amire azt mondja most, hogy feleslegesnek bizonyult?


– Nem jut eszembe ilyen. Ugyan maximalista vagyok, és akadnak még fel nem használt ötletek, de az eredmények azt mutatják, nem baj, hogy ezek a tarsolyban maradtak.


– A klasszikus sportújságírói kérdés: mit éreztek a választás éjszakáján, gondolták, hogy meglesz a győzelem?


– Amikor a magas részvételi arányt megláttuk, akkor világossá vált, hogy annyi szavazat kell a polgármesteri győzelemhez, amennyit még soha, senki nem kapott. Ezért mondtam, hogy akárki nyer, hatalmas legitimációval rendelkezik. Az ellenem folytatott hihetetlenül negatív, karaktergyilkos kampány (ilyen Szombathelyen sohasem volt még) után ennyi szavazatot kapni, nos, ez az igazi felhatalmazás. Mondhatni, kimaxoltuk az eredményt, úgy számoltuk egyébként, 17 ezer voks kell a győzelemhez, és nem tévedtünk nagyot. 


– Volt-e átszavazás egyik oldalról a másikra?


– Biztosan kaptunk jobboldali voksokat, különben nem jött volna össze ennyi szavazat. Szerintem Balázsy Péter kevesebb baloldali szavazót tudott megszólítani, inkább a személye miatt szavazhattak át.  


– Mivel kezdik vagy inkább folytatják a munkát?


– Hétfőn találkoztam Puskás Tivadarral, megkérdeztem mit gondol, honnét folytassuk, mi az, ami számára fontos, hiszen 9 évig volt a város polgármestere. Korrektül beszéltünk folyamatban lévő ügyekről, programokról, azért jelezte, hogy nem erre a beszélgetésre számított. Kedden a jegyzővel találkoztam, hiszen vannak operatív ügyek, amiket folytatni kell. Az élet megy tovább, a jövő hétre, október 23-ra meg kell szervezni az ünnepséget, a közgyűlést, átadás-átvétel lesz, rengeteg konkrét teendő van. Az első közgyűlésre SZMSZ-t kell alkotni, ki kell találni a városvezetés és a bizottságok struktúráját is. Mindenkivel személyesen beszélek, hogy aztán a megfelelő kereteket jó tartalommal tudjuk megtölteni. 


– Tudható-e, hogy kire számít alpolgármesterekként?


– Én már tudom, de ezek a megbeszélések kedden kezdődnek el, előre senkinek nem ígértem semmit. Amíg ezeket nem folytattam le, nem akarok semmit nyilatkozni. 


– Tehát előzetes ígéret és paktum nélkül vágott bele a kampányba.


– Se egyik, se másik nem volt.  A választási eredmény után látszik csak, milyen az ideális szervezet, milyen lehetőségek vannak. 


– Sok ígéret hangzott el a kampányban a választók felé, ezeket számon kérhetőnek nevezte. Ilyen az útfelújítások, közlekedés kérdése.


– Az útfelújításokról erre az évre megszületett a döntés, a kivitelezést tudjuk megsürgetni. A következő költségvetésbe még többet teszünk be erre a célra. Úgy igyekszünk dönteni, hogy minden városrészből kerüljenek be a felújításba utak, járdák, fontossági sorrendben, függetlenül a képviselő pártszínétől. Közlekedési koncepció: az első közgyűlésen tárgyalunk róla, mindenképpen szeretnénk kikérni az érintettek véleményét, például az utcák egyirányúsításánál. Ennek része az ingyenes parkolás, megnézzük, milyen hatásai vannak, de tartjuk az ígéretünket. 


– Tömegközlekedés: a Fidesz jelöltje azt mondta, a kormány elektromos buszokra ír ki hamarosan pályázatot, és már tárgyalt is erről.


– Ezt meg kell néznem pontosan, de minden jó ötletre nyitottak vagyunk, és ha valaki tud ebben lobbizni, igénybe vesszük a segítségét. Amit én ígértem, hogy környezetkímélővé alakítjuk a buszokat, ezt mindenképpen elkezdjük. 


– Riválisa, Balázsy Péter, csaknem ugyanannyi szavazatot kapott, mint ön. A Fidesz jelöltjének komoly kormányzati és brüsszeli kapcsolatai is vannak. Számít-e az ő munkájára?


– Neki el kell döntenie, hogy politikusként dolgozik-e tovább. Ha így dönt, akkor számítok rá. Tisztességes embernek tartom a negatív kampány ellenére. Azt gondolom, ha ő maga dönthetett volna egyedül, sok minden másképp alakult volna.  A munkáját szívesen fogadnám a város érdekében. 


– A térség kormánypárti képviselője, Hende Csaba is megkerülhetetlen. Ő egyébként a választások éjszakáján felajánlotta az együttműködését…


– …egy hazaárulónak, merthogy a Fidesz programismertető gyűlésének a közönsége annak nevezett, az ő közreműködésével.  Azt gondolom, hogy Hende Csabáról a választók döntöttek, neki nagy szerepe volt abban, hogy így alakultak a dolgok. Vagy megváltozik, vagy eltávolítják, sokkal könnyebb lenne a helyi közélet, ha ő nem akarná irányítani a Fidesz-frakciót, ami egyébként nem is az ő dolga. 


