km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Ellenzéki előválasztás 2021: az MSZP-Párbeszéd és az Új Világ Néppárt is bemutatta a jelöltjeit

Ellenzéki előválasztás 2021: az MSZP-Párbeszéd és az Új Világ Néppárt is bemutatta a jelöltjeit

Jelöltbemutatási nagyüzem volt Szombathelyen hétfőn: az MSZP és Párbeszéd mellett az Új Világ Néppárt is bejelentette, kiket indít az ellenzéki előválasztáson ősszel. Az 1-es választókerületben várható a legnagyobb csata, itt  Ungár Péter (akit az LMP,  az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik támogat) és dr. Czeglédy Csaba (DK-támogatással) is rajthoz áll. 

 

A város után az ország


Kormányváltásra készül az MSZP és a Párbeszéd. Hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be a támogatásukkal Vas megye három választókerületében az előválasztáson induló jelölteket. 


-    Olyan jelölteket támogatunk, akik ismertek, elismertek és elkötelezettek a kormányváltás irányában. Komoly esélyük van az előválasztási győzelemre – mondta bevezetőjében Horváth Soma, az MSZP Vas megyei elnöke. Szombathelyen már sikerült leváltani a jobboldalt, az MSZP-Párbeszéd-együttműködés most kormányváltásra készül.


-    Szombathelyt már megérintette a változás szele, hiszen az önkormányzati választáson a szavazók leváltották a Fideszt.  Az új városvezetés népszerűsége töretlen, szeretnék, ha nemcsak a városban, hanem a térségben és az országban is az embereket képviselné a politika – mondta a sajtótájékoztatón Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a jelölteket bemutatón rendezvényen, amelyet komoly médiaérdeklődés kísért. - Olyanok ülnek ennél az asztalnál, akiknek a miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, aki egy zöld baloldali politikát képvisel, a többséget szeretné képviselni a kisebbséggel szemben. Az ország 99 százalékát szeretné képviselni a harácsoló, önző és öncélú politikát folytató 1 százalékkal szemben. Ideje lenne, ha a politika végre az emberekről lenne, értük lenne a politika.

 

Az MSZP társelnöke arról is beszélt, hogy sorsdöntő választás előtt áll az ország, a tét az, hogy folytatódik-e az autoriter, mindent kontrolláló rendszer, vagy Magyarország visszatérhet a demokratikus útra. Az MSZP-Párbeszéd olyan jelölteket támogat, akik Karácsony Gergely miniszterelnökségével képesek a társadalmi megosztottságot megszüntetni. 


Vas megye 3-as választókerületében (Vas megye déli része) Szombathely egykori polgármestere, volt országgyűlési képviselő, Ipkovich György indul, aki a környezetvédelmet és a közlekedést tartja fontos feladatának a Szentgotthárd, Őrség, Körmend, Vasvár térségben. A 2-es választókerületben, Észak-Vas megyében Hencz Kornél indul, aki Celldömölk alpolgármestere, a Súlyemelő Szövetség országos alelnöke. 

 

Dr. Ipkovich György (balról), Hencz Kornél, Kunhalmi Ágnes és Ungár Péter Fotó: Nagy Jácint
Dr. Ipkovich György (balról), Hencz Kornél, Kunhalmi Ágnes és Ungár Péter Fotó: Nagy Jácint
 

Az 1-es választókerületben az MSZP-Párbeszéd összefogás jelöltje a zöld baloldali politikus, az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter. Ungárt a Jobbik is támogatja, ezt a közelmúltban jelentette be Jakab Péter pártelnök. A sajtótájékoztatón elhangzott, a szombathelyiek hangját ő vitte be legharsányabban a Parlamentbe, sokszor emelt szót a szociális dolgozók, a rászoruló gyermekek érdekében. Ungár Péter arról beszélt, hogy  Szombathelyt Hende Csaba személyében olyan politikus képviseli, aki nem tudott forrásokat szerezni a városnak. A kormány az intézkedéseivel több mint 3 milliárd forintot vont el a vasi megyeszékhelytől, emiatt az önkormányzat nem tud megfelelő szintű szolgáltatásokat nyújtani a polgárainak. Ungár úgy fogalmazott, amíg a környező városok (Zalaegerszeg, Győr, Veszprém, Székesfehérvár) kapott kompenzációt a kieső bevételek miatt, addig Hende Csaba nem tudta ezt elérni, ezért vissza kell szerezni a városban és a térségben élők adójából elvont pénzeket. Ungár Péter azt mondta, reméli, ezért képviselőként Karácsony Gergely miniszterelnöknél kell majd kilincselnie. 

