km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Ellenzék: nem szólalhattak fel a meghívott polgármesterek és szakszervezeti vezetők a költségvetési bizottság ülésén

Ellenzék: nem szólalhattak fel a meghívott polgármesterek és szakszervezeti vezetők a költségvetési bizottság ülésén

Parlamenti ellenzéki frakciók, a DK, a Jobbik, az MSZP és az LMP közösen tiltakozott az ellen, hogy az általuk meghívott polgármesterek és szakszervezeti vezetők nem mondhatták el a jövő évre javasolt büdzséről alkotott véleményüket az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén.

 

A bizottsági ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Varju László, a testület DK-s elnöke felháborítónak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők szavazatukkal megakadályozták a vendégek felszólalását. Hozzátette, bízik abban, hogy a költségvetési javaslathoz benyújtott több mint 800 ellenzéki módosító indítvány világos jelzés a kormány számára.
    

Lengyel Róbert (Becsülettel Siófokért Egyesület), Siófok polgármestere azt emelte ki, hogy a meghívott polgármesterek több százezer választót képviselnek, de a bizottság fideszes többsége mégsem adott lehetőséget nekik, hogy elmondhassák véleményüket. Úgy fogalmazott: ezek a kormánypárti politikusok nem csak őket "ütötték arcul", de azt a sok százezer szavazót is, akiket a meghívottak képviselnek.
    

Szűcsné Posztovics Ilona (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd), Tatabánya polgármestere azt mondta, nekik az érdekük, hogy a helyben termelt források felhasználásáról ők döntsenek, és ne kelljen odaadniuk a reklámadót, a gépjárműadót, az idegenforgalmi adót és a helyi iparűzési adó 25 százalékát. Tatabánya az elmúlt 30 évben maga építette ki az ipari parkját, vállalkozóit maga segíti és a válsághelyzetben is meg tudták oldani a város problémáit - közölte. Ehhez önálló forrásokra van szükségük, nem pedig olyanokra, amit az Országgyűlés majd "pántlikázva" ad vissza - szögezte le.
    

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere úgy fogalmazott: "133 bátor fideszes elég bátornak mutatkozik arra, hogy elvegyen az emberektől, az önkormányzatoktól 160 milliárd forintot", ahhoz viszont nem elég bátrak, hogy meghallgassák az emberek, az önkormányzatok képviselőit arról, hogy ez miért rossz. Ehhez még társul egy "perverz szolidaritás", mert miközben a kormányzat 160 milliárdot elvon szolidaritás címén, 83 milliárd forintot "a haverok szállodáira" költ - jelentette ki a politikus.
    

Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere azt mondta, hogy ez a javaslat az önkormányzatok kivéreztetésének az egyik utolsó lépése. A kormány a kerületekben, városokban, községekben élő emberek szabadságát veszi el szerinte.
    

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges anyagok és technika biztosítása, valamint a laboratóriumi vizsgálatok elvégzése a kormányhivatalok feladata lenne, de a kormány a XI. kerület rendelőintézetének eddig egyetlen egy maszkot sem biztosított.
    

Csőzik László (LMP-Jobbik-DK-MSZP-CÉL-Momentum-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-Magyar Liberális Párt) érdi polgármester szerint elvesznek Érd lehetőségei arra, hogy fejleszteni tudjon és működtesse az intézményrendszerét. A Fidesz 1998 és 2020 között módszeresen "kiszárította" a fővárost, de a 2002-es választáson Budapest visszavágott, mert akkor egy nagyarányú ellenzéki győzelem született - mondta.
    

Horváth Jácint, Nagykanizsa DK-s önkormányzati képviselője, az EU régiók bizottságának tagja azt mondta, hogy felkérték az európai településeket tömörítő testület, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a magyar városok és falvak ne szenvedjenek hátrányt.
    

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa - Tiszta Vásárhelyért Egyesület), Hódmezővásárhely polgármestere szerint Magyarországon nem egy alulról felfelé építkező, a települések autonómiáját biztosító rendszer épül ki, hanem egy felülről lefelé, "párttitkárokra és tanácselnökökre épülő rendszer". Amennyiben a kormány nem hallgatja meg az embereket, akkor a polgárok 2022-ben "más módon" fogják az értésükre adni, hogy nem egy ilyen világot képzeltek el a rendszerváltozáskor - tette hozzá.
    

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, három kiemelten fontos ügyet szeretett volna szóba hozni a bizottsági ülésen. Hangsúlyozta, hogy növelni kell az álláskeresési támogatás hosszát, emelni kell a minimálnyugdíjat és a nyugdíjemeléseknek követniük kell a béremelkedéseket.

Az ellenzék számára ez azt a tanulságot hordozza, hogy csak közösen, együttes fellépéssel és erődemonstrációval tudnak eredményt elérni - összegezte véleményét a képviselő. (MTI)

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.