km/óra
  2022.07.05., kedd  •  Emese, Sarolta napja
Elkezdődött a horgászati szezon

Elkezdődött a horgászati szezon

Amint beköszönt a jó idő, kezdetét veszi a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének halasítási programja. Hagyományosan a tavaszi haltelepítésekkel elindult a horgászszezon Vas megyében. A március 15-ei ünnepi hosszú hétvégére 150 mázsa, néhány héttel később további 47 mázsa ponty érkezett a vasi tavakba, folyóvizekbe. Bár a hal ára tavaly óta emelkedett, és a beszerzése is nehézkes, a szövetség április végéig összesen 300 mázsa ponty kihelyezését tervezik.


A haltelepítés látványos mozzanata ezúttal is népes közönséget vonzott a tartálykocsi érkezésekor a Csónakázótó Árpád utca felőli oldalára. Az érdeklődők lelkesen fotózták, a gyerekek meg is simogathatták a halakat, amelyek a vasi szövetség régi partnerétől, a zalaszentgróti halgazdaságból érkeztek. A Csónakázótóba 15, a horgásztóba 6 és fél, az Újperinti I-es tóba 7 és fél mázsa háromnyaras, fogható méretű, 2 kg-ot meghaladó súlyú ponty került. Nagyrészt tőpontyok érkeztek, hiszen erre van igény a horgászok részéről. A telepítést követően ezúttal sem rendeltek el tilalmat, a pecások azonnal megpróbálhatták horogra csalni a friss állományt. 

 

– Nehéz évünk lesz, most tavasszal 10-15 százalékkal emelkedett a hal ára – mondta el Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. – Tavaly volt egy állami intervenciós haltelepítés, a termelőknél ragadt állományt helyezték ki a vizekbe országszerte, így Vas megyében is. Ilyen idén biztosan nem lesz, mert nemhogy többlet, de inkább halhiány tapasztalható a piacon. Emiatt lehetnek olyan vizek, ahová nem jut annyi hal, amennyit terveztünk. Igyekszünk lekötni a termelőknél a szükséges éves mennyiséget, hogy végrehajthassuk a telepítési programunkat, hiszen ezt várják el tőlünk a horgászok. Április végéig további 150 mázsa ponty kihelyezését tervezzük a vasi vizekbe.
A környező tavakon tehát jócskán megnőttek a fogási esélyek, mindenki foghatott magának húsvétra jó minőségű, ízletes halat, amit jó étvággyal elfogyaszthatott. Fördős István, a szövetség halászati őre minden nap járja a szombathelyi és környékbeli tavakat, azt mondja, ahogy kitavaszodott, nagyobb számban jelentek meg a pecások a parton.

 

– Az Újperinti I-es tó egy kedvelt víz, közel a városhoz, mégis csendes, természetes a környezetben. 300-400-an járnak ide rendszeresen horgászni, sokan kerékpároznak, sétálnak, piknikeznek, kocognak. A Savaria Horgászegyesület rendszeresen itt szervezi a versenyeit, a Spartacus Horgászegyesület pedig kiemelten figyel a tó állapotára, saját pénzéből is költ haltelepítésre. Az állomány gazdag, ragadozó halak – harcsa, csuka, süllő –, ponty, keszeg, kárász is megtalálható, különösen szép compók is élnek itt, amelyekre nagyon vigyázunk, hiszen fontos halfajról van szó. A jövőben szeretnénk fejleszteni a partot, padokat, szalonnasütőket telepíteni – tájékoztatott Fördős István.
 

Kulturált magatartást várnak el

 

A tavalyi pandémiás helyzetben jelentősen megemelkedett a horgászok létszáma, több mint tízezren regisztráltak a megyében. A horgászat ugyanis azon szabadidős tevékenységek közé tartozott, és tartozik most is, amit szinte korlátozás nélkül lehet űzni. Ám a létszám növekedése nemcsak a járványnak, hanem a szövetség munkájának, a rendszeres haltelepítéseknek, a tópartokon végrehajtott fejlesztéseknek is köszönhető. A tapasztalat azt mutatja, hogy a horgászvizek körül a horgászok mellett családok, kirándulók is megjelennek – egyre többen.

 

– Azt kérjük a tavak partjára látogatóktól, hogy vigyázzanak a környezetre, ne szemeteljenek. A horgászoktól pedig azt várjuk el, ha megfogják a halat, és nem viszik haza, bánjanak vele kíméletesen, finoman engedjék vissza a vízbe. Becsüljék meg az állományt – figyelmeztetett Fördős István.

 

Járvány kontra peca

 

A pandémiás helyzetben a horgászat a viszonylag szabadon végezhető hobbitevékenységek közé tartozik, de néhány szabályt azért itt is be kell tartani. Tilos az éjszakai horgászat, a kijárási tilalom alatt, este 10-től hajnali 5 óráig nem lehet a vizek partján tartózkodni. A belterületi horgászvizek mellett, ahol sétány is található – például a Csónakázótónál –, horgászat közben is kötelező maszkot viselni. Be kell tartani a szociális védőtávolságot, egy horgászhelyen csak egy háztartásban élő családtagok tartózkodhatnak együtt.

 

A koronavírus-járvány nagy valószínűséggel a verseny- és programnaptárt is átírja, a szövetség mégis úgy ütemezte az évet, mintha nem lenne pandémia. 

 

– Muszáj volt valahogy terveznünk, úgy gondolom, az élet nem állhat meg, nagy igény mutatkozik a versenyekre, szabadidős programokra – magyarázta Puskás Norbert. – Áprilisban országos feeder bajnokságok helyszíne lesz a lukácsházi Abért-tó, májusban a hagyományos kerkafalvai fordulóval megkezdődik a megyei versenysorozat is. Majd kiderül, mindezt hogyan befolyásolják a járványügyi korlátozások, bízunk benne, hogy nem kell a versenyeket őszre halasztanunk, de nyilvánvalóan alkalmazkodunk a helyzethez, és a pandémiás intézkedésekkel összhangban tartjuk meg, halasztjuk el vagy töröljük az eseményeket a naptárból.

 

Az első versenyt, a Vasi Vizeken – Tacklebait Method Feeder Kupát április 11-én, vasárnap rendezik a lukácsházi Abért II-es tavon.

 

K.Zs.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 25.szám - 2022.07.01.
Savaria Fórum 31. évfolyam 25.szám - 2022.07.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elektronikai hulladékgyűjtéset szervez júliusban és szeptemberben a SZOMHULL
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Legfrissebb anyakönyvi hírek:
Telt házzal indult a Nyitott Városháza Teraszkoncert-sorozat
Szent László napot tartottak Zanaton, a városrész templomának védőszentje tiszteletére
Újév napján bántalmazott egy ápolónőt a Markusovszky kórházban
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 60 nap elzárásra ítélt egy büntetett előéletű nőt, közölte a Szombathelyi Törvényszék.