km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Összeálltunk egy nagy képre – Elkészült Szombathely portréja

Összeálltunk egy nagy képre – Elkészült Szombathely portréja

Május utolsó csütörtökjén leleplezték az országosan is egyedülálló, helyi identitást erősítő projektet, a Szombathely Portrét a Göncz Árpád teret és az Iseumot elválasztó üvegfalak oldalán. 3.586 szombathelyi és szombathelyi kötődésű polgár küldte be fotóját, mellyel jótékonykodtak is, így összesen 3 586 000 forintot adományozott a Zseboroszlán Alapítványnak az önkormányzat, amit a csütörtöki közgyűlés egyhangúlag el is fogadott.

Az elmúlt években számos olyan programot valósított meg és indított el az önkormányzat, amelyek országszerte is egyedülállóak. Ilyen többek között a „Szombathely, a Segítés Városa”, az „Aktív időskor” a „Szombathely visszavár” ösztöndíjrendszer, a „Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program”, a Szent Márton kártya. Ezek mind szép példái voltak a szombathelyiek összefogásának és hivatottak az itt élő közösség város iránti kötődését is erősíteni.

A közgyűlés 2023 decemberében fogadta el a szombathelyi identitást erősítő program kiterjesztésének részeként a Magyarországon is egyedülálló közösségteremtő akciót, a Szombathely Portrét. A városlakókról készült fotókból rajzolódik ki a Szombathely felirat a Göncz Árpád teret és az Iseumot elválasztó üvegfalak oldalán.

A portréfal Kassai Ferenc grafikusnak köszönhetően jött létre, aki heteken keresztül dolgozott azon, hogy létrejöhessen az installáció. 3.586 szombathelyi vagy szombathelyi kötődésű polgár küldte be fotóját, amit végül május 30-án fel is avattak. Az esemény Bujtás Ervin és Csikós Miklós Szombathely-dalával kezdődött, majd köszöntőt mondott dr. Nemény András polgármester.

„Mélyen hiszek abban, hogy egy város elsősorban nemcsak téglákból és falakból áll, hanem emberekből és az emberek alkotta közösségből. A mi városunkban ez különösen így van, hiszen ez egy 2000 éves város, megélt és átélt már annyi nehézséget, csapást, de mindig tovább tudtunk lépni, mert van egy csodálatos, erős és összetartó közösség. De egy közösséget mindig ápolni, gondozni, őrizni kell, együtt kell vinni a terheket és együtt örülni a sikereknek. Egy városvezetésnek nagy felelőssége van ebben. Kellenek a közös ünnepek, a találkozási lehetőségek, és kell az, hogy tudjunk egymásról. A Szombathely Portré számomra valahol erről szól, annak a szimbóluma, amikor a város és közösség egymásra talál, összeforr, és rájövünk, hogy valójában Szombathely mi magunk vagyunk így együtt. Ez a tabló minket, az egész várost szimbolizálja. Vannak benne gyerekek, idősek, művészek, sportolók, valamennyi szakma képviselői” – mondta, hozzátéve, nem ez az első ilyen tabló Szombathelyen, valami hasonló lehetett Kr. u. 133-ban, amikor római leletek alapján 83 akkor élő polgár nevét jegyezték fel, ez a tabló most is ott van a városházán.

Beszédet mondott dr. Károlyi Ákos jegyző, a Polgármesteri Hivatal vezetője, a Szombathely portré motorja. Egy idézettel kezdte, de a szokásoktól eltérően nem egy híres költő, író sorait idézte, hanem egy olyan szombathelyiét, aki beküldte a portréját. Elmondta, az ötlet Barcelonából ered, ahol a Camp Nou stadionnál a „több mint egy klub” felirat szerepel. Most pedig a Szombathely Portréra nézve azt mondhatjuk, ez több mint egy kép. Különleges, hiszen a múlt, jelen és a jövő együtt jelenik meg rajta és amikor 10-20-30 év múlva elsétálunk előtte, akkor is különleges darabja lesz Szombathelynek – mondta, majd külön megköszönte a munkát Mester Ágnesnek, Prieger Szabolcsnak, Kéner Balázsnak és Desits Zoltánnak.

A portré 11 betűjét a programhoz csatlakozó szervezetek, intézmények, cégek és csoportok vezetői leplezték le. Az S betűt dr. Nemény András polgármester és dr. Károlyi Ákos jegyző, a Z betűt Pataki Gergely diákpolgármester, valamint Kalmár Flóra és Porpáczy Marcell diák-alpolgármesterek, az O betűt Németh Zsolt, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnökségi tagja és Perl Zoltán, az immáron hatszoros magyar bajnok Falco kosárlabdacsapat kapitánya, az M betűt a Szombathelyi Margaréta Óvoda két óvodapedagógusa: Domnanics-Horváth Szandra és Viszked-Mészáros Andrea, a B betűt az Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője, Sebestyén Bianka és Egyesített Bölcsődei Intézmény Gyermekeiért Egyesületének elnöke, Péter Anita, az A betűt az Aktív időskor program két valóban aktív szombathelyi résztvevője: Fritz János és Fritz Jánosné, a T betűt a Polgármesteri Hivatal két munkatársa, akik motorja és mozgatórugói voltak a Szombathely Portrénak: Mester Ágnes, az Egészségügyi, Kulturális és Köznevelési Iroda vezetője és Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor, a H betűt dr. Elekes Sarolta és Hanna lánya leplezi le, ők lettek a szerencsés tulajdonosai a Szombathely Portré főnyereményének, a Ducati elektromos rollernek, az E betűt a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője, Németh Klára, az L betűt a szombathelyi Weöres Sándor színház két művésze, Herman Flóra és Horváth Ákos, az Y-t pedig a Gagarin utcai Idősek Klubjának két dolgozója Horváth Lászlóné és Farkas Ferenc leplezi le.

A fotót beküldők jótékonykodtak is, ugyanis az önkormányzat minden kép után 1000 forinttal támogatta a Zseboroszlán Alapítványt. A 3.586 kép után az önkormányzat 3 586 000 forintot adományozott az alapítványnak, amit a csütörtöki közgyűlés egyhangúlag el is fogadott.

És miután a felhívás úgy szólt, hogy „álljunk össze egy nagy képre”, a leleplezés után a tér felmatricázott szív alakjában összeálltak a résztvevők egy nagy képre.

CzB

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.