km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Elkezdődhet a Szompark reformja

Elkezdődhet a Szompark reformja

Október 1-jével a közgyűlés Izer Gábort, a Prenor Kft. ügyvezetőjét nevezte ki a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. élére. Első feladata az volt, hogy koncepciót dolgozzon ki a szolgáltatás színvonalának és hatékonyságának növelése érdekében. Az anyag egyebek mellett a géppark és a személyi állomány fejlesztését, a munkaidő beosztás átalakítását és a munkák területi alapon történő elosztását tartalmazza. 

 

Izer Gábor a Kertészeti Egyetemen végzett 1994-ben. Diploma előtt az Egyesült Államokban töltötte egyéves szakmai gyakorlatát egy gyepszőnyeg-termesztő farmon. Ezt követően egy kisebb cégnél dolgozott, majd a Prenorhoz hívták parkfenntartási vezetőnek. Itt a részleg irányítása mellett feladata volt a közbeszerzési pályázat elkészítése is, a cég ez alapján végezte a parkfenntartási munkákat a város területének kétharmad részében – köztük a belvárosban is egészen 2010-ig, a Szompark megalakulásáig. Időközben – 2006. november 2-tól – a Prenor ügyvezetője lett, az idei szeptemberi közgyűlés pedig őt nevezte ki a Szompark élére. A város nem titkolt elvárása, hogy a parkfenntartás, melyet az elmúlt időszakban sok kritika ért, hatékonyabban működjön. 

 

– Mérlegeltem, hogy ha mindkét cégben végrehajtunk kisebb átalakításokat, a két feladat végezhető párhuzamosan. Volt már részem hasonlóban, így igent mondtam a felkérésre. A mi munkánk sajátossága, hogy a lakosság szeme előtt zajlik, mindenkinek van róla véleménye. Állíthatom, hogy a Szompark-nál semmivel sem rosszabb a munkamorál és a teljesítmény, mint más cégeknél, csak épp oda nem látunk be – mondta elöljáróban Izer Gábor. Az általa összeállított koncepciót a novemberi közgyűlés tárgyalja.

 

– Úgy vélem, az általam javasolt technika jobban alkalmazható egy ekkora területen, mint a korábbi módszer. Eddig munkafolyamatonként történt a munkák elosztása, volt külön fűnyíró, kertész, faápoló és játszóteres csapat, akik az egész városban dolgoztak. Ehhez Szombathely túl nagy, a munkavezetők nem látják át igazán. Előnyösebb, ha a munkák területi alapon oszlanak el: a várost három körzetre – északi, déli és belváros – tagolnánk, mindegyiknek saját brigádja lenne, amely jobban magáénak érzi és átlátja az adott területet. Ugyanakkor vannak olyan feladatok, amelyeket nem érdemes megbontani, ilyen az utcasorfa-metszés, a virágágyások ápolása, a játszóterek karbantartása és az öntözés, ezt városszerte külön-külön csapat végezné – vázolta fel az elképzeléseket az ügyvezető, aki első lépésként felmérte a Szompark gépparkját. Kiderült, hogy a gépállomány bőséges ugyan, azonban a többség elavult, öreg, megbízhatatlan, szervizelni sem lehet. Ezért azonnali fejlesztésre, fűnyírók és szállító járművek beszerzésére van szükség, mert gépek nélkül nem javítható a szolgáltatás színvonala. Emellett a dolgozói létszámot is bővíteni kell 14-16 fővel. Létrejönne egy ötfős gyorsreagálású egység, amely elvégezné a sürgős munkákat, és elhárítaná a balesetveszélyes helyzeteket.

 

– A munkaidő beosztást a szezonalitáshoz kell igazítani, hiszen tavasszal és nyáron több a munka, míg télen kevesebb. Ezért javasoltam, hogy az egyenletes munkarend helyett munkaidőkeretet alkalmazzunk. Felül kell vizsgálni az egyes munkák egységárát is, ami zömében két éve változatlan, miközben sok minden (alapanyagok, üzemanyag) jelentősen drágult – folytatta Izer Gábor. A terv kitér arra is, hogy érdemes lenne változtatni a gyepgazdálkodás technikáján: növelni lehetne a ritkábban nyírt területek nagyságát, ami több tíz hektárt jelentene.

 

– Korábban ilyen volt például a Váci Mihály utca mögötti vízházterület vagy az oladi lakótelep előtti nagyobb fás terület, amit évente kétszer kaszáltunk. Most ezek is folyamatos nyírás alatt vannak, ami rengeteg energiát visz el. Újabban divatba jöttek a biodiverz vagy méhlegelőként emlegetett területek, ami jó dolog, és Szombathelyen is megvalósítható lenne. Példaként említhetném a Sportligetet. Az ott kialakított virágos rétet eleinte sokan nem értették. Eltelt két év, a növényállomány beérett, tavasszal érdemes megnézi, mennyire szép, tele van pipaccsal, búzavirággal, boglárkával, mindenki a csodájára jár. Ilyet a város több pontján létre lehetne hozni, akár kisebb területeken is, de arra figyelni kell, hogy ne keltse az elhanyagoltság látszatát – hangsúlyozta Izer Gábor. – Ha a közgyűlés megszavazza a gépfejlesztésre és a létszámbővítésre kért összeget, el lehet kezdeni az átszervezést. A gépeket közbeszerzési eljárást követően vásárolhatjuk meg, ami időbe telik, és tudjuk, hogy a szállítási határidők is kitolódtak. Ezért nem lehet garantálni, hogy tavasszal, a fűnyírási szezon kezdetére megérkeznek, de remélem, hogy a májusi csúcsra már itt lesznek.

 

kzs

kapcsolódó cikkek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
A jövő év nagy változásokat fog hozni a szombathelyi városüzemeltetés terén. A részletekről, és persze a Derkovits-lakótelepről Horváth Soma alpolgármester beszélt a Szombathelyi Televíziónak.
címkék
kapcsolódó cikkek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
A jövő év nagy változásokat fog hozni a szombathelyi városüzemeltetés terén. A részletekről, és persze a Derkovits-lakótelepről Horváth Soma alpolgármester beszélt a Szombathelyi Televíziónak.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.