 

Dr. Czeglédy Csaba az 1-es körzetben indul a DK támogatásával


A szombathelyi 1-es választókerületben a DK-támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson dr. Czeglédy Csaba. A független önkormányzati képviselő (egyéni körzetben nyert) Ungár Péterrel mérkőzik meg az előválasztáson. Utoljára februárban írtunk a választási esélyekről, akkor az látszott, hogy három ellenzéki politikusnak (Czeglédy, Ungár, László Győző) van győzelmi esélye Hende Csaba ellen. A cikket itt lehet elolvasni. 


Czeglédy Csaba is megkezdte az ellenzéki elővoksolásra a felkészülést, bő egy héttel ezelőtt a Derkovits-lakótelepen Ungár Péterrel egymás mellett kampányoltak. Czeglédy ezt írta a Facebook-posztján:


Ki gondolta volna még pár éve, hogy egymás mellett fogunk kampányolni a Derkovits-városrészen. Ellenfelek vagyunk, de szövetségesek is.


 

 

Az Új Világ Néppárt is rajthoz áll


Mindhárom Vas megyei választókerületben indít jelöltet az Új Világ Néppárt az előválasztáson. Pálinkás József elnök, miniszterelnök-jelölt ma Szombathelyre látogatott, tárgyalt Nemény András polgármesterrel, és bemutatta a párt vasi képviselőjelöltjeit a sajtó képviselőinek.
 

Egy éve alakult meg az Új Világ Néppárt Pálinkás József akadémikus elnökletével, amely az ellenzéki összefogás tagjaként, a polgári értékek mentén valós alternatívát kíván nyújtani a választóknak a jelenlegi kormánypárttal szemben.


Vas megye 1-es számú választókerületében Koczka Tibor indul. Szombathely korábbi alpolgármestere azt mondta, tudásalapú társadalmat kell építeni és visszaadni az önkormányzatok autonómiáját. A 2-es választókerület jelöltje Molnár Miklós lesz, aki a mikro- és középvállalkozások megtelepedését, valamint az összehangolt térségi fejlesztést emelte ki célként. A 3-as számú választókerületben Horváth József Áron méreti meg magát. A 23 éves vegyészmérnök szerint a vidéki infrastruktúra, a turizmus és a szolgáltatások javítása elsődleges.


Pálinkás József (balról), Koczka Tibor, Molnár Miklós, Horváth József Áron
Pálinkás József (balról), Koczka Tibor, Molnár Miklós, Horváth József Áron  Fotó: Nagy Jácint

 

Pálinkás József délután Nemény Andrással tárgyalt. A polgármester azt kérte a miniszterelnök-jelölttől, hogy megválasztása esetén az önkormányzatok kapják vissza jogaikat. Nemény emlékeztetett rá, hogy Karácsony Gergelyt támogatja, de el tudja fogadni más nagytudású, széles látókörű ember jelöltségét is, mint amilyen Pálinkás. A pártelnök úgy fogalmazott: össze kell fogniuk a másként gondolkodóknak, és egy kiszámítható, működőképes rendszert kell felépíteni. Az önkormányzatoknak vissza kell kapniuk minden olyan feladatot, amit el tudnak látni, köztük az oktatást is.


Az előválasztás menete


Az első fordulót szeptember 18–26. között, a második fordulót október 4–10. között rendezik.


A miniszterelnök-jelölt személye kétfordulós választáson dől el, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.
Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást. Ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan húszezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében négyszáz helyi ajánlást jelent.


Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a tizennyolcadik életévüket.


Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül, és a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot.


Online és személyesen is lehet majd regisztrálni és szavazni.

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.