km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Elkezdődött a horgászati szezon

Elkezdődött a horgászati szezon

Amint beköszönt a jó idő, kezdetét veszi a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének halasítási programja. Hagyományosan a tavaszi haltelepítésekkel elindult a horgászszezon Vas megyében. A március 15-ei ünnepi hosszú hétvégére 150 mázsa, néhány héttel később további 47 mázsa ponty érkezett a vasi tavakba, folyóvizekbe. Bár a hal ára tavaly óta emelkedett, és a beszerzése is nehézkes, a szövetség április végéig összesen 300 mázsa ponty kihelyezését tervezik.


A haltelepítés látványos mozzanata ezúttal is népes közönséget vonzott a tartálykocsi érkezésekor a Csónakázótó Árpád utca felőli oldalára. Az érdeklődők lelkesen fotózták, a gyerekek meg is simogathatták a halakat, amelyek a vasi szövetség régi partnerétől, a zalaszentgróti halgazdaságból érkeztek. A Csónakázótóba 15, a horgásztóba 6 és fél, az Újperinti I-es tóba 7 és fél mázsa háromnyaras, fogható méretű, 2 kg-ot meghaladó súlyú ponty került. Nagyrészt tőpontyok érkeztek, hiszen erre van igény a horgászok részéről. A telepítést követően ezúttal sem rendeltek el tilalmat, a pecások azonnal megpróbálhatták horogra csalni a friss állományt. 

 

– Nehéz évünk lesz, most tavasszal 10-15 százalékkal emelkedett a hal ára – mondta el Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. – Tavaly volt egy állami intervenciós haltelepítés, a termelőknél ragadt állományt helyezték ki a vizekbe országszerte, így Vas megyében is. Ilyen idén biztosan nem lesz, mert nemhogy többlet, de inkább halhiány tapasztalható a piacon. Emiatt lehetnek olyan vizek, ahová nem jut annyi hal, amennyit terveztünk. Igyekszünk lekötni a termelőknél a szükséges éves mennyiséget, hogy végrehajthassuk a telepítési programunkat, hiszen ezt várják el tőlünk a horgászok. Április végéig további 150 mázsa ponty kihelyezését tervezzük a vasi vizekbe.
A környező tavakon tehát jócskán megnőttek a fogási esélyek, mindenki foghatott magának húsvétra jó minőségű, ízletes halat, amit jó étvággyal elfogyaszthatott. Fördős István, a szövetség halászati őre minden nap járja a szombathelyi és környékbeli tavakat, azt mondja, ahogy kitavaszodott, nagyobb számban jelentek meg a pecások a parton.

 

– Az Újperinti I-es tó egy kedvelt víz, közel a városhoz, mégis csendes, természetes a környezetben. 300-400-an járnak ide rendszeresen horgászni, sokan kerékpároznak, sétálnak, piknikeznek, kocognak. A Savaria Horgászegyesület rendszeresen itt szervezi a versenyeit, a Spartacus Horgászegyesület pedig kiemelten figyel a tó állapotára, saját pénzéből is költ haltelepítésre. Az állomány gazdag, ragadozó halak – harcsa, csuka, süllő –, ponty, keszeg, kárász is megtalálható, különösen szép compók is élnek itt, amelyekre nagyon vigyázunk, hiszen fontos halfajról van szó. A jövőben szeretnénk fejleszteni a partot, padokat, szalonnasütőket telepíteni – tájékoztatott Fördős István.
 

Kulturált magatartást várnak el

 

A tavalyi pandémiás helyzetben jelentősen megemelkedett a horgászok létszáma, több mint tízezren regisztráltak a megyében. A horgászat ugyanis azon szabadidős tevékenységek közé tartozott, és tartozik most is, amit szinte korlátozás nélkül lehet űzni. Ám a létszám növekedése nemcsak a járványnak, hanem a szövetség munkájának, a rendszeres haltelepítéseknek, a tópartokon végrehajtott fejlesztéseknek is köszönhető. A tapasztalat azt mutatja, hogy a horgászvizek körül a horgászok mellett családok, kirándulók is megjelennek – egyre többen.

 

– Azt kérjük a tavak partjára látogatóktól, hogy vigyázzanak a környezetre, ne szemeteljenek. A horgászoktól pedig azt várjuk el, ha megfogják a halat, és nem viszik haza, bánjanak vele kíméletesen, finoman engedjék vissza a vízbe. Becsüljék meg az állományt – figyelmeztetett Fördős István.

 

Járvány kontra peca

 

A pandémiás helyzetben a horgászat a viszonylag szabadon végezhető hobbitevékenységek közé tartozik, de néhány szabályt azért itt is be kell tartani. Tilos az éjszakai horgászat, a kijárási tilalom alatt, este 10-től hajnali 5 óráig nem lehet a vizek partján tartózkodni. A belterületi horgászvizek mellett, ahol sétány is található – például a Csónakázótónál –, horgászat közben is kötelező maszkot viselni. Be kell tartani a szociális védőtávolságot, egy horgászhelyen csak egy háztartásban élő családtagok tartózkodhatnak együtt.

 

A koronavírus-járvány nagy valószínűséggel a verseny- és programnaptárt is átírja, a szövetség mégis úgy ütemezte az évet, mintha nem lenne pandémia. 

 

– Muszáj volt valahogy terveznünk, úgy gondolom, az élet nem állhat meg, nagy igény mutatkozik a versenyekre, szabadidős programokra – magyarázta Puskás Norbert. – Áprilisban országos feeder bajnokságok helyszíne lesz a lukácsházi Abért-tó, májusban a hagyományos kerkafalvai fordulóval megkezdődik a megyei versenysorozat is. Majd kiderül, mindezt hogyan befolyásolják a járványügyi korlátozások, bízunk benne, hogy nem kell a versenyeket őszre halasztanunk, de nyilvánvalóan alkalmazkodunk a helyzethez, és a pandémiás intézkedésekkel összhangban tartjuk meg, halasztjuk el vagy töröljük az eseményeket a naptárból.

 

Az első versenyt, a Vasi Vizeken – Tacklebait Method Feeder Kupát április 11-én, vasárnap rendezik a lukácsházi Abért II-es tavon.

 

K.Zs.

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.