km/óra
  2020.10.19., hétfő  •  Nándor napja
Ellenzéki előválasztás dönthet Hende Csaba kihívójáról Szombathelyen

Ellenzéki előválasztás dönthet Hende Csaba kihívójáról Szombathelyen

Ellenzéki előválasztáson döntenék el, hogy ki legyen Hende Csaba (Fidesz-KDNP) kihívója a Szombathelyen és környékén, az 1-es választókörzetben 2022-ben, az országgyűlési választáson. Ungár Péter (LMP), Czeglédy Csaba (független önkormányzati képviselő), Bana Tibor (volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő) és Iker Áron (Momentum) esélyeit közvélemény-kutatáson mérték be. 

A kutatásból kitűnik, hogy az önkormányzati választáson bevált ellenzéki összefogást (ami nem volt teljes ugyan) az ellenzéki szavazók díjazták, az egy-egy elleni harcot támogatnák 2022-ben is.


LMP szombathelyi szervezete által rendelt, a Závecz Research-felmérés május 11 és 17. között készült a város felnőtt népességét reprezentáló 700 fős mintán. Az eredményeket és a megállapításokat az index.hu ismertette. 


Ebből kiderül, hogy az októberben megválasztott ellenzéki városvezetés a válaszadók 92 százaléka szerint jól kezelte a járványhelyzetet. A hírportál által lehozott adatok szerint még mindig a Fidesz a legerősebb Szombathelyen, az ellenzéki pártok együtt viszont már megközelíthetik, és elég magas a párt nélküliek tábora.


Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, akkor így alakulnának a szavazati arányok:

Fidesz 32 %
DK 7 %
Momentum 6%
Jobbik 5 %
MSZP 4 %
Kétfarkú Kutyapárt 4%
Mi hazánk 2%
LMP 2%
Párbeszéd 2%
Egyéb párt 2%
Bizonytalan 22%
Titkolózó 10%
Nem menne el 3%
 

A Závecz-elemzés a szombathelyiek többsége, 54 százaléka egyetért azzal, hogy az ellenzék mindenhol egy közös jelöltet kell indítania a Fidesz-jelölttel szemben. A közös jelöltek iránti igény kimagasló az ellenzék hívei körében – 76 százalékuk szeretné ezt a megoldást, de a párt nélküliek többsége (60 százaléka) is helyeselné a „ki-ki” alapon történő versengést.


A kutató bemérte, hogy kik a legismertebb a szombathelyi, vagy az itt tevékenykedő politikusok közül. Czeglédy Csaba 97, Hende Csaba 95, Nemény András 94 százalékos ismertsége nem meglepő, de közismert személynek számít Balázsy Péter és Ungár Péter is, 84 és 75 százalék hallotta nevüket. A Jobbikból nemrég kilépett helyi parlamenti képviselő Bana Tibort 59, a momentumos Iker Áront a megkérdezettek 15 százaléka ismeri.


Egy ellenzéki előválasztáson a szombathelyiek 38 százaléka venne részt, az ellenzéki szavazók közül 84 százaléka ígérte a részvételét. A mostani adatok szerint a független, ám a DK támogatását biztosan élvező Czeglédy Csaba és az LMP-s Ungár Péter között dőlne el egy előválasztás, bár nagyon sok a bizonytalan választópolgár. A részvételt ígérők 22 százaléka Czeglédyre, 18 százalék Ungárra voksolna, miközben Bana Tiborra 8, Iker Áronra pedig a biztosan előválasztók 1 százaléka.


Czeglédy és Ungár az ellenzéki szavazók körében szinte azonos támogatottságot élvez, ám Czeglédyt a pártnélküliek nagyobb körben támogatnák. Az elemzés arra is kitér, hogy ha két jelölt – egy fideszes és egy ellenzéki – indulna csak a következő parlamenti választáson, akkor így alakulnának a szavazati arányok:

Hende - Ungár 41-39
Hende - Czeglédy 41-30
Hende - Bana 41-29
Hende - Iker 41-17


Az index.hu megszólaltatta Ungár Pétert is: 

–    Értelemszerűen el kell kezdeni a felkészülést az ellenzéknek a 2022-es választásra, és ez elsősorban helyi szintű készülést jelenthet most – mondta az LMP politikusa. – Részletekről egyelőre nem beszélek, de az biztos, hogy 2022 tétje Szombathely számára az, hogy Hende Csaba helyett egy elkötelezett, megfelelő képviselője legyen ennek a választókörzetnek.


Czeglédy Csaba így kommentálta kutatást a híroldalnak:

–    Az elmúlt hónapokban is volt gondolkodás, beszélgetések arról, hogy miután a fővárosban láthatóan sikerrel járt az előválasztás rendszere. Mindenképpen jó lenne, ha Szombathelyen is nyíltan, demokratikus keretek között megmérettetnék magukat azok, akik az ellenzéki pártok közös jelöltjeként kívánnak indulni 2022-ben. Jó lenne, ha erre már jövő tavasszal sor kerülne, mert így az előválasztáson nyertes jelöltnek lenne egy éve elmagyarázni, hogy Hende Csaba hogyan nem képviselte a szombathelyiek, illetve a választókerület egyéb településein élők érdekeit.


Jobboldali közéleti személyiségekkel beszélgetve vetődött fel, hogy az elemzés Hende Csaba újraindításával számol, azonban erről konkrét információval senki nem tudott szolgálni. Hogy valóban Hendét indítja-e a Fidesz 2022-ben, arra egyik beszélgetőpartnerünk azt mondta: erre a kérdésre jelenleg  csak ketten tudnának igennel vagy nemmel válaszolni: Orbán Viktor és a jóisten.

 

Borítókép: Bokányi Adrienn (ÉSZ!) és Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) tavaly október 13-án, az önkormányzati választás után Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pedagógusok Szakszervezete: három tanár halt meg eddig koronavírusban, az egyikük Vas megyei
A Pedagógusok Szakszervezete három olyan tanárról tud, akik igazoltan koronavírus-fertőzés következtében haltak meg.
A Markusovszky kórház celldömölki telephelyén átmenetileg szünetelnek az ellátások
55 új fertőzött Vasban, 1293 Magyarországon, 33-an meghaltak
1293 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 33 krónikus beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 953-ról 1008-ra nőtt.
Operatív törzs: csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni
Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
50 új fertőzött Vasban, 1025 Magyarországon, 28-an meghaltak
1025 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 28 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 865-ről 915-re nőtt.
legfrissebbek
Az OTP a bíróságon fog hadakozni Horvátországgal
Az OTP Bank Nyrt. közleményben tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen.
Bukarestben keddtől bezárják az iskolákat, kötelezővé válik a maszkviselés
Bukarestben a koronavírus-járvány miatt keddtől kezdődően közterületen - vagyis a lakáson kívül mindenütt - kötelezővé válik a védőmaszk viselése, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig online folytatódik.
Nemzetek Ligája: kilenc helyet előrelépett a magyar válogatott
A magyar labdarúgó-válogatott kilenc helyet előrelépve a 23. helyen áll a Nemzetek Ligája rangsorában.
Eláll népszavazási kezdeményezésétől a DK
Eláll az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási kezdeményezésétől a Demokratikus Koalíció, mert az valószínűleg nem lenne lebonyolítható jelentős járványügyi kockázatok vállalása nélkül.
Az Egyesült Államok továbbra sem nézi jó szemmel az iráni fegyverbizniszt
Az Egyesült Államok továbbra is szankcionálja az Iránnak történő fegyvereladást - hívta fel a figyelmet Mike Pompeo, amerikai külügyminiszteri.