– Van még egy szereplő, aki nehezen sorolható be a szombathelyi politikai felállásba, az LMP-s országgyűlési képviselő, Ungár Péter, aki elég mélyen beleállt a kampányba. Ő milyen szerepet kap a rendszerben?


– Semmilyen ígéretet nem tettem neki, ő pedig semmit nem kért. Együtt akart örülni velünk, és ez ennyi volt. Kétségtelenül segített, önzetlenül tette, de ő nem vesz részt a szombathelyi munkában. Országgyűlési képviselőként aktív volt itt is, más kérdés, hogy a másik oldal ezért patás ördögként igyekezett feltüntetni. 


– Olyan helyzet állt elő, hogy a kormánypárti fölény ellenére több jelentős város ellenzéki vezetést kapott. Itt is elhangzott a kampány előtt, hogy így nehéz lesz az együttműködés a városvezetéssel. 


– Eddig sem arra kaptunk támogatást, amire kértünk, lásd stadion. Másrészt annyi településen döntöttek ellenzéki városvezetés mellett a választók, hogy ennyi helyet már nem lehet kihagyni a fejlesztésekből, mert azt keményen megbüntetik a választók, hiszen 2,5 év múlva országgyűlési választás lesz. Semmi nem garantálja, hogy a kormány utána is a helyén marad. Az országgyűlési képviselők sem akarnak leállni munkával, hiszen akkor nem tudnak eredményekről beszámolni a választóknak. A miniszterelnök is békülékeny hangot ütött meg. 


– Elég heterogén szövetség állt össze a választásra, mennyire lehet az Éljen Szombathely! szövetséget egyben tartani?


– Soha nem volt még ilyen erős, összekovácsolódott csapat a város élen. A volt képviselőink mind nyertek, három új ember is bekerül a közgyűlésbe, könnyű helyzetben vagyok, hiszen egységes társaságot vezetek, és önmagunkban van 11 szavazatunk. Ám én mindig meg akarom teremteni a legnagyobb konszenzust, beleértve a Fidesz-frakciót is. Aki dolgozni akar, kap feladatot.


– Szombathelyen nagy falat a sport, különösen a csapatok és a létesítmények fenntartása. Ebből kiemelkedik az NB I-es női kézilabda, ami Répcelakra kényszerült.


– Az SZKKA hazai meccseit, amilyen gyorsan csak lehet, visszahozzuk Szombathelyre. Ugyanez vonatkozik az edzéslehetőségekre is. A sportkomplexummal az a gond, hogy az ügyvezető nem tartotta be a közgyűlési döntést, és így nem lehet vele együttműködni, ezt korábban is mondtam. Nem láttam erőfeszítését, hogy az állami és önkormányzati pénzen kívül milyen forrásokat akarna bevonni az üzemeltetésbe. 


– Puskás Tivadar azt nyilatkozta, jó anyagi helyzetben adja át a város kulcsát. Egy esetleges gazdasági válság azonban felemésztheti a városvezetés politikai tőkéjét is. 


– Fel kell készülnünk mindenféle helyzetre. A városvezetésnek figyelnie kell a helyi cégekre, továbbá előre kell tekintenünk és lépnünk. Olyan digitális képzőközpontban gondolkodunk, amilyennel a burgenlandi tartományi kormány már rendelkezik. Rengeteg kiaknázatlan iparterületünk van, tudunk cégeket idehozni. Így, ha lesz is válság, azt együtt már könnyebben menedzseljük. Az iparűzési adó valóban magas, de elég jelentős hányadot vonnak el belőle, folyamatosan. Racionálisabb költségvetést állítunk össze, lesz benne tartalék.


– Mennyire tervez átlátható működést? A kormánypárt nem igazán kereste a nyilvánosságot, vagy ha igen, akkor szelektált a sajtó szereplői között.


– Minden választó számára láthatóan akarunk dolgozni. Én senkit nem zárok ki a nyilvánosságból. Rendszeresen számolunk be a működésünkről, ennek rendszerét most állítjuk össze.  Nem az az erős, aki minden ellenfelét kiszorítja, hanem az, aki engedi a másik oldalt is lehetőséghez jutni és kérdezni. Ettől mi csak többek leszünk.
 

Török Tibor
Fotó: Nagy Jácint


 

kapcsolódó cikkek
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!
Bármelyik eddigi polgármester-választást megnyerte volna Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje a rá leadott 16 363 vokssal, ami 10 százalékkal több, mint a fideszes jelöltekre leadott szavazat, azonban most kikapott a 399 szavazattal többet szerző Nemény Andrástól (ÉSZ!). Balázsy Pétert szerdán kérdeztük a hétvégi szavazásról.
címkék
kapcsolódó cikkek
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!
Bármelyik eddigi polgármester-választást megnyerte volna Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje a rá leadott 16 363 vokssal, ami 10 százalékkal több, mint a fideszes jelöltekre leadott szavazat, azonban most kikapott a 399 szavazattal többet szerző Nemény Andrástól (ÉSZ!). Balázsy Pétert szerdán kérdeztük a hétvégi szavazásról.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.
Busszal ütközött, és árokba csapódott egy Skoda Sorokpolány közelében
A személyautó érintőlegesen ütközött a busz oldalával, kiszakadt a kereke, és a menetirány szerinti bal oldali árokba csapódott.